NIEUWSiEar Tilburg

Audio Show iEar' HIFI Awards 2022: de beste producten volgens onze lezers

HIFI.NL/.BE is als mediapartner met een stand aanwezig op de Audio Show iEar', maar onze belangrijkste rol is natuurlijk de verslaggeving tijdens en na het tweedaagse feestje bij Willem II. In het uitgebreide verslag dat je vanaf dinsdag of woensdag kunt lezen proberen we de gehele show nog eens in één stuk te vangen, maar vandaag is ons podium voor de 9 Audio Show iEar' HIFI Awards die via onze stemmodule door de lezers toebedeeld zijn. Rond het middaguur zijn we met Freek van Ham van iEar' op pad gegaan om de diverse stands van de gelukkige winnaars met deze award(s) op te fraaien.

Wil je weten waar de redactionale awards voor Best Sound, Best Stand en Best Experience beland zijn, lees dan ons artikel dat we zaterdagavond na de uitreiking door Jan Douwe Kroeske al publiceerden. 

Audio Show iEar' HIFI Awards: the lezers hath spoken

Voor wie de inmiddels gesloten stemmodule er al op nageslagen heeft, is het geen verrassing meer; de winnaars waren namelijk om 18.00 uur bij het sluiten van de polls al direct bekend omwille van het transparante stemproces. Wel heeft de technische expert achter onze website nog even in moeten grijpen omdat er in meerdere categorieën vanuit één IP-adres ruim 100 keer gestemd is. Wat natuurlijk helemaal niet zou moeten kunnen. Kwestie van filteren om het weer op te lossen en recht te zetten, maar we moeten ook hand in eigen boezem steken: bij voorgaande edities deden we dat proactief, en deze keer pas op zaterdagmiddag. Mocht je daardoor de tussenstand hebben zien verspringen, dan weet je hoe dat kwam ;)

Alle producten op de shortlist voor onze awards kun/kon je terugvinden op de website van iEar', zijn/waren gedurende de twee dagen van de Audio Show in de luisterruimtes te vinden en in veel gevallen uitgebreid in demo gepresenteerd. Vandaag hebben we de winnaars in het zonnetje gezet, dus bij dezen het overzicht!

BESTE VERSTERKER: MARANTZ MODEL 40N

Marantz bewijst met de Model 40n dat muzikaliteit en een groot functiepakket elkaar niet hoeven uit te sluiten maar samen kunnen gaan in één behuizing. En wat voor behuizing. De Model 40n heeft een voor deze klasse voorbeeldige bouwkwaliteit. Elke denkbare bron kan worden aangesloten, maar wie zich beperkt tot het aansluiten van een set passieve luidsprekers, kan muziek via bluetooth of vanaf het netwerk of vanaf internet afspelen. De klank is neutraal, transparant en levendig.

 De Model 40n zal met zijn klank en functies een grote diversiteit aan jonge en oude luisteraars aanspreken.

BESTE STREAMER/DAC/SOURCE: GRIMM AUDIO MU1

De Grimm Audio MU1 is een topproduct van Nederlandse bodem, waar telkens nieuwe functies aan worden toegevoegd door een team van medewerkers dat zich meer dan vier manjaren heeft geworpen op de MU1. De MU1 is voor mensen die zich niet druk maken om kabels, doosjes, tweaks en andere zaken, maar simpelweg, zonder zorgen, willen genieten van muziek op een extreem hoog kwaliteitsniveau.

De MU1 is een zwarte doos van 355 x 295 x 100mm waarin alle functionaliteit huist van een moderne muziekstreamer waarop een externe digitaal naar analoog converter wordt aangesloten, of een paar digitaal aan te sturen luidsprekers waarbij de voorkeur van Grimm Audio natuurlijk uitgaat naar de eigen LS1 actieve luidsprekers in hun diverse uitvoeringen. Aan de voorzijde is een display te vinden met tekstweergave waarin de track, het album en de artiest af te lezen zijn. Naast zaken als de oorspronkelijke sample rate en de volume stand. Geen mooie plaatjes, puur functioneel.

Onze review hier!

BESTE LUIDSPREKER: BOWERS & WILKINS 803 

De vierde generatie van de Bowers & Wilkins 803 is alweer enige tijd beschikbaar (september vorig jaar deden we verslag van de introductie bij Poulissen én waren we bij de lancering in Abbey Road Studio in Londen), maar de bijzondere serie van B&W is onverminderd populair, zo bleek maar weer in Tilburg.

Na een eerdere award voor één van de grotere modellen was het in 2022 de beurt voor de Bowers & Wilkins 803D4, het kleinste model met de zogenaamde Turbine Head. Wat we er zelf van vinden? Dat lees je hier

BESTE WIRELESS LUIDSPREKER:
KEF LS60 WIRELESS

Voor een zestigste verjaardag mag je wel eens gek doen, moet iemand bij KEF gedacht hebben. En neen, de Britten uit Maidstone brachten niet nóg eens een nieuwe versie van hun compacte LS50-speaker uit. Wel was het tijd voor een baanbrekende vloerstaander. Actief, met streaming aan boord en uitgerust met alle hightech die nog in een lade van hoofdontwerper Jack Oclee-Brown lag.

Zij noemen het de LS60 Wireless. Wij houden het op 'Mini-Blade'. En, sinds vandaag, ook op 'winnaar van een Audio Show iEar' HIFI Award'.

Ergens stond het wel in de sterren geschreven dat de populaire LS50 Wireless en Wireless II aangevuld zouden worden met een grotere luidspreker. Ja, die compactere speakers kunnen inderdaad verbazend sterk uit de hoek komen, ook qua laagextensie in de actieve versie. Maar voor echte lijvige bassen en in grotere ruimtes zou een grotere versie nog beter klinken. Fysica, weet je wel.

In die zin waren we dan ook helemaal niet verrast door het bestaan van de LS60 Wireless – de langverwachte vloerstaander die naast de LS50 Wireless II komt te staan. Ons volledige oordeel lees je hier

BESTE HEADFI: BOWERS & WILKINS Px8

De nieuwe Px8 bouwt voort op de lovende kritieken voor het eerdere model, de Bowers & Wilkins Px7 S2 die op zich ook nog niet zolang geleden op de markt is gekomen (onze review van de Px7 S2 hier).

Met de Px8 zet B&W volgens de ontwerpers een nieuwe referentiestandaard voor geluid, bouw en afwerking voor draadloze hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking. Een statement waar we ons prima in kunnen vinden, getuige de 5-sterren-review die we over de Px8 schreven.

BESTE PLATENSPELER: REGA PLANAR 10

Net als de eerdere Planar 8 werd de Planar 10 geïnspireerd door de ultieme Rega-platenspeler, de Naiad. Voor de prachtige Rega Planar 10 heeft de Britse fabrikant de meest geavanceerde materialen en technische oplossingen gebruikt, gebouwd rond een uiterst lichte plint om de beste prestaties te garanderen. Rega besloot al vroeg dat in plaats van een evolutie van de RP10, de nieuwe Planar 10 moest worden ontwikkeld en geconstrueerd om de essentie van de Naiad tegen een meer betaalbare prijs in te kapselen.

De Planar 10 verkleint de kloof tussen zichzelf en de Naiad nog verder door het gebruik van meer exotische materialen, zorgvuldig geselecteerd om de massa te verminderen en de stijfheid in het ontwerp te verbeteren. Nieuwe innovaties in naaflager, onderplaat, motor en aandrijfriemontwerp hebben geleid tot een nog grotere nauwkeurigheid van de draaitafelsnelheid die de geluidsprestaties direct verbetert.

De Planar 10 beschikt over de RB3000 toonarm uitgerust met een verbeterde, vooringenomen behuizing met lage massa. Rega is pionier in een compleet nieuwe centrale naaflager met lage massa met verbeterde mechanische integriteit. Voor het eerst op een Rega-productiedraaischijf, levert een keramische bovenbeugel ultieme stijfheid en nauwkeurigheid terwijl het perfecte platform tussen toonarm en centrale lager wordt gecreëerd. Ten slotte wordt deze speler aangestuurd door de meest geavanceerde elektronische voeding die is ondergebracht in een gloednieuwe, volledig metalen op maat gemaakte behuizing die is ontworpen om te passen bij de nieuwste reeks Rega-elektronica.

BESTE ACCESSOIRE: ISOTEK V5 AQUARIUS

Als het over stroomzuivering of power conditioning gaat, dan drijft de naam Isotek snel boven. Het Britse bedrijf van de flamboyante Keith Martin is er dan ook al heel lang met ‘stroom’ bezig. Martin is dan ook een bekende van de Audio Show iEar' in Tilburg, waar hij eerder al drukbezochte demonstraties organiseerde van zijn V5-oplossingen. Boeiende demo’s trouwens. Voor een uitgebreid oordeel over de V5 Aquarius kun je hier terecht.

BESTE RECEIVER / ALL-IN-ONE: HEGEL H590

De Hegel H590 mag dan in theorie maar enkele centimeters groter zijn dan de ook al forse ‘kleinere’ broer H360, je hoeft geen twee keer te kijken om de verschillen te zien. Want hoe mooi en krachtig (2 x 250 watt aan 8 Ohm) dat voorgaande geïntegreerde topmodel ook is, de referentie H590 gaat in alles toch nog een heel stuk verder.

Je leest er alles over in de allereerste review die ooit over de Hegel H590 verscheen

BESTE SUBWOOFER: KEF KC62

Met de KC62 presenteerde KEF een van de meest intrigerende audioapparaten vorig jaar. Minstens even boeiend als de spitstechnologie die onder de motorkap zit, is de keuze van het merk om hun R&D te focussen op een producttype dat zelden het hart van een hifi-liefhebber sneller doet kloppen.

Het is onze lezers in de laatste categorie van de awards van 2022 niet ontgaan, dus bij dezen opnieuw felicitaties aan het adres van KEF. Onze review, die lees je hier.

 

=== AUDIOSHOWIEAR.NL ===


EDITORS' CHOICE