Vandaag worden de 'D4'-modellen van de Bowers & Wilkins 800 Serie aan de internationale audiopers voorgesteld in Abbey Road Studios in Londen. Jamie is voor HIFI.NL aanwezig voor de verslaggeving, maar sinds 1 september jl. vind je de allereerste exemplaren al bij de dealer. Zo ook bij Poulissen Audio Video Center in Roermond, waar Werner een dag in de gelegenheid was om uitgebreid kennis te maken.
Bowers & Wilkins 800: vierde generatie
Slechts weinig andere luidsprekerfabrikanten is het gegeven om door de jaren heen zo’n iconische rol binnen de audiowereld te vervullen als het uit Engeland afkomstige Bowers & Wilkins. Hoewel het merk al sinds de oprichting in 1966 door John Bowers vele mooie en bijzondere weergevers heeft gecreëerd, is het uiteindelijk de 800-reeks waardoor het merk zijn status heeft verkregen. Een waardering die zich tot op de dag van vandaag nog steeds uit door de opmerkelijk hoge inruilwaarde van zelfs de oudere modellen. De komst van een nieuwe generatie is dus altijd nieuws waar iedere muziekliefhebber reikhalzend naar uit kijkt. Zeer recent op 1 september 2021 was het dan weer zover en loste de vierde 800 generatie na zes jaar de voorgaande af.
Poulissen Audio Video Center in het Limburgse Roermond is een rasechte AV-specialist die met veel plezier en vakkundigheid al vele jaren de nieuwste ontwikkelingen en producten op het audiovisuele vakgebied op de voet volgt. In de enorme grote winkel met een vloeroppervlak van maar liefst 2.000 vierkante meter en vele luisterruimtes staat een keur aan mooie en kwalitatief hoogwaardige merken opgesteld. Ook het paradepaard van Bowers & Wilkins in de vorm van de 800 serie mag hier natuurlijk niet ontbreken.
Omdat productseries nu eenmaal om de zoveel jaar kunnen worden verbeterd en aangepast was het weer tijd voor een geheel nieuwe generatie, de 800 D4. Net zoals de voorgangers door de ontwerpers weer helemaal naar de laatste stand der techniek gebracht en door de inzet van de nieuwste ontwerptechnieken dit keer ook voorzien van een onverwachte dosis ‘magie’! Vanwege mijn uitgebreide ervaringen met de eerdere 800 generaties en het goede contact met deze winkel, werd Gerard Poulissen gevraagd of het mogelijk was om eens in alle rust naar deze gloednieuwe modellen te luisteren en daar mijn bevindingen over te delen. Dat werd met enthousiasme ontvangen, waardoor HIFI.NL nu over de eerste indruk beschikt. Een impressie waarbij het genieten de hoofdrol speelt en u alvast vooraf kunt ervaren wat deze modellen eventueel voor uzelf zouden kunnen betekenen.
Spannend, of toch niet?
Dat het dit keer toch extra spannend is geworden blijkt uit de onderliggende toon van de verschillende door Bowers & Wilkins vooraf aan de pers en dealers verstrekte filmpjes. Vooral het deel waar de ontwerpers aan het woord komen straalt een voelbaar enthousiasme uit. Want hoe leg je de basis voor wat iedere zes jaar weer een nieuwe daadwerkelijk betere serie moet gaat worden. Waar let je op en hoe zoek je naar verbeteringen?
Om hier een beter inzicht in te krijgen is het goed te beseffen dat Bowers & Wilkins al vanaf de D3 generatie fors heeft geïnvesteerd in hoogstaande en kostbare technologie zoals multiphysic analyse programma’s en gekoppelde laser interfero metingen. Hierdoor is steeds meer inzicht ontstaan in welke richting op moet worden gegaan om betere luidsprekers te verkrijgen. Het is dan ook prachtig om te zien tot welke grote hoogte het bedrijf is gegaan om weer vooruitgang te kunnen boeken.
En toen verschenen op een dag in het midden van de zomer nog onder streng embargo de eerste beelden van de 800 D4 serie. In eerste instantie lijken de nieuwe modellen nog best sterk op de vorige D3 generatie. Dus enerzijds gebaseerd op het sterke en alom vertrouwde Bowers & Wilkins 800 ontwerp, maar anderzijds verfijnder en moderner van snit en gebruikmakend van fraaiere materialen. De 805 en 804 zien er daarentegen echt anders uit en dat heeft te maken met het gegeven dat de kast net als bij de duurdere 803, 802 en 801 modellen nu ook hier in omgedraaide vorm wordt toegepast. Dus de vlakke zijde is nu de achterkant geworden terwijl het gebogen deel nu de voorkant is.
805 D4 (€ 8.000,- per paar)
Hoewel ik met ieder ander model van start zou kunnen gaan, besluiten we om gewoon bij het begin te beginnen en dat is met de 805 monitor. Net als bij de andere modellen is de forse prijs wel eerst even slikken. Die was bij de D3 generatie al pittig, maar is voor deze generatie met maar liefst 20 procent toegenomen. Corona? Dat zal zeker voor een deel meespelen, maar voor wie zich wat meer verdiept in deze generatie, zal al snel merken dat er bij ieder van deze modellen enorm veel is gewijzigd. Omdat er op HIFI.NL al veel over gelezen kan worden, ga ik dit niet allemaal in dit eerste indruk artikel herhalen. Wat wel meteen opvalt is dat de kast nu net als bij de duurdere modellen is omgedraaid. Waarom? Omdat een ronde vorm net als een ei nu eenmaal veel stijver is dan een recht paneel en waarbij zo’n weglopende vorm tevens een veel beter afstraalgedrag bezit. En een beter afstraalgedrag zorgt voor een akoestisch nog meer onzichtbaar ontwerp.
Verdere visuele kenmerken zijn een veel langere uit massief aluminium vervaardigde tweeter behuizing en een dikke gebogen aluminium topplaat die is bekleed met zeer hoogwaardig Engels connoly leder (wordt ook gebruikt bij merken zoals Rolls Royce en Bentley). De pijp achter de tweeter is vergroot om de resonantiefrequentie verder te kunnen verlagen en visueel een mooiere aansluiting bij de rest van de kast te geven. Hierdoor is de harmonische vervorming een stuk lager in frequentie en is de compressie die van nature direct achter de dome optreedt, nog verder verminderd door één van de magneten te verwijderen.
Daarna is het motorsysteem gereorganiseerd waardoor de driver nu vrijer kan ademen. De aluminium topplaat is net als het extra aluminium paneel wat onderhuids net achter de baffle is gemonteerd, bedoeld voor meer stijfheid en om de uiteraard vlakke wooferrand op de ronde voorzijde te laten aansluiten. Wat ook opvalt is dat het filter niet meer in de kast, maar nu een geheel eigen plaats tegen de nieuwe aluminium achterzijde heeft gekregen. Dit heeft zowel voordelen voor de prestaties als het onderhoudsgemak. Het plaatje wordt tenslotte afgemaakt door dezelfde hoge kwaliteitsaansluitingen als ook bij de duurdere modellen van de serie worden toegepast.
De klank
De 805 D4 luidsprekers staan bij Poulissen in de ruimte op de benedenverdieping die tevens ook voor home cinema toepassingen kan worden gebruikt, over langwerpige afmetingen beschikt en behoorlijk akoestisch is gedempt. De warme rode rozenhouten uitvoering staat op een tijdelijke voet omdat de definitieve ten tijde van dit schrijven nog niet is geleverd. Het eerste wat opvalt is dat het model groter en heel anders dan zijn voorganger(s) toont. Het met leer beklede aluminium bovenpaneel is daarbij voorzien van een ietwat overhangende donkergrijze metallic kleurige rand die mooi contrasteert met de zilverkleurige continuum bas/middenunit.
Als versterkers heb ik van twee heel verschillende modellen gebruikgemaakt: de NAD M33 en Naim Uniti Nova. Beginnend met de NAD en aangesloten met AudioQuest, waaronder de Robin Hood luidsprekerkabels, valt meteen de totaal andere weergave op. Totaal anders?! Jazeker want hoe geslaagd de 805 D3 ook al was (voor mij één van de hoogtepunten van de ‘oude’ serie), die nieuwe gaat hem aan alle kanten voorbij.
Meteen betaalt de verstevigde ronde baffle zich uit in een extreem fraai loskomen van de kast. Hoogte, breedte, diepte en geluid in alle dimensies enorm los van de behuizing, het is er allemaal.
Drie andere zeer opvallende verschillen zijn het diep doorlopende sonore laag, de veel rijkere en vloeiende tonale afstemming en het informatieve maar juist zeer egale hoogbereik. Dus voor de al wat langer meelopende B&W liefhebbers heeft de bijna magisch warme en bezielende klank van de fameuze 800 D2 eindelijk een ideaal huwelijk gevonden met de accurate en neutrale D3 reeks. Beide zijn als het ware samengevoegd en dat zorgt samen met de prachtige verfijnde en bezielende totaalweergave voor één van de beste monitoren op de markt. Kenmerken van de NAD M33 met de 805 D4 zijn een enorme verfijning en luchtigheid met een zeer open maar kleurrijke klankbalans en een superieur diep en gecontroleerd laag. Dit is zowel prijstechnisch als auditief een hele fraaie combinatie.
Naim Uniti Nova
Om de Naim Uniti Nova heb ik bewust gevraagd. Niet alleen vanwege het heel andere pakket aan eigenschappen, maar vooral ook om te horen in hoeverre deze nieuwe modellen reageren op verandering in de keten. Nou maakt u zich daar verder maar geen zorgen meer over, want meteen vanaf de allereerste seconde veranderde echt alles! Omdat het persoonlijk is wat u wilt horen laat ik hier in het midden of het beter of minder is, maar met de Naim aan het roer wordt het beeld meteen nog veel breder.
Daardoor komt de weergave nog verder buiten de luidsprekers tot zelfs het panoramische aan toe (let wel de luidsprekers staan maar 220 cm uit elkaar!) en komt die typische Naim drive in het geluidsbeeld.
Noem het lekker, noem het pakkend of misschien is het wel niet uw smaak, maar het heeft wel iets. Opvallend is wel dat de NAD een kernachtiger wat droger laagfundament biedt, terwijl de Naim het duidelijk wat losser houdt en het laag meer gebruikt om de rest van de muziek te completeren. Anders maar beiden zeer intrigerend. Al met al een fantastische en behoorlijk onverwachte binnenkomer die dit segment flink op zal gaan schudden.
804 D4 (€ 12.500,- per paar)
Nog napratend over deze bijna bizarre eerste kennismaking wordt mij bijna de adem ontnomen door de schoonheid van de nieuwe 804 D4. Net als de 805 is ook dit model helemaal nieuw ontworpen en speelt wederom het gebogen en met leer beklede aluminium bovenpaneel samen met de omgedraaide kast de visuele hoofdrol. Maar wat vooral veel indruk maakt is de combinatie van het schitterende walnootfineer in samenwerking met de nu grijskleurige (bij de rozenhouten 805 waren deze zwart) leer delen en duidelijk grotere voet.
Hoewel ik de ‘oude’ 804 met de vlakke voorzijde altijd een fraaie sculptuur heb gevonden, valt hij in het niets bij de schoonheid en uitstraling die het nieuwe model in deze generatie mee heeft gekregen. Die grotere nieuwe ontworpen voet is trouwens bij alle vloerstaande modellen standaard aanwezig en zorgt voor een meer stabiele plaatsing op de vloer. Uiteraard kunnen naar keuze vloer beschermende doppen of spikes in de solide aluminium bodemplaat of plint worden ingedraaid.
Hét grote verschil met de 2-weg 805, is dat bij de 804 van een 3-weg configuratie en vier luidsprekerunits gebruik wordt gemaakt. Dit was bij de voorgaande series ook al het geval en zorgt in theorie voor meer gemak, een lagere vervorming en een grotere schaalgrootte. Met 107 cm hoogte en inmiddels 36,85 kg zwaar is dit best al een forse luidspreker. Maar door de geringe breedte van 30,6 cm en de gebogen vorm oogt het model toch opvallend rank. Uiteraard is de tweeter weer voorzien van de lange massief aluminium behuizing met het bekende diamanten membraan wat ook op de andere modellen is gemonteerd, maar bevat deze 804 incarnatie nu ook de verbeterde Continuum middenunit.
Biomimetrische ophanging
Niet zozeer de conus is hier aangepast, maar wel de complete achterliggende (motor-)structuur. Dat begint al met de zogenaamde biomimetrische spider of centrering van de spreekspoel. Normaal heeft die in eigenlijk alle gevallen een dichte vorm en is meestal vervaardigd van een geweven structuur. Maar bij Bowers & Wilkins is men er in geslaagd dit zeer belangrijke onderdeel volledig anders te construeren waardoor deze helemaal open is geworden! Het gevolg is nog minder kleuring en een nog accuratere weergave.
Ook de magneten, poolplaten, etc. zijn allemaal herzien, waarbij de twee 16,5 cm grote Aerofoil wooferconussen nu zijn voorzien van een andersoortige speciale zachte anti- resonantie plug. Deze dempt de ongewenste resonanties in het membraan zelf heel effectief waardoor het laag nog weer beter en natuurlijker kon worden. Op de 805 na die de flowpoort of basreflex opening aan de voorzijde heeft, is deze bij de 804, 803, 802 en 801 naar de onderzijde gericht. De intentie is om een beter en meer evenwichtig laag in de ruimte te krijgen met zo min mogelijk ruimte invloeden. Last but not least zijn ook bij de 804 dikke aluminium panelen in het binnenste van de kast achter de gebogen houten baffle aangebracht en is het wisselfilter weer op het grote uit één stuk vervaardigde aluminiumprofiel aan de achterzijde gemonteerd. Het afwerkingsniveau is net als de gehele serie bijzonder hoog en zal zeker een nog groter publiek dan voorheen aan kunnen spreken.
De klank
De Bowers & Wilkins 804 is altijd al één van de meest populaire modellen van de 800 reeks geweest en dat had zeker te maken met de relatief compacte afmetingen. Daarbij bood het model veel van de kwaliteiten van de topmodellen tegen een aanzienlijk lager prijskaartje. Eigenlijk bestaan al deze kenmerken tot op de dag van vandaag nog steeds, maar kan met een prijs van € 12.500,- per paar beslist niet meer van een modaal bedrag worden gesproken. Als aansturing kan ik bij dit model uit maar liefst drie heel verschillende combinaties kiezen.
De eerste is een Naim Supernait 3 met Naim NDX2 streamer en Hicap DR voeding, de tweede is een Hegel H390 met Auralic Vega G1 streamer/DAC en als derde hebben we een Accuphase E-650 met de nieuwe Accuphase DP-450 CD-speler/DAC en een Auralic Aries G2.1 aangesloten. Bekabeling is hier geheel van Van den Hul met The Cloud als luidsprekerkabel.
Zou de nieuwe 804 dezelfde soort vooruitgang als de bijzonder indrukwekkende 805 laten horen? Jazeker! Want net als bij de benjamin uit de serie gaat ook deze kleinste vloerstaander met fantastisch mooie kwaliteiten van start. De Naim combi bijt het spits af en wederom valt meteen te horen dat de D4 serie en Naim een heel gelukkig huwelijk vormen. De extra punch onderin die de Supernait 3 zo typeert is meteen hoorbaar en op toch vloeiende en organische wijze, klinkt het tevens heel mooi open, precies en magisch muzikaal.
Ieder model is een positie opgeschoven
Zoals het er tot nu uitziet en lijkt zijn de modellen op razend knappe wijze allemaal één positie opgeschoven. Dus de 805 knabbelt aan de kwaliteiten van de vorige generatie 804, terwijl de nieuwe 804 veel wegheeft van waar de 803 D3 toe in staat is. Een formidabele prestatie want ook deze modellen waren adequaat aangestuurd al beslist niet voor de poes. Wanneer de Naim wordt afgekoppeld en de Hegel zijn entree maakt, wordt de weergave meteen wat droger, neutraler, dynamisch wat meer gematigd en krijgt de tonale balans wat meer nadruk in het midden en hoog. Dit echter zonder ooit schraal, kaal of onplezierig te worden. Het is gewoon een andere smaak en benadering maar de 804 D4 voelt zich ook daarbij prima thuis.
De veel duurdere Accuphase combinatie is zoals verwacht eveneens een zeer goede match. Er komt nu nog meer rust en kleur in de weergave, de beheersing is maximaal en qua expressie en dynamiek zit het precies tussen Hegel en Naim in. Voor iedere beurs en smaak wat wils dus en het geeft vooral heel mooi aan dat deze nieuwe 800 generatie meer dan ooit, meegaat met de klank van de aansturing.
802 D4 (€ 26.000,- per paar)
Doordat de interessante 803 D4 op dit moment helaas nog niet aan Poulissen is geleverd, schuiven we noodgedwongen een model op. En oef, van voordelig of scherp is inmiddels totaal geen sprake meer. Want met z’n nieuwe 802 betreedt Bowers & Wilkins met volledig open vizier keihard en bewust de esoterische high-end markt. Ik heb het dan over weliswaar nog de instapmodellen van gespecialiseerde top high-end merken als bijvoorbeeld Wilson Audio, Magico en Tidal.
Door de herkenbaarheid van de zogenaamde ‘turbine’ kop en doordat de kast al bij de vorige generatie was ‘omgedraaid’, lijkt de afstand tot de D3 uitvoering in eerste instantie wat minder groot dan bij de 805 en 804. Maar wie een beetje nauwkeuriger kijkt ziet dat ook hier een grotere massieve voetplaat is gemonteerd en dat de kenmerkende bies die het solide aluminium met leer beklede bovenpaneel zo kenmerkt, ook hier aangeeft dat dit toch echt de vierde generatie 800 serie betreft.
Door het zijprofiel is goed zichtbaar dat de tweeterbehuizing veel langwerpiger is en dat de baskast andere verhoudingen bezit. Onderhuids zijn dezelfde noviteiten verwerkt als bij de 805 en 804, maar maakt vooral de turbinekop die de Continuum middenunit met uiteraard weer de biomimetrische ophanging bevat, het grote verschil. Ook in de 802 zijn vele noviteiten verwerkt die de weergave verder verbeteren en gaat gehoormatig met het stijgen van de afmetingen, de toegenomen stijfheid van de kast een steeds grotere rol spelen. Met 1,21 cm hoogte, 41,3 cm breedte en 60,2 cm diepte en 88,1 kilo gewicht, is dit echt een grote jongen. Hoewel het laag bij alle modellen tot een bijna ongeloofwaardig diep bereik doorloopt, laat de nieuwe 802 hier met zijn 17(!) Hz bij – 3dB bijna mijn kaak tot op de vloer zakken. Dit soort waarden zijn voor zelfs de grootste luidsprekers nog een prestatie van formaat en dan blijken de afmetingen van deze nieuwe Bowers & Wilkins ineens nog helemaal niet zo gek te zijn.
De klank
Deze luidsprekers staan pontificaal in de fraaie high-end luisterruimte meteen pal naast de ingang opgesteld. Een ruimte met precies de goede balans tussen demping en levendigheid en voorzien van veel glas en visueel fraaie boogramen. Als aansturing maak ik hier gebruik van een McIntosh MA-8900 geïntegreerde versterker met Innuos Zennith streamer enerzijds en een Esoteric F-05 versterker met Esoteric K-05XS CD-speler/DAC anderzijds. Als bekabeling is hier wederom voor AudioQuest gekozen met de William Tell als luidsprekerkabel.
Hoewel de D4 genen inmiddels onmiskenbaar te horen zijn, is dit wel meteen een nog veel hoger niveau. Zo is het laag nog dieper en meer gedefinieerd, is het midden enorm los en buitengewoon natuurlijk en komt steeds beter naar voren dat het bekende 10 kHz piekje wat de D3 modellen zo kenmerkte, bij de D4 generatie gelukkig achterwege is gelaten. Maar waar je een grotere luidspreker vooral voor koopt is natuurlijk de toegenomen schaalgrootte en de kick die het weergeven van groot orkestwerk je kan geven. Hoewel nog niet helemaal 1:1 begint het hier wel echt bij in de buurt te komen, en dat alles weergegeven met het grootst mogelijke gemak. Dat laatste is nog zo’n typerend kenmerk van deze nieuwe serie.
McIntosh staat bij mij altijd bekend om zijn ‘lekkere’ geluid, wat speelvreugde en spontaniteit combineert met mooie robuuste slagkracht en drive. Dat blijkt deze 802 D4 heel goed te passen. Het geluid is groots en grandioos, maar gelukkig nooit opgeblazen of met harde accenten. Integendeel, de grote inspanningen om vervorming en resonanties tot een nog lager punt te brengen zijn zeker gelukt. Wat je heel mooi bij dit model hoort is het ongehinderd stromen van de muziek. Bij geen enkel nummer en op geen enkel moment treedt ook maar de geringste irritatie op. Daarbij komt het geluid dermate goed los van de luidsprekers dat zelfs deze al een heel stuk grotere exemplaren, nog steeds volledig onzichtbaar zijn. Dat dit gebeurt bij een 805 is bijna logisch, en dat een 804 dit ook zo doet begint al op een zinsbegoocheling te lijken, maar bij een 802 begin je bijna aan je eigen verstand te twijfelen.
De wisseling naar de Esoteric F-05 geeft een totaal andere indruk. Compacter, kleiner en met minder spektakel. Maar… wel prachtig integer, tonaal zeer ongehypet en in staat om de boodschap van de muziek tot zeer dicht bij de luisteraar te brengen. Anders gezegd zorgt de McIntosh meer voor een amfitheater gevoel. Er is leven en spektakel en je geniet met volle teugen van een wervelend optreden. Bij de Esoteric betreden we een kleinere en compacte theaterzaal. De afstand tot de kleinkunstenaars is kleiner en we hangen bijna aan zijn of haar lippen. De akoestische gitaar zingt lang en organisch uit en wanneer de laatste noot langzaam uitsterft voel je je net zo voldaan als een boswandeling door de vroege ochtendstond. Heel anders en weer sterk een kwestie van smaak en wat je verwacht van een systeem. De 802 gaat daarmee mee om als de spreekwoordelijke kameleon. Dus wat een potentie en wat een indrukwekkende kwaliteiten.
801 D4 (€ 35.000,- per paar)
Bij het aanschouwen van het forse prijskaartje van de 801 D4 kan ik mij best voorstellen dat veel mensen zich afvragen of je zoveel kwaliteit wel nodig hebt als ook de minder dure 800’s al zo goed presteren? Maar laat ik bij het begin beginnen. Deze nieuwe 801 is het meest compromisvrije product wat Bowers & Wilkins ooit heeft gemaakt en dat zijn geen reclamewoorden van de fabrikant, maar mijn eigen woorden. Woorden die ik zelf in deze eerste zeer intensieve kennismakingsfase al uit durf te spreken. De 801 is namelijk het uitgangspunt en vertrekpunt voor deze nieuwe serie geweest. Alles wat de ontwerpers hebben bedacht is hier volledig compromisloos en ongeremd geïmplementeerd.
Normaal zegt dat niet zoveel in onze door commercie beheerste wereld, maar dit model is werkelijk bizar goed. Wat ik enorm intrigerend vind is dat alle modellen als het ware verschaald zijn qua eigenschappen en materialen, maar dat ik nooit had verwacht dat als je dat allemaal weghaalt en dus het origineel overhoudt, dit nog zoveel met de weergave zou doen. We hoeven er geen doekjes om te winden want deze 801 D4 is met zijn 122 cm hoogte, 45 cm breedte en 60 cm diepte en 100,6 kilo zwaar (per stuk dus!), echt een grote jongen. Toch oogt ook dit model geen moment plomp of lomp en dat is echt een knappe prestatie. Omdat ik bij deze opstelling zelf wat wil veranderen ontdek ik dat deze weergevers echt heel gemakkelijk kunnen worden bewogen en rijden. Zelfs door één persoon!
De 801’s staan opgesteld in de Bowers & Wilkins Diamond Room van Poulissen. Op zich hun beste luisterruimte en specifiek gebouwd voor de vorige generatie 800 topmodellen. Maar ik weet ook door eerdere luistersessies in deze ruimte, dat het opstellen van de vorige generatie toch niet altijd zo gemakkelijk was. Uiteraard lukte het wel, maar het was toch kritischer dan je zou denken. Maar dus niet met de D4 generatie! Want hoe ik de luidsprekers ook verrijd en plaats, ze klinken meteen enorm goed! Ook de kleinere modellen overigens, maar die stonden al bijna meteen op de juiste plek in de andere ruimtes.
De klank
Dit zijn de topmodellen van Bowers & Wilkins en daarom mag ik ook bij Poulissen putten uit de aanwezige topmodellen binnen het zeer uitgebreide assortiment. Als voorversterker is daarom gekozen voor een Accuphase C2450, eindversterker is een A-75 van hetzelfde merk en als bron wordt een Esoteric N01XD netwerkspeler/DAC ingezet. Prachtige spullen met een overeenkomstig hoog prijskaartje. Combinatie twee bestaat uit McIntosh C2700 voorversterker met MC 462. Terwijl de derde en laatste combinatie uit een bewust meer betaalbare Rotel Michi S5 en P5 bestaat.
Alle bekabeling zijn de nieuwe 880 modellen uit de Siltech Classic Legend modellen. Een prachtig nieuw Nederlands product wat beslist hoge ogen zal gaan gooien in het high-end segment.
We starten met de schitterende Accuphase klasse A combinatie en wanneer de eerste klanken de ruimte vullen gebeurd iets wat ik maar hoogstzelden meemaak tijdens een hifi-demonstratie en al helemaal niet in een andere ruimte dan thuis en met ook nog eens zeer nieuwe luidsprekers. Poulissen-oprichter Gerard Poulissen schuift nu ook aan en samen met verkoopmedewerker Leroy zijn we het volgende moment compleet gevloerd. Waardoor dan, want speelde het dan zo goed? Ja en nee, want deze zin dekt de lading totaal niet. Want vanaf de eerste muzieknoten werden we binnen de eerste seconden al compleet losgekoppeld van het hifi-gevoel.
Afgespeeld door de Esoteric klinkt het prachtige album Rêveries uit 2019 van de voor mij nog onbekende Amerikaanse filmcomponist Rob Simonsen. Op het nummer Envol zit je als toehoorder op slechts enkele meters van een piano verwijderd en deze weerklinkt op de 801 D4 werkelijk 1 op 1! Wauw, wat is dit mensen? Zoveel kleur, grandeur, schaalgrootte en totaal realisme heb ik zelfs in het top segment nog maar zelden uit een weergever horen stromen. De muziek vloeit compleet om ons heen, tijd en ruimte vervagen en het laag behoort tot het meest levensechte wat ik ooit uit een hifi speaker heb horen komen. Het is namelijk niet alleen oneindig diep en zeer luchtig en gedefinieerd, maar ook vooral uitermate natuurlijk en nooit met de ruimte interfererend. Dit is echt ongekend, en gebiologeerd komen en verdwijnen zo heel veel prachtige albums.
Extreem diep inzicht
Als ik wat dieper probeer in te zoomen op wat ik hoor, blijkt het de totale afwezigheid van hifi artefacten te zijn wat ons zo treft. Er is geen enkele hardheid, congestie, vertroebeling, ongewenste kleuring, verkleining, opgeblazenheid en ga zo maar door. Alles heeft dus heel veel raakvlakken zoals je geluid in het echt hoort. Ik kan ze zelf niet kwijt en ook de prijs is een aantal maten te groot. Maar als ik persoonlijk een systeem zou zoeken in deze prijsklasse en heb er de ruimte voor, dan zou ik deze 801 D4 zeker in mijn vergelijk meenemen.
Uiteraard heb ik ook nog mijn best gedaan om foutjes op te wekken. Kan dat dan? Zeker wel, en dat heeft vooral te maken wanneer de software het af laat weten. Dan hoor je echt de fouten in een opname maar… het wordt nooit onaangenaam en dat komt ook omdat je heel duidelijk hoort waar het door wordt veroorzaakt.
Dus deze Accuphase aansturing gaat perfect, maar wat doet McIntosh dan? Na het omschakelen blijft dit ook heel goed. Het is net als met de eerdere D4 modellen. Je hoort precies de eigenschappen en wat het met de weergave doet. Maar je krijgt ook heel veel informatie welke kant je op moet gaan (fantastisch!). Met de McIntosh combi wordt het geluid tonaal wat minder verzadigd en komt er meer kernachtigheid in de weergave. Het wordt wat meer pinnig en iets meer nadrukkelijk maar niet op een verkeerde wijze. Vergelijk het een beetje met de Hegel H390 versterker na de Naim Supernait 3 op de 804 D4. Het is anders, maar zal ook weer een andere doelgroep aanspreken en is op zijn eigen wijze ook weer heel fraai.
Verrassend betaalbaar
De grootste verrassing wordt uiteindelijk gevormd door de Rotel Michi combi. Zeer veel goedkoper dan de andere collega’s in dit laatste vergelijk, maar zeker niet minder te versmaden. De Michi combi bezit namelijk een nadrukkelijk dynamischer presentatie dan de andere twee uitdagers. Ik heb het dan over de indruk van dynamisch. Als je gaat meten zal het vast bijna niets uitmaken. De Rotels hebben ook een wat meer nadrukkelijke omlijning waardoor je als het ware meer wordt uitgenodigd om op de muziek te gaan dansen. Zie het dat de Accuphase combi als het ware de Bentley of Mercedes S klasse beleving biedt, de McIntosh geeft meer het vrijbuiters gevoel wat je in een Ford Mustang, Corvette stingray of zo’n supergrote Amerikaanse super pick-up truck ervaart, terwijl de Rotel Michi’s de prijsbewuste koper met een groot realiteitsbesef enorm aan kan spreken. De Rotel’s zijn een elektrische Skoda Enyaq iV of Tesla Model 3. Kortom voor ieder wat wils en net zoals de kleinere modellen laat ook deze 801 D4 precies horen welke kant op je zelf het mooiste vindt.
Conclusie
Deze eerste intensieve kennismaking is heel anders gelopen dan ik dacht. Ik kwam voor de opvolgers van de Bowers & Wilkins D3 serie en ga nu weg met een verrijkend nieuw muzikaal statement. Ja, Bowers & Wilkins hoort op papier nog steeds bij de mainstream luidsprekerfabrikanten en dat wil zeggen dat ze series maken die goed verkocht moeten worden om voldoende omzet te behalen om alle kosten te dekken. Maar in plaats van de zoveelste ‘pleasing sound’ variant heeft het merk de weg omhoog gevonden om juist naturel realisme zoveel mogelijk te gebruiken. Uiteraard is dit bij de 801 D4 het beste gelukt en voldoet de kleine 805 hier absoluut het minste aan (je wilt ook uit een kleine kast graag de illusie van een groots geluid). Toch is aan de andere kant van het spectrum juist de 805 D4 de andere grote verrassing. Want zelden heb ik zo’n mooi gelaagd volwassen geluid uit zo’n kleine speaker gehoord. Uiteindelijk zijn dus al deze modellen grensverleggend goed gelukt.
Ze zijn allemaal verkrijgbaar in pianolak zwart, zijdeglans wit en zijdeglans rozenhout en walnoot en daarbij ook qua vormgeving en afwerking weer helemaal anno nu. De laatste extra bonus heb ik nog niet eens genoemd, want het blijkt dat ze ook nog eens veel gemakkelijker goed zijn aan te sturen.
Wilt u al dit moois op dezelfde wijze ervaren als ik heb gedaan, maak dan snel een afspraak en reserveer tijdig uw plaats tijdens de shows bij Poulissen op vrijdag 10 en zaterdag 11 september. Volledigheidshalve wil ik tot slot nog vermelden dat al deze prachtige modellen natuurlijk ook na de komende show bij Poulissen permanent voor demonstraties beschikbaar blijven. Dus wilt u na dit evenement zelf van dit moois genieten, maak dan een persoonlijke afspraak en ervaar wat deze Bowers & Wilkins modellen voor u kunnen betekenen.
Poulissen Audio Video Center | www.poulissen.nl
Lees ook ons verslag van de onthulling in Abbey Road Studios