ARTIKELArgon

Argon Audio op eigen benen

Redactie Hifi.nl | 01 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Argon

Argon is voor veel lezers waarschijnlijk vooral bekend als jong en laagdrempelig merk uit de stal van HiFi Klubben, of toch in ieder geval van Scandinavische komaf. Dat beeld klopt natuurlijk ook, maar heel jong is het merk niet meer – we kwamen het bijvoorbeeld al op de VAD van 2007 tegen, en toen timmerde het merk al zo’n tien jaar aan de weg. Het voormalige Huismerk van ‘Klubben’ is dan ook ruimschoots klaar om zelfstandig de markt te gaan veroveren. Hoog tijd dus voor wat achtergrondinformatie, dachten we.

Argon: geschiedenis en filosofie

Argon Audio ontdekten we zelf zoals gezegd op de 2007-editie van de VAD in Veldhoven, waar het Deense merk de AMP3245 versterker, CDP3245 cd-speler, TUN3245 AF/FM RDS-tuner en DAB3245 DAB-tuner aan de Benelux introduceerde. De fabrikant die tot dan toe voornamelijk bekend was om zijn DAB-radio’s en adapters wilde met de nieuwe lijn componenten laten zien dat prijs, prestatie, afwerking en bedieningsgemak prima samen kunnen gaan. Betaalbaar en goedkoop zijn namelijk geen synoniemen, zo luidde de begeleidende tekst. Dat ligt nog altijd aan de basis van de filosofie van Argon.

Strak vormgegeven in zwart met fraaie aluminium frontpanelen en goed leesbare displays maakten het Argon 3245 systeem tijdloos en smaakvol tegelijkertijd. De belofte van het merk werd bovendien nog eens onderstreept: Kwaliteit is altijd de drijvende kracht geweest en de oprichting van Argon Audio is een natuurlijk gevolg van onze filosofie” – een bericht dat je bij ieder geleverd product van de Denen mag verwachten.

Anno nu luidt de verdere welkomsttekst: “We hebben ruim 20 jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van hoogwaardige audioproducten, met als hoofdgedachte dat het waar voor je geld moet zijn. Ontworpen en ontwikkeld in Denemarken, geproduceerd in het verre oosten, waar kwaliteitsfabrikanten zeer concurrerend zijn, met als resultaat een hoogwaardig product dat waar voor je geld is – voor ons en natuurlijk onze klanten.”

'Betaalbaar en goedkoop zijn geen synoniemen'

Productie vindt dus plaats in Azië, waar het zoals we weten wemelt van de elektronicafabrikanten. Een klein deel daarvan is in de ogen van het team van Argon in staan om serieuze kwaliteitsproducten te leveren voor een bescheiden budget. Het is daarom een markt die jaren in de gaten gehouden is, om alleen die leveranciers te selecteren die kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die door Argon worden gesteld.

We raakten al aan de kern van de filosofie van Argon: betaalbaar en goedkoop zijn twee hele verschillende begrippen. Dankzij het hoge afnamevolume van producten in de Hifi Klubben-jaren gecombineerd met de lage productiekosten in Azië, staat het assortiment van Argon in de basis bekend om zijn aantrekkelijke prijzen. “Als je een echt kwaliteitsproduct zoekt, maar niet meer wilt uitgeven dan absoluut noodzakelijk is, zit je met Argon altijd goed”, zo lezen we op de website van HiFi Klubben. Het is een boodschap die we ook vinden op argonaudio.com, het eigen domein van het inmiddels zelfstandige merk. Je vindt er ook meer informatie over de luidsprekers, versterkers, draaitafels en hoofdtelefoons van Argon Audio.

Argon volgens Argon

Duiken we wat dieper in die website, dan lezen we ook daar een fraaie tekst: Argon Audio staat op de schouders van reuzen. “We zijn geboren uit de Deense audio experts van Hifi Klubben, die sinds 1983 een fervent missionaris zijn van het almachtige goede geluid. Een zwaarbevochten erfenis: de expertise en ervaring van de meer dan 800 medewerkers, die dagelijks persoonlijk voldoen aan de eisen van de klant, wordt in elk product dat we ontwikkelen verwerkt. Het is de essentie van Argon Audio - en daarom durven we te zeggen dat Argon Audio uw ogen, uw oren en uw muziekliefhebbende ziel tevreden zal stellen.

Argon Audio luidsprekers: Forte A4 en A5

Sinds de zelfstandigheid van Argon Audio een feit is, heeft het merk alweer aardig wat moois op de markt gebracht. Een belangrijke nieuwe toevoeging aan het huidige assortiment, zijn de Forte-luidsprekers. Enkele jaren geleden heeft het merk het model Alto uitgebracht, een actieve tweeweg luidspreker. Naar eigen zeggen was er vraag van klanten om iets vergelijkbaars te maken, maar dan beter. Het antwoord is de Forte geworden, ook een actieve tweeweg luidspreker, leverbaar in twee uitvoeringen genaamd Forte A4 en Forte A5. De Forte A5 is iets groter dan de Forte A4. De luidsprekers zijn ontworpen in Denemarken en worden in China geproduceerd. De Forte is een basreflex master/slave-systeem. De baspoort zit aan de achterkant.

De kasten van de Forte-modellen zijn kleiner dan van de Alto, maar klasse D versterkers gecombineerd met DSP zouden de Forte’s groter moeten laten klinken dan ze zijn. De versterker is voorzien van een actieve cross-over en kan 80 Watt per kanaal leveren aan alle vier kanalen (twee per luidspreker). De Forte A4, die voorzien is van een één inch tweeter en een vier inch middentoner/woofer, heeft een frequentiebereik van 50 Hz tot 20 kHz (± 3 dB). De grotere Forte A5 pakt vanwege de grotere middentoner/woofer op bij 40 Hz. Beide luidsprekers hebben magnetisch bevestigde frontjes en een 5 Volt usb-aansluiting voor bijvoorbeeld een Chromecast.

De gebruiker kan muzieksignaal aanleveren via een tweetal optische aansluitingen een gewone cinch-lijningang, een mm-ingang voor draaitafels of via bluetooth aptX. Wie meer lage tonen wil horen, kan een subwoofer aansluiten op de subwoofer-uitgang. Argon levert een IR-afstandbediening maar aangesloten op een tv van Samsung of Sony kan de afstandbediening van de tv worden gebruikt. Alle nodige kabels worden meegeleverd.

Argon Audio Forte A5: eerste oordeel

De Forte A4 kost 359 euro per paar en de Forte A5 wisselt voor 419 euro van eigenaar. Beide luidsprekers zijn verkrijgbaar in witte of zwarte uitvoering. Meer weten? Kijk dan op de website van Argon Audio. Zelf hebben we spoedig een review van het topmodel van de twee, de Forte A5, maar kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten. “Dat goede en mooi afgewerkte speakers niet duur hoeven te zijn bewijst Argon Audio met de Forte A5.” Met andere woorden, de filosofie van het merk komt in de beoordeling van een van de belangrijkste producten uit het assortiment al direct naar voren. *UPDATE: je leest onze review inmiddels hier.

“Het zijn kleine alleskunners die een indrukwekkende sound laten horen voor hun formaat en voor hun prijs. Ze zijn wat aan de warme kant in hun klank, maar hebben wel een mooi helder hoog. De lage tonen worden strak weergegeven. Ze zijn wat bass heavy, maar met kleine aanpassingen zijn ze naar je hand te zetten. Voor deze prijs deze kwaliteit? Dat kan dus zeker!” De volledige review lees je binnenkort.

Argon: ook voor head-fi

Een andere hoogvlieger van het merk, al wat langer op de markt, is de bluetooth hoofdtelefooncombi Pop en Soul. De Pop is een on-ear model dat op je oorschelpen rust. Dat vindt niet iedereen even fijn, maar andere mensen ervaren het net als prettiger vergeleken met grote oorkussens die op je hoofd rusten. Een pluspunt van de Pop is zijn lage gewicht en compacte vorm, waardoor ze minder opvallen en makkelijker te transporteren zijn. Met een prijs van 59 euro mag je de Pop ook gerust heel betaalbaar noemen voor een Bluetooth-hoofdtelefoon. Het is een heel competitieve prijs, al zijn er ook rivalen van merken als JBL, Fresh ‘n’ Rebel en Sony.

Argon Audio Pop & Soul

De Soul van Argon is een echte over-ear met dikkere oorkussens die over je oren passen. Hierdoor weert het omgevingsgeluid beter, zodat je beter naar je muziek kunt luisteren. Of naar het Netflix-filmpje dat je in de trein bekijkt als je naar huis pendelt. De Soul kost 99 euro, wat voor een over-ear met Bluetooth ook een scherpe prijs mag genoemd worden.

De Soul is een sterke inzending in het segment. Voor 99 euro heb je een goed gebouwde Bluetooth-hoofdtelefoon met een vrij goede autonomie en een klank die goed past bij elektronische en gitaarmuziek. Je kunt hem ook altijd wat finetunen om iets neutraler te klinken, wat niet altijd lukt bij goedkopere Bluetooth-koptelefoons. De Pop heeft wat meer beperkingen, maar je moet die wel in de context van de prijs zien. 59 euro is een heel scherpe prijs voor een Bluetooth on-ear, vooral omdat je met de Pop een relatief zuiver geluid ervaart. De autonomie is iets minder sterk, maar daar staat tegenover dat de Pop echt licht is.

Sinds de verschijning van de Argon Audio Pop en Soul zijn er bovendien reeds 2.0-varianten op de markt gebracht. De Argon Audio Soul heeft een nieuwe driver van 50 millimeter ter vervanging van de oude driver van 40 millimeter. De nieuwe driver zorgt voor een verbeterde geluidskwaliteit, een betere accuduur en comfortabelere oorkussens. Ook is het model nu verkrijgbaar in stijlvol zwart en wit, niet langer in het grijs waarmee de Soul zijn debuut maakte. De Argon Audio Pop op zijn beurt heeft een nieuwe hoofdband gemaakt van proteïneleder en een accuduur die is verhoogd van 11 uur naar 21 uur. De voordelen van proteïneleder in vergelijking met het veel gebruikte normale pleather (de bedrukte soort die je meestal aantreft in kussens van de hoofdtelefoon), is naar verluidt een langere levensduur en vooral voor echt leer een hoger comfort door een betere temperatuur, evenals vochttransport.

Nieuwsgierig gericht naar de producten van Argon Audio? Dan hebben we goed nieuws, want nu de review van de Forte A5 luidsprekers afgerond is, ligt inmiddels ook de nieuwe SA1 versterker bij ons op de pijnbank. De Argon SA1 is een zeer compacte stereoversterker met geïntegreerde Bluetooth-streaming, waar je zowel digitale als analoge bronnen op aan kunt sluiten. Wat je zoal krijgt voor 329 euro? Ook dat lees je binnenkort!

MERK

EDITORS' CHOICE