NIEUWSMarantz

Marantz Model 40n: geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen en streaming-functies

Audiomerk Marantz heeft een nieuwe geïntegreerde tweekanaals versterker genaamd Model 40n uitgebracht die is voorzien van analoge en digitale ingangen. De nieuwe Model 40n heeft ook streaming-functies aan boord via het HEOS-ecosysteem dat ook is te vinden in zustermerk Denon. Ook interessant is de aanwezigheid van een HDMI-aansluiting die ARC ondersteunt. De Model 40n is niet de zoveelste alles-in-één versterker. Het onderscheid met de concurrenten is de zware bouwkwaliteit en de hoge mate van muzikaliteit die de Model 40n volgens de ontwerpers biedt aan de luisteraar. Sluit luidsprekers aan en een muziekfeestje met een hoogwaardige weergave kan beginnen.

Marantz Model 40n: hoogwaardige tweekanaals klasse AB versterker

Audiomerk Marantz bestaat sinds 1953 en heeft zich naar eigen zeggen sinds zijn oprichting gewijd aan het creëren van een muzikale weergave voor gepassioneerde muziekliefhebbers. Het nieuwste product van Marantz is de Model 40n, een geïntegreerde tweekanaals versterker die feitelijk alleen twee passieve luidsprekers nodig heeft om muziek te maken. De Model 40n is voorzien van analoge lijningangen en digitale ingangen, een draaitafelingang, een HDMI-ingang die ARC ondersteunt en bluetooth-connectiviteit. Marantz heeft de Model 40n ook voorzien van HEOS, het bekende streaming-platform dat oorspronkelijk door zustermerk Denon is ontwikkeld.

De Model 40n is dus een alles-in-één apparaat dat alleen nog een set passieve luidsprekers nodig heeft, maar Marantz benadrukt het grote onderscheid met het overgrote deel van de concurrerende alles-in-één versterkers en dat is de zware bouwkwaliteit en algehele audiofiele constructie en weergavekwaliteit van de Model 40n. De Model 40n is eenvoudig te bedienen en zo ongeveer elke bron kan worden aangesloten, ook een draaitafel of een TV met een HDMI-aansluiting. De Model 40n ondersteunt ARC.

Volgens Marantz stamt de Model 40n af van een drietal eerdere apparaten. De Model 40n heeft de streaming-functies van de PM7000n, een tweekanaals versterker met streaming-functies (lees ook onze recensie over de PM7000n van Marantz). Verder heeft de Model 40n de HDMI-connectiviteit van tweekanaals AV-receiver NR1200. Als derde heeft de Model 40n de zware bouwkwaliteit, het uiterlijk en de muzikale kwaliteiten van de Model 30 overgenomen (lees ook onze recensie over de Model 30 van Marantz). Wie geen behoefte heeft aan meerkanaals geluid, kan de Model 40n dus prima samen met een televisie gebruiken. Maar ook de muziekliefhebber wordt bediend met de audiofiele bouwkwaliteit en het hoogwaardige geluid van de Model 40n. En wie het gemak zoekt van een makkelijk te bedienen streamer, zal aangenaam worden verrast door de ondersteuning van het multiroom HEOS-platform dat inmiddels een bewezen staat van dienst heeft.

De Model 40n kan muziek van een lokale NAS of USB-schijf afspelen maar alle gangbare streamingdiensten zoals o.a. Spotify, Tidal, Amazon Music en internetradio kunnen ook worden gebruikt.

Marantz Model 40n: klasse AB en Hyper Dynamic Amplifier Modules

De Model 40n werkt in klasse AB en kan 70 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren. Marantz heeft de Model 40n van de zelfontwikkelde Hyper Dynamic Amplifier Modules (HDAM) voorzien, kleine modules die zich gedragen als OPAMP’s maar die zijn opgebouwd uit discrete componenten waardoor een veel betere geluidskwaliteit wordt bereikt vergeleken met schakelingen die zijn opgebouwd met de gebruikelijke standaard OPAMP’s. Een zware ringkerntransformator vormt het hart van de voeding. Marantz heeft veel aandacht besteed aan afscherming van gevoelige componenten. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 50 kHz.

De behuizing en algehele constructie van de Model 40n is zwaar uitgevoerd. Het apparaat weegt ruimt 16 kilogram. De dikke frontplaat oogt opgeruimd. In het midden is de bekende patrijspoort van Marantz geplaatst, een cirkelvormig display dat o.a. de gekozen bron en de stand van de volumeregeling laat zien. Een fraaie en zware IR-afstandbediening wordt meegeleverd. Met de IR-afstandbediening kan een bron worden gekozen en kan het volume worden aangepast. De IR-afstandbediening kan ook de basis streaming-functies uitvoeren, zoals muziek pauzeren of een vorig of volgend muzieknummer kiezen. Dat kan ook met de HEOS-app op een smartphone of tablet, maar een IR-afstandbediening is sneller en is daarom een welkome aanvulling. De IR-afstandbediening kan ook cd-spelers van Marantz bedienen.

Marantz heeft ons een exemplaar van de Model 40n gezonden en de Model 40n staat in onze luisterruimte. Wie meer wil weten over de Model 40n moet dit medium in de gaten houden, want binnenkort zal een recensie over de Model 40n van Marantz worden gepubliceerd.

Marantz Model 40n: prijs en leveringsinformatie

De Marantz Model 40n heeft een adviesprijs van 2.499 euro. De levering zal naar verwachting in de loop van maart 2022 beginnen. De koper heeft de keuze uit een zilverkleurige en zwarte uitvoering.


MERK

EDITORS' CHOICE