NIEUWS

Tidal gaat werken met hi-res FLAC voor HiFi Plus-abonnees

Streaming-dienst Tidal heeft vandaag onthuld dat HiFi Plus-abonnees binnenkort een nieuwe streamingoptie krijgen, t.w. FLAC met hoge resolutie. Deze aankondiging volgt kort nadat bekend is geworden dat MQA Ltd., het bedrijf achter de techniek van MQA, in financieel zwaar weer terecht is gekomen. Tidal’s adoptie van hi-res FLAC lijken erop te duiden dat de toekomst van MQA niet helemaal zeker is.

Tidal, MQA en FLAC

Tidal gebruikt momenteel FLAC voor zijn streams van CD-kwaliteit, maar vertrouwt op MQA-technologie (Master Quality Authenticated) voor het bieden van hi-res streaming. Het nieuws over de adoptie van hi-res FLAC is nog erg vers, maar het is mogelijk dat Tidal voorzichtig overschakelt naar het niet gesloten FLAC-formaat. Voor het afspelen van FLAC is geen speciale hardware nodig en FLAC is een open bestandformaat, waar MQA een gesloten bestandsformaat is. Fabrikanten die MQA willen gebruiken moeten licentiekosten betalen en dat hoeft voor FLAC niet. Zal Tidal MQA volledig verlaten? Of gaat Tidal de MQA-techniek wellicht overnemen van het in financiële problemen verkerende MQA Ltd.? Of gaat Tidal het gehele MQA Ltd. misschien kopen om het gebruik van MQA veilig te stellen en ook meteen naar zich toe te trekken? Zullen MQA en FLAC straks naast elkaar gebruikt gaan worden? De toekomst zal het uit moeten gaan wijzen.

Er is nog geen persbericht uit, maar het nieuws over de adoptie van FLAC door TIDAL is officieel. In een AMA-sessie zei TIDAL_Jesse desgevraagd: "We introduceren binnenkort hi-res FLAC voor onze HiFi Plus-abonnees. Het is lossless en een open standaard. FLAC-bestanden zijn groot, maar we geven de gebruiker de mogelijkheid om dit omhoog en omlaag te draaien”.

Wat is FLAC voor bestandformaat? De Free Lossless Audio Codec is een open-source bestandsindeling die is ontworpen om verliesloze compressie van digitaal muzieksignaal te bieden. FLAC werd voor het eerst uitgebracht in 2001 en is sindsdien populair geworden vanwege het vermogen om bestandsgroottes te verkleinen zonder de audiokwaliteit in gevaar te brengen.

Mogelijk blijft MQA gewoon bestaan en blijft Tidal MQA-bestanden aanbieden. In het kader van risicospreiding is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om ook een andere techniek voor hoge resolutie muziek in gebruik te nemen. We gaan zien hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Bron: TIDAL_Jesse op reddit.com

Belangrijkste kenmerken van het FLAC-bestandsformaat:

  • Compressie zonder verlies: in tegenstelling tot compressie-indelingen met verlies zoals MP3 en AAC, behoudt FLAC alle originele audio-informatie.
  • Open Source: de broncode is openbaar beschikbaar en kan gratis door ontwikkelaars worden gebruikt of aangepast. Er zijn geen licentiekosten voor het gebruik van FLAC. Dat is anders met MQA.
  • Compressieverhouding: FLAC kan audiobestanden met ongeveer 30 tot 50 procent comprimeren, afhankelijk van het bronmateriaal, hetgeen resulteert in kleinere bestandsgroottes in vergelijking met niet-gecomprimeerde formaten zoals WAV of AIFF.
  • Brede compatibiliteit: ondersteund door tal van hardware- en softwareplatforms, waaronder smartphones, draagbare audiospelers en gewone computers, zowel Windows als Apple als Linux.
  • Streamingmogelijkheden: bestanden kunnen via internet worden gestreamd, zodat gebruikers kunnen genieten van audio van hoge kwaliteit. Het dataverbruik is hoger dan bij MP3 maar lager vergeleken met bijvoorbeeld WAV en AIFF.

EDITORS' CHOICE