NIEUWSJBL

JBL Classic componenten SA550, MP350, CD350 en TT350 zijn leverbaar

Sinan Kökbugur | 23 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | JBL

Begin dit jaar toonde het Amerikaanse audiomerk JBL een viertal nieuwe componenten, t.w. de geïntegreerde versterker SA550, CD-speler CD350, netwerkspeler MP350 en draaitafel TT350. Het heeft iets langer geduurd dan aanvankelijk gepland, maar de componenten zijn vanaf heden leverbaar.

JBL SA550 Classic: moderne geïntegreerde versterker met retro-jasje

Van de nieuwe JBL Classic familie is de SA550 misschien wel de meest herkenbare. Geïnspireerd op de JBL SA600 versterker uit de jaren zestig compleet met retro frontplaat en walnoot zijpanelen zou de oude garde kunnen denken ‘Strange, I’ve seen that face before’. Maar onder de ietwat nostalgische looks schuilt een modern stukje Harman versterker technologie. Opgebouwd met de efficiënte Class G versterker topologie levert de SA550 een vermogen van 90 Watt per kanaal aan acht Ohm.

Bronnen vinden hun weg naar de versterker via drie digitale ingangen (coaxiaal en toslink) en drie analoge lijningangen. Dan is er nog een vierde analoge ingang die bedoeld is voor aansluiting van een draaitafel. De draaitafel mag een mm-element of mc-element hebben. Helemaal met de tijd mee heeft de SA550 ook aptX Adaptive Bluetooth-connectiviteit.

De SA550 heeft een adviesprijs net geen 2.000 euro.

JBL MP350: netwerkspeler / muziekstreamer

Net als de rest van de Classic serie deelt de MP350 zijn retro styling met de JBL SA550 en is daarmee de perfecte streaming partner. Muziek kan worden aangeleverd via Apple Airplay2, Google Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect en de MP350 is ook een Roon Ready endpoint. Vanzelfsprekend ondersteund de MP550 daarbij Hi-Res muziekfiles.

Dankzij de interne DA-converter is MP550 makkelijk aan de SA550 of een ander hifisysteem te koppelen. Digitale uitgangen stellen de puristen in staat om de DA-conversie verder te optimaliseren met een externe DA-converter.

De MP350 heeft een adviesprijs van net geen 1.000 euro.

JBL CD350: CD-speler

Streaming en het afspelen van vinylplaten hebben de laatste jaren duidelijk de overhand genomen, maar er nog heel veel muziekliefhebbers met een grote collectie CD’s. En CD’s die netjes worden behandeld slijten niet. Het aanbod van CD-spelers is echter behoorlijk teruggelopen. Daarom is de JBL CD350 een fantastische aanvulling voor het JBL Classic elektronica assortiment.

De robuuste CD lade accepteert CD’s, CD-R en CD-RW schijfjes met FLAC, WAV en MP3 files. Daarnaast kan de CD350 dankzij de USB input ook muziek vanaf een USB stick afspelen met een resolutie tot 24-bit/96 kHz. Net als zijn streaming broeder is de CD350 voorzien van digitale en analoge uitgangen zodat hij in iedere set een plekje kan vinden. Het pure muziek streamen laat de CD350 over aan de MP350 waarmee de CD350 een echte CD speler is met retro looks maar moderne inborst.

De CD350 heeft een adviesprijs van net geen 900 euro.

JBL TT350: platenspeler

In de Classic line up mag een platenspeler natuurlijk niet ontbreken. Enter de TT350 met een solide walnoot basis, zwaar en stijf aluminium draaiplateau en gebogen arm met reeds geïnstalleerd Audio Technica Moving Magnet element. Voor wie nóg meer wil is het mm-element overigens makkelijk op te waarderen, of te vervangen wanneer nodig.

De direct-drive motor zorgt voor een perfecte draaisnelheid, selecteerbaar tussen 33 1/3 en 45 rondjes per minuut. Het toerental wordt elektronisch bewaakt en geregeld. Speciale, instelbare voetjes met geïntegreerde demping zorgen voor een stabiele plaatsing. Het muzieksignaal vindt zijn weg naar de uitgang via een paar cinch-aansluitingen aan de achterzijde waarmee de TT350 aan een phono-versterker gekoppeld kan worden. Of aan de draaitafelingang van de SA550 of een andere versterker.

De TT350 heeft een adviesprijs van net geen 1.100 euro.


EDITORS' CHOICE