REVIEWApple

Review Apple HomePod 2e generatie: eentje is ok, beter met zijn twee

SAMENVATTING

De Apple HomePod (2e generatie) integreert perfect in het Apple ecosysteem en is naast een prima luidspreker ook een uitgebreide smarthome hub. Een enkel exemplaar klinkt aardig, maar met twee stuks klinkt het een stuk beter en kun je er meer mee (Dolby Atmos, stereogeluid). De klankkleur past zich automatisch aan de plek in de kamer aan, maar heeft een voorkeur voor diepe klanken. De spraakassistent Siri werkt buitengewoon goed en is de beste manier om de HomePod te bedienen.

PLUSPUNTEN

  • Goede Siri-integratie
  • Indrukwekkende Dolby Atmos (bij twee stuks)

MINPUNTEN

  • Monogeluid met één exemplaar
  • Erg zwaar laag
  • Alleen te gebruiken met Apple producten
  • Geen aanpassingsmogelijkheden

Officieel is dit de allereerste HomePod die Apple in Nederland heeft uitgebracht. De allereerste HomePod uit 2017 is hier nooit beschikbaar geweest en de HomePod Mini uit 2020, was pas sinds vorig jaar hier echt verkrijgbaar. De HomePod 2e generatie (die ik uit gemak nu verder HomePod 2 noem) of HomePod 2023, is tegelijk met de rest van de wereld in Nederland verkrijgbaar kost 349 euro.

Die prijs noem ik speciaal in verband met de competitie van luidsprekers als een Sonos One en Sonos Era 100, waarbij het verschil tot meer dan 100 euro kan oplopen. Dat is bijna de helft meer en de vraag is of je er ook wat voor terugkrijgt. Als je niet op zijn minst in het bezit bent van een iPhone, iPad of Apple TV, dan hoef je eigenlijk niet eens verder te lezen, deze heb je nodig om een HomePod in te stellen.

Apple in je woning

Voordat je gebruik kan maken van de HomePod, zul je hem eerst moeten toevoegen als een accessoire in de Woning-app. Gelukkig wordt het apparaat al herkend als je een iPhone in de buurt houdt en via een settingsmenu voeg je de luidspreker toe. In de Woning-app krijg je ook updates te zien en in mijn testperiode heb ik al de derde update van 500 Mb voor prestatie- en stabiliteitsverbeteringen moeten installeren.

Dat de Apple HomePod meer dan een actieve luidspreker is, merk je gelijk al aan de wekker- en timerfunctie. Maar zo kan de HomePod ook de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Al deze functies en sensoren zijn in de Woning-app automatisch in te stellen. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde daalt, kun je dit laten mededelen over de luidspreker of desgewenst bepaalde muziek laten afspelen. Je kunt zelfs bepalen dat wanneer er iemand weggaat uit huis, de muziek stopt of juist als er iemand thuiskomt, er iets wordt afgespeeld.

Dat kan natuurlijk muziek zijn, maar de HomePod heeft ook nog een hele selectie aan omgevingsgeluiden als Oceaan, Regen, Bos of zelfs witte ruis. Een erg leuke functie is het gebruik van de HomePod als intercom. Dat kwamen we voor het eerst tegen bij HomePod mini en maakt het mogelijk om via alle HomePods in huis een spraakbericht te sturen of te beantwoorden. Alles via Siri.

Spraakassistent Siri

De spraakassistent van Apple is prominent aanwezig op HomePod. Zodra je deze activeert door lang op het aanraakvlak bovenop te drukken of door “Hé, Siri” te zeggen, zie je het ronde aanraakvlak verkleuren zoals de kleine animatie op je iPhone. Dat kan in het Nederlands en misschien is dat ook wel de reden geweest waarom het apparaat nu dan ook hier beschikbaar is. Het is nog steeds even wennen, maar je merkt dat het bedienen van de HomePod, het maken van instellingen of het geven van opdrachten erg stemgericht is.

De Nederlandse stem klinkt erg goed en duidelijk en je hoeft niet hard te praten om gehoord te worden. Zelfs als er op stevig volume muziek afgespeeld wordt en jij “Hé, Siri” zegt, gaat de muziek gelijk zachter en kun je direct een opdracht geven. Wil je toch met je hand de HomePod bedienen, is deze gelijk aan de bediening op je AirPods: 1 keer tikken is Play/Pause, twee keer is Next Track, drie keer tikken is Previous Track, lang tikken dus Siri en op de plus en min zet je hem harder en zachter. Het is echt wel beperkter dan “Hé Siri, speel een liedje met de tekst ……” of “Hé Siri, speel over 15 minuten achtergrondmuziek voor bij een diner.”

Lichtjes

Zowel de witte of zwarte luidspreker (of zoals Apple aangeeft, wit en middernacht) is gemaakt van gerecycled materiaal, een soort geweven nylon, maar voelt erg sjiek en robuust aan. Bovenop zit een rond aanraakvlak met enige led-lampjes die in bepaalde patronen kunnen werken.

Een statisch witlicht laat zien dat er muziek wordt afgespeeld, een knipperend wit licht dat er geen verbinding is, een pulserend wit licht dat de HomePod klaar is voor set-up en een draaiend licht dat de speaker aan het opstarten of updaten is. En dat is dan nog alleen maar het witte licht, gelukkig laat de Apple Support website weten wat elk kleurtje betekent.

Eentje zul je waarschijnlijk wel herkennen zonder uitleg; dat is als alle kleurtjes door elkaar heen gaan bewegen, dan weet je dat Siri luistert. Het patroon is precies hetzelfde als op een iPhone.

Aparte constructie

Onder het aanraakvlak zit al gelijk de 4-inch high-excursion woofer. Deze heeft inderdaad een flinke maximale uitslag van 2 cm. Er kan dus flink wat laag worden opgewekt en dat is te merken. Het laag is overigens wel prima onder controle. In de kast zit een speciale microfoon die continu de interne druk meet en onder de woofer zit een microfoon-array van vier microfoons. Deze pikken de laagweergave van buiten de luidspreker op. In combinatie van die twee wordt met een EQ het laag continu aangepast.

Helemaal onderop vinden we vijf tweeters in een hoornconstructie. Deze geven als de luidspreker helemaal vrij staat aan alle kanten het hoog weer, maar kunnen ook bundelen, zodra is gedetecteerd dat de luidspreker bijvoorbeeld tegen een wand staat of in een kast.

Mono

Ook aan boord: een prachtig stukje techniek dat in combinatie van interne DSP op de S7-chip alle berekeningen maakt voor de perfecte weergave. Iets waar jezelf totaal geen aanpassingen op kan maken. De enige instelling voor een aanpassing aan de klank is terug te vinden in de Woning-app, “Minder lage tonen” (een instelling die overigens is aan te raden). Op zich klinkt het resultaat prima in balans, maar alleen wel mono. Als je de ruimte ergens wil vullen met wat achtergrondmuziek, prima.

Stereo

Een tweede HomePod erbij en het is een wereld van verschil. Tijdens het instellen wordt gelijk gevraagd of je ze als een stereopaar wil koppelen en daarna lopen ze synchroon. maakt niet uit op welke HomePod je tikt, ze reageren allebei, onmiddelijk. Klankmatig is het een kamerbreed geluid met een waanzinnig diepe bas.

Dat werkt als ze midden in de kamer op een tafel staan, vlakbij een muur of in een kast zou ik ook weer de “minder lage tonen” aanzetten en zelfs dan is het af en toe teveel. Het klinkt als een veel grotere set dan je ziet, maar dat zijn we wel vaker gewend van DSP-gestuurde luidsprekers.

Soundbar

We hebben de HomePod ook als een enkele en stereo soundbar getest. Dat verloopt via de AppleTV, deze heeft namelijk een Arc-functie, waarbij het geluid van de televisie naar de Apple TV wordt doorgegeven via de HDMI-kabel. Apple TV is rechtstreeks via AirPlay2 verbonden met de HomePod(s). Je zit dan wel naar een setje van 850 euro te luisteren, maar in dit geval heb je de soundbar en een prachtige stereoset met een streamer in één.

Dolby Atmos

Naast stereoweergave is het met twee HomePods ook mogelijk om Dolby Atmos weer te geven. Die tien gerichte tweeters worden zo ingezet dat met wat weerkaatsing via de muren, het net lijkt of je allemaal luidsprekers om je heen hebt staan. Voor films is dit echt waanzinnig goed. Ik heb momenten gehad waarbij ik dacht dat ik mijn surroundset met subwoofers aan had staan en ik echt naar de luidsprekers moest lopen om te checken dat alleen de HomePods aan het weergeven waren. Wat een laag kunnen die twee 4-inches genereren. Indrukwekkend.

Conclusie

De Apple HomePod (2e generatie) integreert perfect in het Apple ecosysteem en is naast een prima luidspreker ook een uitgebreide smarthome hub. Een enkel exemplaar klinkt aardig, maar met twee stuks klinkt het een stuk beter en kun je er meer mee (Dolby Atmos, stereogeluid).

De klankkleur past zich automatisch aan de plek in de kamer aan, maar heeft een voorkeur voor diepe klanken. De spraakassistent Siri werkt buitengewoon goed en is de beste manier om de HomePod te bedienen.

Apple HomePod 2e generatie
349 euro | www.apple.nl
Beoordeling 4 / 5


EDITORS' CHOICE