NIEUWSFiio

FiiO R9: vlaggenschip alles-in-één digitale muziekspeler

Sinan Kökbugur | 27 december 2023 | Fotografie Fabrikant | Fiio

De Chinese audiofabrikant FiiO heeft de R9 aangekondigd, een netwerkspeler met analoge en digitale uitgangen. Op het front is een helder hoge resolutie aanraakscherm geplaatst voor de bediening, alsmede een drietal hoofdtelefoonaansluitingen. Relatief nieuw in dit segment is de aanwezigheid van een HDMI-ingang en een HDMI-uitgang. Naar verwachting komt de R9 in de loop van januari 2024 op de markt.

FiiO R9: muziekspeler, DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Begin maart 2023 heeft het Chinese FiiO de R7 uitgebracht. De nieuwe R9 komt niet als vervanger van de R7 want de R7 blijft gewoon te koop. De R9 neemt kort samengevat zo ongeveer alle eigenschappen van de R7 over en voegt daar nog wat positieve eigenschappen aan toe. Zo heeft de R9 een HDMI-ingang en een HDMI-uitgang en een groter aanraakscherm op het front. Naar eigen zeggen is de R9 het nieuwe vlaggenschip van FiiO.

De centrale processor in de R9 van FiiO is een Qualcomm Snapdragon 660. De Qualcomm Snapdragon 660 SoC maakt gebruik van ARM-processors en 64 GB geheugen, waarvan ongeveer 48 GB beschikbaar is voor de gebruiker. Voor het lokaal opslaan van een muziekverzameling is dat erg karig, maar de gebruiker kan een microSD-kaartje plaatsen van maximaal 2 TB. Verder kan natuurlijk muziek vanaf een NAS of USB-schijf worden afgespeeld.

Er wordt een grafische processor gebruikt om het zes inch aanraakscherm op het front aan te sturen. Het scherm is groter dan het scherm van de R7. Ook de resolutie is hoger. De R7 heeft 720 x 1.280 pixels en de R9 doorbreekt de full-HD grens met zijn scherm van 1.080 x 2.160.

Het besturingssysteem is Google Android en volgens opgave van de fabrikant zal in de loop van het eerste kwartaal een update naar Android 12 volgen. Het gebruik van Android heeft als voordeel dat de gebruiker kan kiezen uit een groot aantal apps voor de bediening en voorts vrijwel alle streaming-diensten kan gebruiken. Natuurlijk is er ook ondersteuning van bijvoorbeeld UPnP en Apple AirPlay. De R9 is Roon Ready.

FiiO R9: aansluitingen

Het ontbrak de eerdere FiiO R7 niet aan interfaces en de nieuwe FiiO R9 gaat nog een stap verder. USB 3.0 is hier beschikbaar in de vorm van USB-C en er is ook een USB-A poort.

Een optische en coaxiale S/PDIF zijn beschikbaar als digitale ingangen, en een optische en coaxiale S/PDIF zijn beschikbaar als digitale uitgangen. Analoog muzieksignaal komt naar buiten via een cinch-uitgang en een XLR-uitgang. Op de voorkant zijn een drietal hoofdtelefoonaansluitingen gemonteerd.

Nieuw is de plaatsing van een HDM-uitgang met ondersteuning van ARC en een HMDI-ingang.

Verbinding met een netwerk kan met een UTP-kabel (RJ45 Ethernet) of draadloos via WiFi.

FiiO R9: USB gebaseerd op XMOS-technologie, nieuwe Blluetooth-module

De R9 heeft een veel krachtigere USB-interface dan de R7. Terwijl het kleine broertje voorheen tevreden was met de bijbehorende ondersteuning van de Qualcomm Snapdragon 660 SoC, wordt nu een XMOS XU316-processor van de gespecialiseerde XMOS Technology gebruikt.

De R9 heeft ook een aparte Bluetooth-module en ondersteunt daarmee naast SBC en AAC ook aptX, aptX Adaptive en LDAC.

FiiO R9: DA-converter

DA-conversie in de FiiO R9 komt voor rekening van DAC-chips van het type ESS ES9038PRO van ESS Technology Inc. en ieder kanaal heeft zijn eigen DAC-chip met als doel volledig symmetrische signaalverwerking. PCM-signaal kan aangeleverd worden tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en DSD tot DSD512.

FiiO R9: behuizing met LED-effect en keuze tussen interne en externe voeding

De FiiO R9 heeft afmetingen van 160 x 115 x 127 millimeter en een gewicht van circa 2,3 kilogram. De draaiknoppen hebben LED-verlichting en het front heeft een LED-strip.

Net als de R7 kan de gebruiker kiezen welke voeding hij wil gebruiken. De R9 (en ook de R7) heeft een netvoedingsaansluiting, maar ook een 15 Volt DC-aansluiting voor gebruik van bijvoorbeeld de FiiO PL-50 Low Noise Regulated Linear Power Supply.

FiiO R9: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting komt de R9 in de loop van het eerste kwartaal van 2024 voor levering beschikbaar. Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE