NIEUWS

De meest bekende muziek streamingdiensten

Internet is een integraal onderdeel geworden van ons leven, en we zijn er van een groot deel van afhankelijk binnen onze dagelijkse bezigheden. Snel internet is dan wel zo prettig, en de meest welvarende regio’s in de wereld hebben het snelste internet. Uit recent onderzoek van ExpressVPN is gebleken dat snel internet heel erg belangrijk is geworden. Niet alleen voor belangrijke taken overdag, maar ook voor onze ontspanning, bijvoorbeeld voor het beluisteren van muziek. Er zijn veel beschikbare muziek streamingsdiensten, hieronder zie de meest bekende en welke geluidskwaliteit ze aanbieden.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Spotify

Dit is de meest bekende en de meest algemeen gebruikte. Spotify werkt snel, soepel en is stabiel. De app is duidelijk, snel en ziet er mooi uit. Wat een groot pluspunt is voor de betrouwbaarheid van Spotify is dat het een Europees media-bedrijf is en zich dus moet houden aan alle Europese regels op het gebied van privacy. De kwaliteit van Spotify is vergelijkbaar met cd-kwaliteit, en dus prima.

Spotify heeft o.a. instellingen voor compressie waarmee je invloed hebt op de geluidskwaliteit. Spotify biedt een maximale geluidskwaliteit aan van 320 kbit/sec, dus ook met een gemiddelde internetsnelheid kan je gebruik maken van deze dienst.

Apple Music

De muziekdienst van Apple had een wat stroeve start met een onduidelijke interface in de app. Maar dit is sterk verbeterd en de integratie van de gehele Apple Music-bibliotheek met je eigen muziek is goed gedaan. Sinds kort bieden ze ook lossless audio en Dolby Atmos. Ook door de overname van Primephonic biedt Apple Muzic een grote bibliotheek van klassieke muziek. Nadeel ervan is dat de dienst niet of moeilijk beschikbaar is op niet-Apple apparatuur. Apple Music biedt een geluidskwaliteit aan van 48Khz, en dat betekent dat je een gemiddeld tot hoge internetsnelheid moet hebben om gebruik te maken van Apple Music zonder dat de muziek gaan bufferen.

YouTube Music

YouTube Music is het muzikale onderdeel van de bekende videodienst. YouTube Music is onderscheidend naar andere diensten door de integratie met Youtube waardoor je bij alle muziek de originele videoclip kan zien. YouTube Music biedt onbeperkt muziek streamen, alleen de geluidskwaliteit is met een max van 256 kbit/sec lager dan de concurrenten. YouTube Music heeft een betrekkelijk lage geluidkwaliteit van 256 kbit/sec, en dus kan je ook met een lage internetsnelheid gebruik maken van deze dienst.

Tidal

Tidal is een streamings app die veel ontwikkeling heeft meegemaakt. Ooit werd de interface vergeleken met Spotify, maar deze tijden zijn voorbij. Tidal biedt vele exclusieve en is mede daardoor niet de goedkoopste in vergelijking tot andere diensten. Tidal biedt ook twee types abonnementen, waarbij de hoogste een geluidskwaliteit biedt van 9216 kbit/sec. Zorg er daarom voor dat je internetsnelheid hoog is zodat je zonder buffering gebruik kan maken van deze dienst.

Qobuz

Qobuz is dé streamingdienst voor muziekliefhebbers en audiofielen. Deze hoogwaardige muziek streamingsdienst richt zich op kwaliteit, en niet op kwantiteit van de muziekbibliotheek. Qobuz heeft een bibliotheek van 70 miljoen nummers in verschillende genres, waaronder jazz, blues, klassiek, rock en pop.

De dienst biedt lossless en hoge cd-geluidskwaliteit aan en exclusieve releases en opnames van concerten. Qobuz heeft de hoogste geluidskwaliteit, namelijk een FLAC 24-Bits-geluidskwaliteit tot aan 192 kHz, en dat betekent dat je absoluut een hoge internetsnelheid nodig hebt om zonder buffering gebruik te maken van deze streamingsdienst.

Deezer

Deze dienst was onbekend in Nederland, tot hun samenwerking met T-Mobile. Deezer biedt een brede muziekbibliotheek en met een premium-abonnement is deze muziek met lossless geluidskwaliteit. Deze kwaliteit is tot aan FLAC 16-Bit-geluidskwaliteit, vergelijkbaar met een cd, en dat betekent dat je een hoge internetsnelheid nodig hebt om zonder buffering gebruik te maken van deze dienst.

Juke

Juke is niet echt een muziek streamingsapp zoals eerder genoemde, maar een app waarmee je vele radiokanalen en podcasts kan volgen. Juke biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van HD-audio, en dat betekent een geluidskwaliteit van 320 kb/sec. Je kan dus met een redelijke internetsnelheid gebruik maken van Juke.

Napster

Napster stond ooit bekend als dé illegale downloaddienst, maar tegenwoordig is Napster een volledig legale muziek streamingdienst. Echter is de dienst wel wat achterhaald met een kleinere muziekbibliotheek en de wat tragere app. Door de lagere geluidskwaliteit van maximaal 320 kb/sec en de lagere prijs is deze dienst wel prima geschikt voor mensen met een gemiddelde internetsnelheid.


EDITORS' CHOICE