NIEUWSWharfedale

Wharfedale Linton: heruitgave van luidspreker uit 1965

Om zijn geschiedenis te vieren, heeft het Engelse Wharfedale de Heritage-productlijn uitgebracht, recreaties van beroemde modellen uit het verleden. Het ziet er misschien ouderwets uit maar de Heritage luidsprekers zijn volledig opnieuw ontworpen met behulp van hedendaagse technieken en materialen. De nieuwste Heritage-luidspreker is de Linton. 

Wharfedale Heritage-productlijn

Het in Groot-Brittannië gevestigde Wharfedale bestaat sinds 1932 en wil naar zeggen zijn lange geschiedenis vieren en luister bijzetten. Het bedrijf heeft daartoe de Heritage-productlijn uitgebracht. De opnieuw uitgebrachte Linton is het derde lid van de Heritage familie.

De oorspronkelijke Linton debuteerde in 1965 en het model lijn bleef op de markt in verschillende versies tot het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het was een klassiek model van zijn tijd. De Linton werd beoordeeld als een serieuze hifi luidspreker maar was ook relatief betaalbaar. De Linton is nu opnieuw uitgebracht, maar zou technisch helemaal bij de tijd moeten zijn.

Wharfedale Linton: derde model in Heritage-productlijn

De kast van de originele Linton was groot genoeg om drie drivers te bevatten, inclusief een flinke woofer, maar de kast was niet overdreven groot voor de normen van destijds. De nieuwe Linton heeft een duidelijke familiegelijkenis. Het is ook een drieweg statiefmodel dat dezelfde proporties heeft behouden als de klassieke Linton-modellen. De gefineerde houten kast heeft een vintage uitstraling, maar de afwerkingstandaard is duidelijk eigentijds.

Wharfedale Linton: conussen van kevlar voor de woofer en de middentoner

De Linton maakt gebruik van zijn brede baffle door een relatief grote woofer op te nemen met een 200 millimeter conus gemaakt van kevlar, die is gemonteerd op een stijf, gegoten chassis. Hierboven bevindt zich een 135 millimeter middentoner, die ook een geweven conus van Kevlar heeft en is gehuisvest in een eigen interne behuizing. Ten slotte, een 25 millimeter tweeter met een high-flux ferrietmagneet verwerkt de hoge frequenties.

Wharfedale Linton: standaard voor de opslag van platen

Wharfedale kan een stand leveren voor de Linton. Het ontwerp is natuurlijk afgestemd op de luidspreker en heeft dezelfde klassieke stijl. De stand is op maat gemaakt om ervoor te zorgen dat elke luidspreker zich op de perfecte hoogte voor een zittende luisteraar bevindt. Het stijve metalen frame zorgt voor demping van ongewenste trillingen en is verfraaid met houten panelen aan de boven- en onderkant om de luidsprekers esthetisch aan te vullen. Het ontwerp biedt zelfs ruimte om vinylplaten op te slaan in de structuur van de stand.

Wharfedale Linton:technische specificaties

 • Behuizingtype: drieweg basreflex (twee poorten aan de achterzijde)
 • Woofer: 200 millimeter geweven Kevlar-conus
 • Middentoner: 135 millimeter geweven Kevlar conus
 • Tweeter: 25 millimeter textielkoepel
 • Gevoeligheid: 90 dB (2V @ 1m)
 • Nominale impedantie: 6 Ohm
 • Aanbevolen versterkervermogen: 25 – 200 Watt
 • Piek SPL: 110 dB
 • Frequentiebereik: 40 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)
 • Basextensie: 35 Hz  (-6 dB)
 • Cross-over frequenties: 630 Hz (bas / midrange) en 2,4 kHz (middenbereik / hoge tonen)
 • Luidsprekerafmetingen (HxBxD): 565 x 300 x 330 millimeter
 • Afmetingen van de standaard (HxBxD): 437 x 300 x 330 millimeter
 • Gewicht per luidspreker: 18,4 kilogram

 

Wharfedale Linton: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Wharfedale Linton is beschikbaar vanaf eind mei 2019 in een afwerking van walnoot of mahonie fineer. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor Nederland ontvangen, maar op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 1.000 euro per paar. De speciale stands van de Linton zijn afzonderlijk verkrijgbaar voor 300 euro per paar. Als de luidsprekers samen met de stands worden gekocht, krijgt de koper korting op de totaalprijs, maar we weten niet hoe hoog de korting in dat geval is.

MERK

EDITORS' CHOICE