Het Britse luidsprekermerk Mission heeft zijn 44 jaar oude model 770 nieuw leven ingeblazen en zal de nieuwe versie binnenkort naar de markt brengen. De nieuwe versie van de 770 ziet er dan misschien wel ouderwets uit, maar volgens Mission is sprake van nieuwerwetse techniek. De luidsprekers worden geleverd met een set passende stands. Naar verluidt is ook sprake van een beperkte oplage, maar we weten niet hoe groot de oplage dan zal zijn.
Mission 770: moderne luidspreker met vintage uiterlijk
Tegenwoordig maakt Mission deel uit van de International Audio Group (IAG), een Chinese investeringsmaatschappij die de bewaarder is van beroemde Britse audiomerken zoals Mission maar ook Audiolab, Castle, Leak, Quad en Wharfedale. De populariteit van Wharfedale's recente bijgewerkte uitgaves van de modellen Linton en Denton (twee klassieke Britse luidsprekers uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, evenals de komst van de eerste nieuwe componenten van Leak in meer dan veertig jaar, toont aan dat er kennelijk een grote vraag is naar de terugkeer van klassieke, geliefde Britse ontwerpen in een opnieuw ontworpen vorm.
Lees ook onze recensies over Wharfedale en Leak
- Review Leak Stereo 130 en CDT - Klassieke hifi in retrojasje, gepubliceerd op 25 november 2020
- Review: Wharfedale Linton Heritage 85 Anniversary, gepubliceerd op op 5 februari 2021
- Review: Wharfedale Denton 85th Anniversary - Moderne weergave in klassieke jas, gepubliceerd op 16 mei 2021
De oorspronkelijke Mission 770 werd uitgebracht een jaar nadat wijlen Farad Azima het merk op 7 juli 1977 had opgericht. Nu, slechts 44 jaar na zijn debuut, keert de 770 terug. Het origineel zou een liefdeswerk zijn voor Farad Azima, wiens bedoeling het was om de door de BBC beïnvloede realistische weergave van middentonen en transparantie van een luidspreker als de Spendor BC1 te leveren en tegelijkertijd een strakkere laagweergave en een meer punchy en boeiend geluid te bereiken.
Het ontwerp- en engineeringteam van het project voor de totstandkoming van de 770 werd geleid door Peter Comeau, de huidige Director of Acoustic Design van Mission, die inzag dat een deel van het karakter van de 770 te danken was aan de polypropyleen conus, die destijds uniek was in een consumentenproduct, en de indrukwekkende resonantiecontrole van de kast.
Mission 770: middentoner/woofer, tweeter en cross-over
Voor de nieuwe versie van de 770 is een nieuwe polypropyleen middentoner/woofer ontwikkeld met een diameter van twintig centimeter, die de uitgebreide respons en lage kleuring van het origineel nabootst. Het magneetsysteem is herzien om te voldoen aan moderne eisen m.b.t. vermogensverwerking en dynamiek. In navolging van het oorspronkelijke ontwerp is de nieuwe driver gebouwd op een gegoten chassis met grote gaten om reflecties door de conus te verminderen. Verder is er een nitrilrand met lage dichtheid aan de conus toegevoegd om de impedantie aan te passen en reflecties van de conusrand te verminderen.
Voorts zit de nieuwe polypropyleen conus vol met mineralen om hem stijver te maken dan het origineel, hetgeen zou moeten resulteren in een snelle en strakke laagweergave. De kast en de baspoort zijn afgestemd op een zeer lage frequentie, ter voorkoming van hoorbare resonantie in het gangbare laaggebied. Bovendien is de poort uitlopend bij zowel de inlaat als de uitlaat om de luchtstroom te vergemakkelijken en vervorming uit te bannen. Als gevolg hiervan pakt de laagweergave volgens de ontwerpers op bij 30 Hz (-6 dB).
De tweeter van de nieuwe 770 maakt gebruik van een 28 millimeter lichtgewicht, gedempte microvezel dome met een ultrasoepele respons, ondersteund door een gedempte achterkamer die de fundamentele resonantie volgens de ontwerpers ver onder het cross-over gebied duwt. De resulterende geclaimde frequentierespons is 42 Hz – 20 kHz (+/-3 dB).
Hoewel tegenwoordig computersimulatie en computergestuurd ontwerp de norm zijn, heeft de fabrikant dat de keuze van EQ en crossover voor de nieuwe 770 honderden uren luistersessies met zich meebracht met een grote verscheidenheid aan muziek. Vele circuits zijn uitgeprobeerd alvorens het definitieve ontwerp werd vastgesteld.
Het cross-overfilter bestaat uit afzonderlijke printplaten voor laag en hoog die voorzien zijn van zeer korte signaalpaden. Missioen heeft hoogwaardige componenten zoals supertransparante polypropyleencondensatoren en luchtkernspoelen gebruikt.
Mission 770: behuizing
Alles wordt vervolgens ondergebracht in een kast met echt houtfineer met afmetingen van 59 x 30 x 30 centimeter (H x B x D) met een wit gelamineerd schot aan de voorkant, in navolging van de originele stijl van de Mission 770.
Terwijl de originele 770 de kleuring in het middenbereik verminderde met behulp van de BBC-beïnvloede techniek van een dunwandige kast die werd gedempt door massale belasting met bitumenpads, heeft de nieuwe 770 een dubbelwandige sandwich van MDF met hoge dichtheid en spaanplaat, verbonden door een laag dempende lijm.
Interne versteviging voegt kracht toe aan het voorste schot, waardoor een mechanische ondersteuning wordt gecreëerd die de dynamische prestaties van de baseenheid ondersteunt en de microdynamiek van de muzikale uitvoering onthult. Ten slotte is een laag akoestisch schuim en dempende vezels strategisch geplaatst om reflecties in de kast te absorberen zonder de baskwaliteit te overmatig dempen.
De nieuwe Mission 770 is niet alleen ontworpen en ontwikkeld in Groot-Brittannië, maar wordt ook in Groot-Brittannië gebouwd, in tegenstelling tot het overgrote deel van het portfolio van IAG dat in China wordt geassembleerd. Het moederbedrijf van Mission, IAG, heeft daartoe zijn fabriek in Huntingdon, Cambridgeshire, uitgebreid, inclusief de bouw van een nieuwe echovrije kamer.
Mission 770: prijs en leveringsinformatie
Naar verluidt zou de levering van de Mission 770 inclusief een set passende stands aan het einde van deze maand moeten beginnen. De koper kan kiezen uit een zwarte en walnoothouten uitvoering. De adviesprijs is 4.449 euro per paar.