REVIEWSonos

Review: Sonos One - Nou, speel eens wat muziek af

SAMENVATTING

De ONE is puur als speaker gezien best goed. Je moet de beperkingen van het formaat en prijs accepteren én het Sonos-systeem is niet volmaakt, maar benadert toch dichter de perfectie dan de meeste concurrenten.

PLUSPUNTEN

  • Alexa-integratie is relatief geslaagd
  • Klinkt krachtig en vult middelgrote kamers
  • Installatie en gebruik is intuïtief
  • Ondersteuning voor veel streamingdiensten
  • Goede, vlotwerkende multiroomfunctie
  • Stereopaar klinkt bijzonder goed

MINPUNTEN

  • Prijsverschil met PLAY:1
  • Solo levert de ONE een mono-ervaring
  • Geen ondersteuning voor Nederlandse stemherkenning
  • Geen stemsturing bij Tidal, Deezer, Qobuz, Apple Music en andere diensten

Je moet twee keer kijken voor je realiseert dat de ONE een nieuwe Sonos-speaker is. En toch is het een gloednieuwe, revolutionaire multiroomspeaker, want de eerste die je met de stem kunt besturen. Meestal. Soms.

Sonos ONE

Neen, de Sonos ONE is niet zomaar een nieuw jasje voor de populaire PLAY:1-speaker. Ondanks de gelijkenissen is toch een andere speaker. Maar het draait deze keer eigenlijk niet rond nieuwe audiotechnologie, maar wel om de aanwezigheid van een microfoon en de ondersteuning voor stemsturing. Voorlopig enkel via Alexa van Amazon, maar wie weet volgen Siri van Apple, Cortana van Microsoft en Google Assistent wel op termijn? In elk geval opent de microfoon in de ONE de deur naar muziek kiezen en bedienen met stemcommando’s, wat voor heel wat mensen behoorlijk cool is.

Maar dat is niet alles: via de ONE kun je alle mogelijke smart home-toepassingen die compatibel zijn met Alexa bedienen. Denk dan aan Hue-lampen of je slimme thermostaat. Die dubbele functie – muziek en smart home-toegangspoort – maakt deze nieuwe Sonos toch iets anders dan de voorgaande producten van het Amerikaanse bedrijf. Tijd om de Sonos ONE op de pijnbank te leggen!

En de Play:1 dan?

De Sonos ONE is overduidelijk de opvolger van de PLAY:1. Dat zie je meteen, want het design is heel gelijkend. Al zijn er op detailniveau hier en daar wel wat verschillen. De bovenkant van de ONE is helemaal vlak en de aparte knoppen zijn vervangen door aanraakgevoelige toetsen. De nieuwe Sonos-speaker verliest ook de schroefdraad achteraan die wel handig was voor muur- en plafondbevestiging. Ophangen is niet uitgesloten, maar je zal dat wel moeten doen met nieuwe accessoires die specifiek voor de ONE zijn ontworpen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld bij Flexson of Sanus.

Het is wel interessant om de twee Sonos-speakers met elkaar te vergelijken, want vooralsnog blijft de PLAY:1 goed beschikbaar in de handel. En dat aan een prijs die 50 euro lager ligt dan de ONE. Het grootste verschil zit hem uiteraard in de aanwezigheid van de ingebouwde microfoon van de ONE en de modernere bediening bovenaan. Ze klinken ook een klein beetje anders, al verdwijnt het verschil tussen de twee snel als je ze tunet met Trueplay. Puur voor de klank is er op zich niet zoveel reden om de Sonos ONE te verkiezen boven de PLAY:1. Als je bijvoorbeeld een paar overweegt in te zetten als rear-kanalen bij een surroundopstelling van een Playbase of Playbar, dan is het toch slimmer om voor de oudere speakers te gaan. Dat spaart je 100 euro uit, geld dat je kunt gebruiken om bij te dragen aan een Sonos Sub, bijvoorbeeld.

Ook goed om weten: je kunt geen stereopaar vormen bestaande uit een ONE en een PLAY:1, enkel van twee gelijke modellen. We snappen waarom – de klankverschillen zou je kunnen merken – maar het steekt toch een stok in de wielen van mensen die dachten met een enkele ONE-aankoop een stereopaar te maken met een PLAY:1 die ze al in hun bezit hadden.

Puur visueel is de ONE toch wel de mooiere van de twee. Of je nu voor de zwarte of de witte versie gaat, de speaker is volledig in één kleur uitgevoerd. Het doet wat denken aan de afwerking van de speciale Tone-editie van de PLAY:1 die Sonos in beperkte oplage uitbracht in 2015. Qua afwerking en bouwkwaliteit is dit echt wel een topproduct.

Eenvoudige installatie

Eén ding moet je Sonos geven: het merk heeft pionierswerk verricht op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. De ONE installeren is kinderspel, of je nu een Sonos-speaker voor het eerst in huis haalt of als je het apparaat toevoegt aan een bestaand Sonos-systeem. De app (iOS en Android) maakt het via een helder stappenplan in het Nederlands heel eenvoudig om de speaker werkend te krijgen, zodat je na enkele minuten al naar muziek zal luisteren. Muziekbronnen toevoegen is even eenvoudig.

Sonos is de absolute koning qua ondersteuning van streamingdiensten. Nagenoeg alle diensten zijn bruikbaar, van grote namen zoals Spotify, Play Music en Deezer over audiofiele diensten zoals Qobuz en Tidal tot ronduit obscure Anghami en Wolfgangs’s Music. Sonos is ook de enige externe partij die Apple Music rechtstreeks kan afspelen, toch wel een mooie troef voor liefhebbers van iPhones en iPads. Het merk is inmiddels ook ongeveer de laatste die Spotify ingebouwd heeft in zijn eigen app en die toelaat om een Spotify-stream naar meerdere speakers tegelijkertijd te sturen. Nagenoeg alle andere merken moeten zich tevreden stellen met Spotify Connect, een functie die je enkel kunt gebruiken vanuit de Spotify-app en die maar matige multizone-ondersteuning biedt. Bij Sonos heb je de keuze: Spotify bedienen vanuit de Sonos-app of vanuit de Spotify-app zelf.

Het afspelen van eigen muziekbestanden is uiteraard mogelijk, vanaf je mobiel toestel, een gedeelde schijf op een NAS of vanaf een Plex-share. Via TuneIn luister je naar radiostations van overal ter wereld; daarnaast kun je ook specifieke radiodiensten toevoegen (zoals van de Zweedse radio – Spotify zit in Stockholm – en van de verrassende beluisterbare CBC-zenders uit Canada).

We merken wel dat Sonos de laatste maanden heel vaak updates lijkt door te sturen. Die aanbrengen duurt in principe niet lang en kan uitgesteld worden, maar als je dan toch kiest om te updaten mag je vaak toch enkele minuten met je vingers draaien. Geen ramp als dat maar sporadisch gebeurt, maar de frequentie neemt toe.

Tijdens de installatie van de ONE krijg je ook de vraag of een koppeling te maken met Alexa. Tip: zorg dat je Alexa al vooraf hebt ingesteld.

Met de hulp van Merkel

Software voor stemherkenning hebben we voor het eerst getest in 1999. Toen was spreken tegen een computer een beetje zoals een gesprek voeren met je seniele groottante uit Transylvannië die opzettelijk haar hoorapparaat heeft uitgeschakeld. Anno 2018 woont spraakherkenning in de cloud, waardoor de achterliggende leerroutines aan veel meer gebruikers worden blootgesteld. Dat levert een aanzienlijk betere herkenning op, waardoor je eerder het gevoel hebt te spreken met iemand  die een redelijk IQ combineert met chronische verstrooidheid. Nog altijd niet perfect dus, maar in de praktijk zal je bij het gebruiken van stemassistenten toch steeds vaker een wow-gevoel ervaren.

De onderscheidende eigenschap van de ONE is net dat je het met de stem kan aansturen. Sonos heeft wijselijk niet geprobeerd zelf die technologie te ontwikkelen, maar maakt gebruik van de Alexa-dienst van Amazon. Het bedrijf geeft echter aan dat dit geen exclusieve relatie is. Net zoals het Sonos-systeem meerdere streamingdiensten ondersteunt, zullen Sonos-speakers samenwerken met meerdere stemdiensten. Dat is wel belangrijk, want Alexa is op korte termijn niet de beste optie voor Nederlandstalige inwoners van België en Nederlanders. De Amazon-assistent ondersteunt immers het Nederlands niet, maar enkel Engels, Duits en Frans. Wij vermoeden dat dit niet snel gaat veranderen, terwijl we wel rekenen op een volledige ondersteuning van het Nederlands door de Google Assistant in de komende maanden. Ook Apple staat met Siri heel wat verder. Hopelijk komt Sonos dus op korte termijn met een samenwerking met één van deze stemdiensten over de brug. We horen fluisteren dat er nog dit jaar iets zal bewegen.

Ondertussen kun je met de ONE enkel met Alexa aan de slag. Op zich is dat geen ramp, want Alexa is wel bij verre de meest volwassen slimme assistent. Het grote voordeel van de Amazon-AI is dat er veel koppelingen (skills) zijn naar andere apparatuur. Mits je bereid bent om Engels te spreken tegen je speaker (of Frans of Duits, als je dat verkiest), kun je dus heel wat doen nadat je de Sonos ONE hebt geïnstalleerd. Eerst moet je wel Alexa-activeren, wat een Amazon-acccount bij een Amazon-winkel in de V.S., V.K. of Duitsland vereist. Alexa activeren doe je door de Alexa-app te installeren op je smartphone of te surfen naar alexa.amazon.com. Volgens sommige bronnen kan dit enkel door eenmalig een VPN te gebruiken (een dienst die maskeert dat je vanuit de Benelux surft en doet voorkomen alsof je een Amerikaanse surfer bent), maar bij ons was dat allemaal niet nodig. Wel hebben we als een van onze adressen een Duits adres ingegeven (voor de goede orde: die van de Reichsdag, zo voorkom je dat een onschuldige Duitse burger plots Amazon-spampost in zijn brievenbus vindt). Wel goed oppassen als je via Amazon bestelt; selecteer dan je echt adres want anders eindigt je pakketje Marvell-Blu-rays bij Merkel.

Alexa, start playing

In de Alexa-instellingen mag je niet vergeten om je Spotify-gegevens in te vullen. Je hebt geen Spotify-account, zeg je? Enkel eentje bij Qobuz? Oei, dan ontdek je meteen de beperkingen van het huwelijk tussen Alexa en Sonos. Je kunt immers niet alle mogelijke Sonos-muziekbronnen met Alexa bedienen. De stemsturing werkt enkel met diensten die zowel Sonos als door Amazon ondersteunen. Dat zijn er momenteel drie: Spotify, TuneIn (internetradio) en – niet geheel verbazend - Amazon Music. Heb je geen abo bij Spotify of Amazon Music, dan is je gesproken muziekavontuur al afgelopen. Nog spijtiger vinden we dat je via stemcommando’s geen bestanden uit de muziekbibliotheek van je Sonos kunt kiezen en afspelen. Wat wel mogelijk is, is muziek van een niet-ondersteunde dienst of je eigen bibliotheek via de app selecteren en dan pauzeren of verspringen in een afspeellijst (next track) via Alexa. Ideaal is dat niet, maar is beter dan niets. Hopelijk wordt dat wel snel aangepakt.

Dit is ook de reden waarom we in het bijzonder uitkijken naar ondersteuning van Google Assistant door Sonos. Bijna alle streamingdiensten werken al samen met de Assistant.

Ben je wel een betalende gebruiker van Spotify, dan is de ONE stukken bruikbaarder. Het zal uiteraard van persoonlijke voorkeuren afhangen en ja, er zijn wel wat bedenkingen mogelijk. Maar wij (en de andere leden van het gezin) vonden stemsturing echt wel een leuk gegeven die snel veel werd (mis)bruikt. Het selecteren van muziek is wat lomp en lastig om fijnmazig te doen. Je hebt snel de neiging om te zeggen: “Alexa, play U2 with Spotify”, waarbij je uit gemakszucht snel kiest voor een persoonlijke radiozender op basis van een gekozen artiest (in dit geval dus U2). Een specifiek album opvragen is wat omslachtiger, vooral als het gaat om iets als ‘Source Tags & Codes’ van ‘…And You Will Know Us by the Trail of Dead’. Hoe langer de gesproken zin, hoe groter de kans dat Alexa iets verkeerd verstaat. Maar staat tegenover dat bijvoorbeeld tijdens het koken snel “Alexa, next track” zeggen makkelijker is dan een smartphone zoeken, ontgrendelen, de Sonos-app openen en dan het nodige te doen – terwijl je ondertussen ook moet zien dat de steak niet aanbrandt.

Wat je momenteel aan Alexa kunt vragen, vind je in dit overzicht van Sonos.  

Je zal merken dat je op dit moment met een stemcommando ook muziek in een andere kamer kunt bedienen. We kunnen je al vertellen dat dit beter lukt als je kamers namen hebben die in het Engels uit te spreken zijn. ‘Badkamer’ bijvoorbeeld, zal niet zomaar werken, tenzij je het met een soort ‘Suske & Wiske in Texas’-accent uitspreekt. We verwachten wel dat de lijst van commando’s over tijd zal uitbreiden. Dat is ook wat je ziet bij andere merken die Alexa hebben geïmplementeerd.

De reactietijd van Alexa is vrij kort maar niet onmiddellijk. “Alexa, pause”, zeggen bij het beluisteren van muziek leidt pas na een 3 tot 5-tal seconden tot het effectief pauzeren. Dat is geen ramp, natuurlijk. De herkenning is trouwens bijzonder trefzeker, zeker als je Engels vrij zuiver kunt spreken. Maar Alexa kan wel wat aan qua accenten. Ook sterk is dat Alexa je bijna altijd hoort, zelfs al speelt een liedje zeer luid.

Prima app

De focus ligt in deze review op de spraakmogelijkheden die eigen zijn aan de ONE ten opzichte van andere draadloze speakers, incluis de andere Sonos-toestellen. Het gaat wat minder om de streaming- en multiroommogelijkheden van het Sonos-systeem. Wil je daar mee over weten, dan lees je best één van de vele, vele reviews die we al schreven over Sonos-toestellen. Kort samengevat: er zijn maar weinig systemen die het zo gemakkelijk maken om muziek overal in het huis te spelen. Zowel qua ondersteuning voor diensten als het gemak waarmee je speakers koppelt en bedient is Sonos een leider.

Wel heeft Sonos recent hun app helemaal vernieuwd. Er is duidelijk over nagedacht, maar persoonlijk vonden we de vorige iteratie toch net iets logischer en intuïtiever. Vooral het ‘Mijn Sonos’-gedeelte is nu heel dominant en toch niet zo overzichtelijk. Ook het ontkoppelen van zones is iets minder vlot. We zouden ook heel graag zien dat je diensten zelf kunt ordenen – al is dit meer een probleem bij audiotesters die veel streamingabo’s hebben, minder bij mensen met slechts één abonnement bij Spotify.

Daar staat tegenover dat Apple Music heel fraai geïntegreerd werd binnen de Sonos-app, dat de verbinding met aangesloten streamingdiensten altijd heel snel gaat en dat de zoekfunctie die over gekoppelde diensten en je eigen bibliotheek werkt bijzonder krachtig is. Deze universele zoekfunctie missen we bij elke concurrent.

Ook even aan herinneren dat je Sonos-speakers rechtstreeks via de apps van Tidal, Spotify en Google Play Music kunt aansturen. Interessant voor meer audiofiele lezers is de ondersteuning voor Sonos-speakers in Roon, vooral als je muziekbibliotheek hi-resbestanden zou bevatten. Sonos-speakers kunnen die standaard niet afspelen, maar Roon zet ze automatisch om naar een WAV op cd-kwaliteit. Er zijn nog apps die Sonos-speakers kunnen bedienen, zoals Vox.

Stevige klank

De PLAY:1 hebben we altijd een verbazingwekkende speaker gevonden. Groot is het niet en toch vul je er gemakkelijk een kamer mee, onder meer omdat de kleine speaker een verrassend grote portie bas opdient. Niet erg gedetailleerde bassen, maar wel heel aanwezige. Tegelijkertijd is het middengebied relatief gezien goed vertegenwoordigd, met een vrij harde roll-off in het hoog. Het is best goed gedaan van de Sonos-ingenieurs, want eigenlijk klinkt deze kleine speaker voor zijn prijs helemaal niet slecht. Het is geen audiofiele kwaliteit, maar dat hoeft ook niet. De ONE is meer van hetzelfde, met naar ons gevoel iets meer detail en een minder harde roll-off.

In de meeste gevallen klinkt de ONE beter na de Trueplay-kalibratie. Zeker doen dus, je komt gewoon een minuut of twee over als een gek die in de kamer met een iPad of iPhone staat te zwaaien. Helaas is ondersteuning voor (sommige) Android-telefoons nog niet opgedaagd, vanwege het bekende probleem van heel diverse hardware in Android-apparaten. Zo ver wij kunnen vaststellen, past Trueplay enkel de frequentierespons aan. Dat is natuurlijk al heel veel, maar het kan niet bijvoorbeeld faseproblemen bij een stereopaar op ongelijke afstanden aanpakken.

Over stereoparen gesproken… Twee Sonos ONE’s zijn een klassevoorbeeld van hoe 1+1 = 3. De ervaring zelfs in een kleine kamer is véél beter. Niet verrassend, want je maakt de stap van mono naar stereo. Je zou gek zijn om dat niet te doen. In een grotere kamer kun je een mooi 2.1-systeem bouwen door een Sonos Sub toe te voegen. De kostprijs van die upgrade is echter niet min. De Sub is gewoonweg een te gesofistikeerd ding voor de meeste situaties.

Sonos ONE: Conclusie

De ONE is puur als speaker gezien best goed. Je moet de beperkingen van het formaat en prijs accepteren én het Sonos-systeem is niet volmaakt, maar benadert toch dichter de perfectie dan de meeste concurrenten. Het is vooral helemaal hassle-free in het gebruik, waardoor echt iedereen in huis – en niet enkel de hifi-liefhebber die dit leest – het kan gebruiken. Om een bekende uitspraak uit de fotografie te parafraseren: de beste speaker is de speaker die je echt gebruikt.

Tegelijkertijd voelt specifiek de ONE aan als een vat vol potentie die nog niet echt ontkurkt is. Ja, je kunt via Alexa al veel. Je merkt dan ook snel dat stemsturing wel eens best de toekomst kan zijn. Je wordt het heel snel gewoon en het werkt waanzinnig goed. Maar we zijn er nog niet. Ondersteuning voor Nederlands ontbreekt, je kunt niet alle muziekbronnen gebruiken en bepaalde Sonos-functies (zoals groeperen) kunnen niet met een stembevel. Waar wij op wachten is Google Assistant met Nederlandse ondersteuning. Zodra de ondersteuning er is – en het zal komen naar bestaande ONE’s – dan wordt de ONE meteen een veelzijdigere en spectaculaire speaker.

Sonos ONE
€ 229 | www.sonos.com
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE