NIEUWS

Lenbrook Corp., moederbedrijf van o.a. NAD en Bluesound, verwerft activa van MQA Ltd.

Sinan Kökbugur | 19 september 2023 | Fotografie Fabrikant

Vandaag is bekend geworden dat de activa van het onder curatele gestelde MQA Ltd. zijn overgenomen door Lenbrook Corp., het moederbedrijf van NAD en Bluesound. Deze overname verrijkt Lenbrook’s portfolio van intellectuele eigendom met een reeks van belangrijke patenten en twee prominente audiocodecs, t.w. MQA en SCL6. Dit fusie versterkt naar eigen zeggen Lenbrook's toewijding aan uitmuntendheid en innovatie in de evoluerend landschap van audiotechnologie.

MQA in handen van Lenbrook Corp.

Begin april 2023 werd bekend dat het in Groot-Brittanië gevestigde MQA Ltd. in financieel zwaar weer terecht was gekomen. MQA Ltd. is de bedenker van de gelijknamige techniek die gebruikt wordt om hoge resolutie audiobestanden te coderen en te authenticeren. De MQA-techniek is een gesloten techniek en mag door andere fabrikanten worden gebruikt, maar wie het wil gebruiken moet licentiekosten aan MQA-Ltd. betalen. Streaming-dienst Tidal biedt al enige tijd streams in MQA aan. Circa een week na het bekend worden van de problemen bij MQA Ltd., liet Tidal weten muziekstreams in FLAC aan te zullen gaan bieden. Tidal twijfelde kennelijk aan de continuïteit van MQA. MQA Ltd. erkende de problemen maar sprak het vertrouwen uit dat een oplossing gevonden zou gaan worden.

Vandaag is bekend geworden dat het Canadese Lenbrook Corp. de activa van MQA Ltd. heeft verworven. Dat zijn dus ook de rechten m.b.t. de technologie achter MQA. “We bekijken deze acquisitie als een kans om de door de wetenschappers ontwikkelde technologieën te waarborgen en ingenieurs bij MQA blijven de belangen van de industrie dienen in plaats van beperkt te zijn tot één merk of bedrijf,” aldus Gordon Simmonds, Chief Executive Officer van Lenbrook.

George Massenberg, Grammy-winnende producer en opnametechnicus, reageert: “Ik ben zo opgelucht dat MQA en SCL6 onder Lenbrook verder gaan. MQA's technologie, met zijn getrouwe weergave van detail, complexiteit en geluidsbeeld, gaf ons de reden om terug te gaan naar de opnamestudio en een twintig jaar durende daling van de kwaliteit van audioleveringsmethoden om te keren.”

Opgericht vanuit de inzichten en ondersteuning van leidinggevenden in de platenindustrie, artiesten en audio-engineering experts, MQA probeerde makers te voorzien van de middelen om efficiënt behoud van de details en nuance van hun werken in hoge resolutie opgenomen formaten. Dat is tegen de trend in naar zwaar gecomprimeerde muziek.

“Ik ben verheugd dat MQA in goede handen blijft bij Lenbrook,” voegt Morten Lindberg toe, Grammy-genomineerde Master Engineer bij 2L. “Voor 2L heeft het gebruik van MQA ons in staat gesteld om de ervaring van onze opnames te verbeteren, naast de ruwe opname, met verbeterde toegang tot sonic details, transparantie en minder luistermoeheid.”

“MQA is de enige technologie die rekening houdt met de hele audiosignaalketen, van studio tot luisterruimte, om een consistente weergavekwaliteit te garanderen. De patenten en onderzoeken die ten grondslag liggen MQA vertegenwoordigen belangrijke bijdragen aan digitale audiokwaliteit vanwege hun focus op tijddomeinproblemen die tot voor kort niet goed werden begrepen,” legt Greg Stidsen uit, Chief Technology Officer van Lenbrook. “We zijn vastbesloten om onze marktplaats en stimuleer de mogelijkheden die deze technologieën kunnen bereiken.”

Lenbrook heeft een positie opgebouwd als een stabiele en goed gekapitaliseerde organisatie die een langetermijnvisie op investeringen en marktontwikkeling. MQA had er meer dan 120 licentiehouders verzameld en verschillende contentpartnerships, dus Lenbrook's primaire doelstelling in deze acquisitie was om zekerheid te bieden voor zakelijke en technische ontwikkelingen die onderweg voorafgaand aan de administratie van MQA. Hierdoor behield Lenbrook een kerngroep van ingenieurs en ontwikkelaars en verkoop- en marketingpersoneel, waaronder Andy Dowell, voorheen het hoofd licenties voor MQA, die de activiteiten en bedrijfsontwikkeling zal blijven leiden.

“Als een van de belangrijkste licentiehouders van MQA en ook de eigenaar van het bekroonde BluOS is Lenbrook goed gepositioneerd om voort te bouwen op wat is begonnen,” zo verklaart Dowell. “Het BluOS-platformwerk heeft bewezen dat het Lenbrook-team begrijpt dat er een zekere mate van neutraliteit nodig is om een licentiegever te zijn, maar het kan ook een klantstandpunt innemen wanneer het komt tot de wensen en behoeften vanuit het oogpunt van productontwikkeling.”

Hoe het nu verder gaat met de techniek van MQA is even afwachten.


EDITORS' CHOICE