REVIEWSonos

Review Sonos Era 100: de kleinste van 2 nieuwe speakers

Rob Nijman | 27 maart 2023 | Sonos

SAMENVATTING

De Era 100 pakt zoveel kritieken op Sonos-speakers aan dat je niet anders kunt dan spreken over vooruitgang. Maar los daarvan doet het voortreffelijk z’n taak: de kamer vullen met muziek. De uitstekende Sonos-app met zijn vele streamingopties en internetradio verlaagt ook de drempel voor mensen met een technofobisch randje.

PLUSPUNTEN

  • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide app
  • Trueplay
  • Bluetooth komt erbij
  • Krachtigere bassen, bredere uitstraling

MINPUNTEN

  • Line-in vereist extra aankoop
  • Prijsverhoging (net als overal)
  • Android Trueplay niet even goed als volledige versie voor iOs

De populairste Sonos-speaker? De Sonos One. Wat ook logisch is, het is de goedkoopste én de compacte van alle Sonos-luidsprekers. Dat maakt het verschijnen van de Era 100 toch wel echt bijzonder. Deze nieuwe toevoeging aan het Sonos-assortiment volgt het succesnummer van de Amerikaanse streaminggigant op en moet dezelfde rol opnemen. Lees: ook nieuwe consumenten het Sonos-universum binnenlokken.

Even voorstellen: Sonos Era 100

Misschien omdat een succesvol recept veranderen altijd gevaarlijk is, heeft Sonos geen grote veranderingen aangebracht bij de Era 100. Of toch niet op het eerste zicht. Het basisconcept blijft hetzelfde: een compacte draadloze speaker die je overal kunt plaatsen en die verrassend krachtig klinkt. Verkrijgbaar in het zwart of wit, net zoals voorheen. Te bedienen via de heldere Sonos-app, waar je immens veel streamingdiensten vindt en waar je de Era 100 kunt groeperen met andere Sonos-spullen. In deze review kijken we in vogelvlucht naar de Era 100 die direct na de introductie eerder deze maand al leverbaar was. Jamie duikt op korte termijn wat uitgebreider in de nieuwe Era 300 – toch wel echt een andere speaker, die eind maart beschikbaar zal zijn – en is aansluitend ook nog eens bezig met een review van de Victrola Stream Carbon, een platenspeler die je draadloos met Sonos kunt verbinden.

Het instellen van de Era 100 blijft ook kinderspel. De Sonos-app installeren en gewoon de instructies volgen, moeilijk is het niet. Dit moet je sowieso doen, ook als je achteraf liever via AirPlay 2 dan via de Sonos-app werkt.

Zowel dat instellen als het gebruik gaat heel soepel. Je vindt in de Sonos-app een ongelooflijk lange lijst van streamingdiensten. Sonos Radio is ook een zeer geslaagde aanvulling, op de occassionele reclame na.

De artiestenradio’s zijn wel echt top. Spotify-abonnees kunnen bij Sonos ook kiezen tussen de muziekdienst via de Sonos-app benaderen of gewoon de Spotify-app blijven gebruiken.

Niks nieuws onder de zon?

More of the same, dus? Ja, maar dat is deel schijn. Het lijstje van nieuwigheden is behoorlijk uitgebreid. Het leest ook als een to do-lijst van oplossingen voor kritieken in reviews over de jaren heen. Iemand bij Sonos heeft netjes alle opmerkingen opgetekend en doorgestuurd naar de ontwerpers. We kunnen je nu al vertellen: de vaste lijst minpunten bij een Sonos-review wordt zo wel een stukje kleiner. Lees maar mee.

Het stereobeeld van de One was beperkt? De Era 100 krijgt twee tweeters die schuin gemonteerd zijn, zodat je toch een merkbaar stereo-effect krijgt. Hoewel niemand echt mopperde over de basprestaties, is er ook in een grotere woofer voorzien. Dat merk je ook wel als de Era 100 naast de Sonos One laat spelen.

De nieuwe Sonos-speaker heeft iets meer body in het laag. Het blijft wel draadloze speaker-laag, dus niet enorm gedetailleerd of met subbassen. De fun-factor is wel hoog. Door die akoestische ingrepen is de Era 100 groter dan de One, en ook meer tonvormig.

Streamen kan enkel via WiFi? Hier is een Bluetooth-modus die je altijd kunt gebruiken. Bij de Move en Roam was Bluetooth er ook, maar dat was een of-of-verhaal. Bluetooth diende voor als er geen WiFi was. Bij de Era 100 kun je altijd een smartphone via Bluetooth aansluiten en zelfs die muziekstream doorsturen (via WiFi) naar andere Sonos-speakers. Een mooie optie ook om draadloos een platenspeler met Bluetooth aan te sluiten, al is er ook die Victrola Sonos-klare draaitafel waarvan je binnenkort dus een review mag verwachten. Het streamen via Bluetooth werkt trouwens goed, ook als we de stream naar elders in huis sturen.

Nog zo’n kritiek: de Trueplay-functie om de weergave te optimaliseren aan jouw specifieke situatie was er enkel voor mensen met een iPhone of iPad. Met de Era 100, die zelf een microfoon bezit, kun je nu een soort light-versie van Trueplay uitvoeren vanaf je Android-apparaat. Al molenwiekend door de kamer lopen blijft een voorrecht voor de iPhone-bezitter, Android-gebruikers krijgen een kamerkalibratie op basis van testtonen die de speaker afspeelt en zelf registreert. Het werkt misschien niet zo goed, maar de resultaten die we kregen waren toch een verbetering ten opzichte van de out of the box-weergave. Het hangt wel af van waar je hem parkeert.

Sonos ecosysteem

Er werd ook geklaagd over hoe duur het verbinden van een platenspeler met een Sonos-systeem wel was. Je kon een draaitafel immers enkel bekabeld aansluiten op een Sonos Five, Sonos Port of op een Sonos Amp. Toch wel wat duurdere apparaten die je misschien anders niet zou kopen. Bij de Era 100 kan het nu ook, waardoor je toch een goedkopere manier krijgt om je vinyldorst te lessen. Wel kan dat niet zomaar: er is achteraan enkel een USB-C-poort. Je moet bij Sonos een line-in-adapter van 25 euro aanschaffen vooraleer je die schijvendraaier kunt verbinden. Er is trouwens een tweede adapter beschikbaar met een line-in én een ethernetpoort aan 45 euro. De meeste mensen hebben die laatste niet nodig, vindt Sonos, en dus wordt het optioneel. In horecazaken met tien Era 100’s – en daar wil je met kabel werken – is dat wel een forse meerprijs.

De Era 100 zelf is sowieso een stukje duurder dan de One. En helemaal dan de goedkopere SL-versie zonder microfoon. Zo’n Era 100 SL lijkt er trouwens niet te zijn. Een grotere hardwareschakelaar op de achterzijde die de microfoon uitschakelt moet mensen die nog geloven dat privacy bestaat geruststellen.

Wij hebben er nooit over gemopperd, maar blijkbaar waren er toch Sonos-gebruikers die de onzichtbare touchknoppen op recente Sonos-speakers minder handig vonden. Op de Era 100 is er daarom een geul aangebracht aan de bovenkant waarin je links of rechts kunt swipen (stiller of luider). Je hoeft niet te kijken waar je een vinger moet plaatsen, je voelt het zo wel. Dit werkt echt goed.

Muziek!

Hoe klinkt de nieuwe Sonos-speaker nu? Om te beginnen is er wel degelijk een iets breder stereo-achtige weergave. Het is niet dat je nu opeens een soundstage opgediend krijgt die perfect gedefineerd is en waarop muzikanten haarscherp worden neergezet. Het blijft diffuser en (indrukwekkend) kamervullend.

Dat lijkt ook de bedoeling, een echte uitgesproken stereobeeld zou ook niet altijd werken bij speakers die lukraak in een kamer worden neergegooid. Je kunt trouwens zoals voorheen een paar Era 100’s samenvoegen tot een stereopaar. Dat hebben we nog niet kunnen testen, maar dan ga je een realistischer stereobeeld krijgen, wat fijn is in een woonkamer waar je aandachtiger naar muziek luistert. 

Vergeleken met een Sonos One die we ernaast parkeren, merken we meteen stevige en ook betere bassen. Ook na Trueplay toe te passen op beide is dat verschil er. De halfgesproken, halfgezongen stem van Florence Shaw bij Dry Cleaning klinkt een beetje dof, maar is wel goed geplaatst terwijl de spaarzame gitaar en onderliggende bas-drum iets breder in de kamer staan.

De Sonos-speaker voelt zich helemaal goed bij pop en vele andere genres. Bobby Womack keelt mooi op de ‘The Bravest Man In The Universe’, met een beattrack die het nummer geweldig voorstuwt bijvoorbeeld, en ook die nieuwe, hadden we beter niet gedaan U2-release klinkt best goed. Het blijft wel zo dat de Era 100 zorgt voor sfeer. Ideaal bij het afwassen, een etenje of zelfs een feestje. Kritisch luisteren, dat is niet helemaal z’n habitat. 

De Era 100 pakt zoveel kritieken op Sonos-speakers aan dat je niet anders kunt dan spreken over vooruitgang. Maar los daarvan doet het voortreffelijk z’n taak: de kamer vullen met muziek. De uitstekende Sonos-app met zijn vele streamingopties en internetradio verlaagt ook de drempel voor mensen die met een technofobisch randje. 

Sonos Era 100
279 euro | www.sonos.com
Beoordeling 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE