REVIEWArgon

Review Argon Audio Fenris A55: gebruiksvriendelijke en betaalbare actieve vloerstaander

SAMENVATTING

Omdat de Fenris A55 is voorzien van een optische ingang en een HDMI-ARC ingang kan zowel een oude als nieuwe televisie op de luidsprekers worden aangesloten. Via Bluetooth kan de gebruiker muzieksignaal aanleveren, of via de AUX-ingang (cinch). Dan is er ook nog de draaitafelingang die een losse phono-versterker overbodig maakt. Argon Audio heeft zijn best gedaan om veel functies te combineren met een goede klank en een lage prijs. De klank is boven verwachting voor het prijsniveau. De Fenris A55 is in staat om een klein tot middelgroot feestje te bouwen.

PLUSPUNTEN

  • Laagweergave boven verwachting voor het formaat
  • Geen resolutiekampioen, maar prima klank voor de prijs
  • Makkelijk in gebruik
  • Veel functies en aansluitingen

MINPUNTEN

  • Op kort afstand is ruis waarneembaar als geen muziek speelt
  • Verbindingskabel tussen luidsprekers met 3 meter aan de korte kant

De Deense luidsprekerfabrikant Argon Audio heeft onlangs een nieuwe productlijn van actieve basreflex luidsprekers genaamd Fenris gelanceerd. De Fenris-productlijn bestaat uit de monitormodellen Fenris A4 en Fenris A5 en de vloerstaande Fenris A55 en kenmerkt zich volgens de fabrikant door gemak en betaalbaarheid. Wij hebben de Fenris A55 in onze testruimte staan. Hoeveel bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, functies en bedieningsgemak krijgt de bezitter van de Argon Audio Fenris A55 voor de vraagprijs van 649 euro? Dat gaan we onderzoeken. 

Argon Audio: bouwer van betaalbare hificomponenten, luidsprekers en hoofdtelefoons

Het in Denemarken gevestigde Argon Audio is zijn bestaan begonnen als huismerk van winkelketen Hifi Klubben. Producten worden veelal ontwikkeld in Denemarken en geproduceerd in het Verre Oosten. Argon Audio leunde daarbij op de informatie die werd geleverd door de verkopers van Hifi Klubben. Als huismerk van Hifi Klubben kon Argon Audio snel op de marktvraag en eventuele wijzingen in de markt inspringen.

In 2019 is Argon Audio als zelfstandig bedrijf verder gegaan. Dat neemt niet weg dat Hifi Klubben nog steeds producten van Argon Audio verkoopt en marktinformatie met het bedrijf uitwisselt. Argon Audio heeft in 2019 ook zijn logo vernieuwd. De huidige topman van Argon Audio is Henrik Reinholdtsen. “Met de onschatbare hulp en feedback van de meer dan 800 medewerkers van HiFi Klubben blijft Argon Audio de beste service en producten leveren aan onze klanten in heel Europa,” aldus Reinholdtsen.

Argon Audio: portfolio

Argon Audio maakt veel verschillende producten. We gaan niet alle afzonderlijke modellen opnoemen, maar we willen een indruk geven van het marktsegment waarin Argon Audio zich beweegt.

Het Deense bedrijf maakt passieve en actieve luidsprekers, zowel vloerstaande modellen als monitormodellen. Het goedkoopste model is de passieve tweeweg monitorluidspreker Alto 5 MkII die voor 158 euro per paar van eigenaar wisselt. Het duurste model is de vloerstaande actieve Forte A55 die voor 849 euro per set over de toonbank gaat. De Forte A55 is tevens het duurste product van Argon Audio.

Verder heeft Argon Audio op dit moment één versterker in zijn portfolio en dat is de SA1 die van analoge en digitale ingangen is voorzien en twee keer veertig Watt vermogen per kanaal kan leveren. Ondanks de relatief bescheiden prijs van 349 euro, heeft de SA1 een DAC-chip van ESS Sabre aan boord en een gebalanceerd circuit vanaf de DAC tot aan de luidsprekeruitgangen. Lees ook onze recensie over de Argon Audio SA1.

Argon Audio verkoopt ook streamers, tafelradios’s, draaitafels en een tweetal draadloze hoofdtelefoons. Om alles met elkaar te verbinden kan de koper ook cinch-kabels en luidsprekerkabels bij Argon Audio kopen. Het bedrijf heeft ook luidsprekerstands, muurbeugels voor luidsprekers en reinigingssetjes voor vinylplaten in zijn assortiment.

Het portfolio van Argon Audio is dus heel breed en tegelijkertijd heel betaalbaar. Alle producten van het bedrijf hebben een prijs die uit maximaal drie cijfers voor de komma bestaat.

Wij schrijven regelmatig over luidsprekers met een prijs die uit vier of zelfs vijf cijfers bestaat. Niet iedereen kan en wil zo veel geld uitgeven aan audioapparatuur en om die reden kijkt dit medium ook regelmatig naar betaalbare spullen. Immers, de markt voor betaalbare spullen is groot. Bovendien kunnen betaalbare spullen soms verrassend goed klinken en dito muziekplezier geven aan de luisteraar.

Eind januari hebben wij geschreven over de lancering van de Fenris-productlijn van Argon Audio. De Fenris-productlijn is een productlijn van actieve basreflex luidsprekers die bestaat uit drie modellen, t.w. de monitormodellen Fenris A4 en A5 en het vloerstaande model Fenris A55. De luidsprekers, die leverbaar zijn in drie verschillende uitvoeringen, vielen ons op vanwege het betaalbare prijsniveau, het geboden functiepakket, het beloofde gebruiksgemak en de nette afwerking.

Onze nieuwsgierigheid was gewekt. Wij hebben Argon Audio gevraagd om ons twee modellen toe te sturen. Argon heeft ons de vloerstaande Fenris A55 en monitormodel Fenris A5 toegezonden. In de onderhavige recensie zullen wij ons op de A55 concentreren. Later zal ook een recensie over de A5 op dit medium verschijnen. Hoeveel muziekplezier geven de nieuwste actieve luidsprekers van Argon Audio? We gaan het onderzoeken. We kijken even naar de techniek en daarna gaan we muziek luisteren. Oh, de Fenris A55 wisselt voor 649 euro van eigenaar.

Argon Fenris A55: actieve tweeweg vloerstaand master/slave luidsprekersysteem

De drie leden van de Fenris-productlijn hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Het zijn alledrie master/slave systemen die als set worden verkocht. Dit betekent dat de ene luidspreker, t.w. het linkerkanaal, alle elektronica een boord heeft, dus ook de versterkers voor de rechterluidspreker. De rechterluidspreker is passief en heeft alleen drivers aan boord. Verder heeft de rechterluidspreker geen gewone luidsprekeraansluiting, maar een speciale aansluiting voor verbinding met de linkerluidspreker.

Argon levert een kabel mee met een lengte van drie meter om linker- en rechterluidspreker met elkaar te verbinden. Drie meter is wat ons betreft aan de korte kant. Als de kabel immers langs een plint gelegd moet worden of achter een kast, zullen de luidsprekers niet meer dan circa twee of iets meer meters uit elkaar kunnen staan. Vanwege de baspoort aan de achterkant van de A55, mag de luidspreker niet strak tegen een muur geplaatst worden. Vloerstaanders zetten wij graag drie à vier meter uit elkaar en kabels leggen we graag langs de muur. Argon Audio kan optioneel ook een kabel van zes meter (19 euro) en een kabel van tien meter (29 euro) leveren. Zes meter en tien meter zullen in veel gevallen te lang zijn. Ja, het is een beetje arbitrair, maar Argon Audio zou wat ons betreft standaard een kabel van ten minste vier meter moeten meeleveren met de Fenris A55.

Argon Fenris A55 (en A4 en A5): bronnen, aansluitingen en functies

Zoals gezegd, de drie leden van de Fenris-reeks hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Het functiepakket en de aansluitingen op de achterzijde van de linkerluidspreker is voor alledrie modellen gelijk. De Fenris-luidsprekers hebben een HDMI-aansluiting met ondersteuning van ARC en kunnen dus muzieksignaal van een televisie ontvangen. Voorts heeft Argon een optische aansluiting geplaatst en een cinch-lijningang. Ook aan de vinylliefhebber is gedacht want Argon heeft een voor mm-elementen geschikte draaitafelingang gemonteerd. De geplaatste Pre-out kan gebruikt worden voor aansluiting van een subwoofer (die verkoopt Argon Audio ook). De USB-aansluiting is alleen geschikt als voedingsaansluiting en kan dus geen muzieksignaal ontvangen of USB-geheugen lezen.

Muzieksignaal kan ook draadloos via Bluetooth 5.0 worden aangeleverd, overigens zonder ondersteuning van aptX.

Argon Audio heeft het simpel gehouden en de Fenris-luidsprekers hebben geen streaming-functies. Aansluiting op een bedraad of draadloos netwerk is niet mogelijk. Dat zien we niet als een nadeel maar als een voordeel. De gebruiker hoeft immers geen software te installeren en zal dus ook nooit software hoeven te vernieuwen. HDMI-ARC, optisch S/PDIF, analoog cinch en Bluetooth zijn breed geaccepteerde standaarden en zijn blijvertjes die geen vernieuwing nodig hebben.

Behalve de draaitafelingang, zijn alle ingangen en Bluetooth voorzien van een autosense-functie, d.w.z. de luidsprekers gaan aan bij detectie van muzieksignaal. In ons geval springt de Fenris A55 aan als we de hoes van de Samsung tablet openklappen, dus nog voordat muziek is gekozen. Dat is heel handig. De volumeknopjes op de tablet nemen de volumeregeling van de Fenris-luidsprekers over. Dat is ook heel handig.

Een handzame IR-afstandbediening wordt meegeleverd. Met de IR-afstandbediening kan het volume worden geregeld, een Bluetooth-apparaat worden gekoppeld, een bron worden gekozen en kunnen de luidsprekers standby worden gezet of worden ingeschakeld. Overigens gaan de luidsprekers vanzelf uit na een tijdje stilte. Auto-standby kan desgewenst worden uitgeschakeld.

Argon Fenris A55: behuizing, versterkers en drivers

De leden van de Fenris-reeks zijn verkrijgbaar in een witte, zwarte en lichthouten uitvoering. Afneembare magnetisch te bevestigen luidsprekerfrontjes worden meegeleverd. De drivers worden geaccentueerd met een koperkleurige ring. Argon heeft verdere versieringselementen weggelaten. De kasten zijn vermoedelijk gemaakt van MDF of spaanplaat. We weten het niet maar de afwerking is netjes voor het prijsniveau. De luidsprekers lijken geen aandacht te willen trekken. De afmetingen zijn 17 x 88 x 27 centimeter (B x H x D) en de twee luidsprekers wegen samen ruim 25 kilogram.

De versterkers voor beide kanalen zijn in de linkerluidspreker geplaatst. Argon heeft naar eigen zeggen zelf een klasse D versterker ontwikkeld. Deze versterker heeft vier aparte kanalen en is geoptimaliseerd om de woofers en tweeters onafhankelijk van elkaar aan te sturen. Op dit prijsniveau is één versterker die met een passief cross-over filter zowel een tweeter als woofer aanstuurt meer gebruikelijk, maar bij de Fenris-reeks hebben de drivers dus ieder hun eigen versterker. Nou ja, bij de Fenris A55 is dat niet helemaal het geval want de Fenris A55 heeft immers twee woofers die door dezelfde versterker worden aangestuurd. Maar dat neemt niet weg dat hoge tonen enerzijds en midden en lage tonen anderzijds ieder door een apart versterkerkanaal worden aangestuurd.

De woofers, die een diameter hebben van 5,25 inch, krijgen maximaal 50 Watt vermogen per kanaal aangeboden en de tweeters (diameter 0,75 inch) ieder 25 Watt. In totaal is dus 75 Watt per luidspreker beschikbaar. Argon geeft een frequentiebereik op van 38 Hz tot 22 kHz (± 6 dB).

Het wordt tijd om muziek te gaan luisteren.

Argon Fenris A55: testomgeving

Argon Audio geeft geen advies over plaatsing van de luidsprekers. We veronderstellen daarom dat plaatsing niet heel nauw luistert. Vanwege de baspoort aan de achterzijde zal enige afstand naar de achterliggende muur wel noodzakelijk zijn en we zetten de luidsprekers circa zestig centimeter van de muur vandaan. De luidsprekers staan drie meter uit elkaar. De meegeleverde verbindingskabel is immers niet langer. Dat de kabel niet tegen de plint gelegd kan worden is voor een testopstelling niet erg.

Het leggen van een Bluetooth-verbinding tussen de (linker) Fenris A55 en een Samsung Galaxy S6 Lite tablet is met circa een halve minuut gelegd. De luidsprekers hebben ook muzieksignaal via een optische kabel vanuit een gemodificeerde Sonos Connect ontvangen.

Argon Fenris A55: klank, levendig en net niet neutraal

We hebben natuurlijk weer allerlei soorten muziek gedraaid. Ongeacht de gekozen muziek valt de vrijwel naadloze overgang tussen de verschillende toongebieden op. Argon heeft de versterkers heel goed op de drivers afgestemd, maar ook de weergave van hoge tonen goed afgestemd op de weergave van middentonen en lage tonen. We kunnen geen cross-over waarnemen en dat is bij luidsprekers op dit prijsniveau nog wel eens anders. Als geen muziek speelt, horen we wel enige ruis uit de luidsprekers komen. Dat is overigens niet uniek voor actieve luidsprekers op dit prijsniveau. De ruis is niet waarneembaar als muziek speelt.

De Fenris A55 gaat ver de diepte in, ondanks het relatief kleine formaat. We komen niets te kort aan lage tonen en hebben geen behoefte aan bijstand van een subwoofer. We kiezen "Medicine" van het album The Day Is My Enemy van de Britse groep The Prodigy. De muziek opent met de hypnotiserende klank van een naar verluidt Bulgaars blaasinstrument, dat aan een klarinet doet denken. Even later vallen synthesizers en drums in. De hoeveelheid lage tonen in de muziek is een uitdaging en heeft een zeker schopjes-in-de-maag gehalte. De Fenris A55 zou er een feestje van kunnen maken als de dansvloer niet te al groot is. De tamelijk zware lage tonen in “Medicine” drukken de andere toongebieden niet weg. De “klarinet” zweeft boven de rest van de instrumenten. De luisteraar wordt meegesleurd door The Prodigy. Stil blijven zitten is moeilijk.

“Key To The Imagination” van het derde album van Liquid Tension Experiment opent met een rustig spelende en beetje warm klinkende piano die na enkele maten gezelschap krijgt van een elektrische gitaar. Het klanklandschap wordt rustig opgebouwd en steeds verder ingekleurd. Bij 1:26 min. valt een basgitaar in, de gitaar wordt rauwer afgesteld, de drummer wordt aan het werk gezet en de toetsenist speelt een melodielijn op een orgel. De Fenris A55 rafelt alles netjes uit elkaar. Ook in drukke passages zijn instrumenten afzonderlijk te volgen, hoewel een kloppend totaalplaatje door de Fenris A55 wordt gepresenteerd. Toongebieden zijn met elkaar in balans.

Hoe doet de Fenris A55 het met een symfonieorkest? We selecteren het negende nummer van Janine Jansen’s uitvoering van De Vier Jaargetijen van Vivaldi. Dat is het Allegro en het derde stuk van de herfst. Jansen’s viool neemt ons mee. De Fenris A55 kan goed opgaan met uithalen van soloviool of orkest en we kunnen de akoestiek van de zaak waarnemen. Nee, dit is niet de meest realistisch klinkende weergave die we hebben gehoord. Het klinkt helemaal niet slecht maar de nuances van Jansen’s vioolspel komen niet overal even goed naar voren. Alles is relatief en de prijs van de Fenris A55 in aanmerking nemende zijn we positief verrast door het weergaveniveau.

Leonard Cohen’s stem in “Leaving The Table” van zijn laatste album You Want It Darker klinkt warm. Cohen staat op de voorgrond. De begeleidende instrumenten staan in de productie wat meer naar de achtergrond. De Fenris A55 brengt de warmte goed over en we laten ons even meevoeren. “I’m out of the game” is de laatste zin van het liedje. Hoe toepasselijk, immers enkele weken na de verschijning van het album overleed Cohen op een leeftijd van 82 jaar.

De droge drumklappen aan het begin van “Making A Fire”, het openingsnummer van het album Medicine At Midnight van Foo Fighters, klinken punchy en staan in het midden. Als na een paar maten het achtergrondkoor invalt, breekt de muziek open en krijgt de luisteraar een vette en kamerbrede klank. Dave Grohl’s stem heeft een rauw randje en dat wordt goed weergegeven door de Fenris A55. De laagweergave is beheerst en gecontroleerd. De Fenris A55 speelt ondanks zijn slanke formaat de luisterruimte met gemak vol zonder uit de bocht te vliegen.

Argon Fenris A55: plaats in de markt

Gemiddeld genomen zijn we goed te spreken over de klank van de Fenris A55, zeker als we de prijs van de set in aanmerking nemen en het functiepakket. Nee, de klank is niet perfect, maar dat valt niet altijd op. Bij klassieke uitvoeringen valt op dat instrumenten niet altijd even realistisch klinken, maar het is ook een beetje wat de luisteraar gewend is. De Fenris A55 is geen resolutiekampioen, maar resolutiekampioenen kosten meer dan 649 euro per set. De Fenris A55 heeft geen moeite met rockmuziek of house- of dance-muziek - of met een singer/wongwriter zoals Leonard Cohen -  en lijkt daar zelfs een beetje voor gemaakt. De cross-over is naadloos en toongebieden zijn met elkaar in balans.

Voor wie gewend is om naar muziek uit een soundbar te luisteren, kan een wereld opengaan door twee vloerstaande luidsprekers neer te zetten die drie à vier meter uit elkaar staan. Ja, een soundbar is makkelijk in gebruik en neemt geen vloeroppervlak in. Hoewel een soundbar acceptabel kan klinken en bijna altijd een verbetering is in vergelijking met het geluid uit de platte televisie, haalt een soundbar – ook een duurder model – nooit het kamerbrede klankbeeld van twee vloerstaande luidsprekers. En de vloerstaande luidsprekers hoeven helemaal niet duur te zijn om de soundbar te verslaan. Argon Audio’s Fenris A55 is het levende bewijs van deze stelling.

Argon Fenris A55: conclusie

Omdat de Fenris A55 is voorzien van een optische ingang en een HDMI-ARC ingang kan zowel een oude als nieuwe televisie op de luidsprekers worden aangesloten. Via Bluetooth kan de gebruiker muzieksignaal aanleveren, of via de AUX-ingang (cinch) of de optische ingang. Dan is er ook nog de draaitafelingang die een losse phono-versterker overbodig maakt. Argon Audio heeft zijn best gedaan om veel functies te combineren met een goede klank en een lage prijs. De klank is boven verwachting voor het prijsniveau. De Fenris A55 is in staat om een klein tot middelgroot feestje te bouwen.

Prijs Argon Audio Fenris A55: 649 euro per set

MERK

EDITORS' CHOICE