NIEUWSMarantz

Marantz Model 30 versterker en SACD 30n netwerkspeler en sacd-speler

Rob Nijman | 01 september 2020 | Fotografie Fabrikant | Marantz

Marantz heeft vandaag officieel twee nieuwe producten gepresenteerd: de Model 30 Integrated Amplifier en de SACD 30n Network Audio Streamer & SACD Player. Het zijn de eerste Marantz-producten met de nieuwe industriële designtaal van het merk, waarvoor de kenmerkende designelementen van de legendarische Marantz-producten uit de jaren vijftig, zestig en zeventig werden gemoderniseerd. HIFI.NL heeft de combinatie vorige week reeds in primeur ontvangen, dus de eerste review mag je in de loop van deze week verwachten.

Marantz 30

De Model 30 en SACD 30n, die twee weken geleden via een online presentatie alvast aan de media zijn voorgesteld, zijn geïnspireerd door legendarische producten zoals de originele Audio Consolette, Model 30, Model 2250 en Model 9 versterker. Beide nieuwe producten staan voor een eerste blik op de toekomst voor Marantz; "Ons belangrijkste doel bij het updaten van Marantz was het effectief vastleggen van de tijdloosheid, muzikaliteit en passie die het merk al bijna 70 jaar in de wereld brengt", aldus Joel Sietsema van moederbedrijf Sound United. "We wisten dat deze nieuwe producten en hun opvolgers die klassieke Marantz-klank moesten blijven verfijnen, maar ook een frisse nieuwe esthetiek moesten leveren en kwaliteit moesten opbouwen waar hedendaagse liefhebbers van kunnen houden. Het resultaat is een vertrouwde, maar geheel nieuwe Marantz-ID en een spannende luisterervaring die de Marantz-belofte van het meest muzikale geluid waarmaakt."

Marant Model 30 geïntegreerde versterker

Het volledig analoge ontwerp van de Model 30 heeft een discrete tweetraps opbouw, met onafhankelijke voedingen voor de voor- en eindversterker. Het voedingscircuit, exclusief ontworpen voor de voorversterker, maakt een stabiele voeding mogelijk die niet wordt beïnvloed door schommelingen in het vermogen. Een overgedimensioneerde ringkerntransformator is uitsluitend bestemd voor de voorversterker om een hoge zuiverheid te garanderen, terwijl een dubbel afgeschermde stalen behuizing rond de transformator is gemonteerd om de lekstroom te onderdrukken die ruis in de perifere circuits zou kunnen veroorzaken. Marantz kiest opnieuw voor klasse D op basis van Hypex-modules. Klasse D is qua geluidskwaliteit inmiddels zeer goed, vertelde Oliver Kriete, European Product Manager tijdens een webpresentatie voor de pers: "Dit is het echte Marantz-sound". Rainer Fink, de senior acoustics engineer van Sound United. "En niet te vergeten: de temperatuur blijft laag, wat ook verband houdt met duurzaamheid. Hoge temperaturen beïnvloeden de levensduurte en prestaties van elektronische onderdelen. Daarom dat we op deze toestellen ook vijf jaar garantie durven geven.", voegt RainerFink, de senior acoustics engineer van Sound United, hier aan toe.

De voeding voor de eindversterkertrap levert direct een hoge stroom aan de schakelversterker. Dit zorgt voor maximale controle over alle aangesloten luidsprekers en levert schone stroom voor de weergave van de fijnste details. Het resultaat is "een absolute signaalzuiverheid en een uitzonderlijke geluidskwaliteit".

De versterker is voorzien van een bewegende spoel en een bewegende magneet phonotrap - compleet met Marantz Musical Premium Phono EQ circuit en Marantz HDAM technologie. De Phono EQ trap in de Model 30 versterker kan worden gebruikt met zowel moving magnet als low output moving coil cartridges, dankzij een ingebouwde MC-versterker. De vervorming wordt verminderd met behulp van tweetrapsversterking in de phonotrap en Marantz HDAM's worden gecombineerd met JFET's (junction field effect transistors) in de ingangstrap, wat een hoge ingangsimpedantie oplevert. Het uitsluiten van koppelcondensatoren vereenvoudigt het ontwerp verder, waardoor de signaalvervorming wordt verminderd en de signaalzuiverheid wordt verbeterd.

Verder is de gloednieuwe versterker uitgerust met een ingangsimpedantie-keuzeschakelaar, die kan worden ingesteld op drie verschillende instellingen  MC Low (33 Ohm), MC MID (100 ohm) en MC HIGH (390 ohm) – waardoor de geluidsprestaties bij gebruik van een bewegende spoel of een magnetisch bewegend patroon verder worden geoptimaliseerd. De eigen discrete circuitontwerpplaten Hyper-Dynamic Amplifier Modules (HDAM's)  worden gebruikt om versterkers op basis van chips te vervangen en het meest muzikale, nauwkeurige en gedetailleerde geluid te bieden dat mogelijk is. "Door gebruik te maken van discrete componenten voor oppervlaktemontage met een kort spiegelbeeld van het linker- en rechtersignaal, presteren de HDAM's veel beter dan de gewone geïntegreerde Op-ampers om een uitzonderlijke geluidskwaliteit te bereiken."

Marantz SACD 30n Network Audio Streamer & SACD-speler

De nieuwe SACD 30n is gebaseerd op het eigen SACDM-3L-transportmechanisme van Marantz en gebouwd "om te voldoen aan de eisen van de moderne muziekliefhebber die toegang wil hebben tot bestaande bestandscollecties of tot de toonaangevende streamingdiensten". Door gebruik te maken van het HEOS-platform combineert SACD 30n een eersteklas cd/sacd-speler met een moderne digitale bronhub, een USB-DAC en een ingebouwde voorversterker. Dankzij HEOS Built-in kan de streamer overweg met FLAC-bestanden van 44,1kHz tot 192kHz met een maximale 24-bits resolutie, DSD 2,8MHz en DSD 5,6MHz, ALAC (Apple Lossless) en MP3-bestanden van grote streamingproviders, waaronder Amazon Music HD en Tidal. HEOS Built-in maakt ook een grotere luisterflexibiliteit en toegang mogelijk, inclusief een verscheidenheid aan technologieën met spraakondersteuning, waaronder Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri. Waarom streaming in een apart toestel en niet in de versterker? "We gaan dit vast ooit wel doen, maar we blijven overtuigd dat dit nog de beste oplossing is", vertelde Fink.

De SACD 30n vertrouwt op Marantz's eigen Marantz Musical Mastering (MMM-Stream converter en MMM-Conversion stage) voor een optimale digitale audioconversie. De PCM-ingangen worden met behulp van de MMM-Stream-converter in de speler op 11,2MHz naar DSD omgezet. Het geproduceerde hoogfrequent signaal wordt verwerkt door de MMM-Conversion trap (in plaats van een conventionele DAC). "Hier gebeurt de echte magie", wegt Kriete hierover.

Twee systeemklokken zorgen voor de meest nauwkeurige up-conversie van het inkomende signaal, of het nu afkomstig is van de schijf of van digitale ingangen, variërend van 44,1kHz tot 384kHz. Het ontwerp van de DSD-naar-analoge converter wordt in de eindtrap in de bekende Marantz HDAM ingevoerd voor een optimale geluidskwaliteit. Bovendien is de hoofdtelefoonversterker die in de SACD 30n wordt gebruikt voorzien van een speciale versterkermodule die gebruik maakt van exclusieve Marantz HDAM-SA2-schakelingen met een uitzonderlijke signaal-ruisverhouding.

Om met een grotere verscheidenheid aan hoofdtelefoons te kunnen werken, kan de versterkingsfactor worden aangepast aan drie vaste voorinstellingen - laag, midden en hoog - waardoor het mogelijk is om een hoofdtelefoon met hoge impedantie aan te sturen.

De Marantz Model 30 geïntegreerde versterker en SACD 30n Network Audio Streamer & SACD-speler zijn in de loop van deze maand bij de audiospeciaalzaak te vinden voor een adviesprijs van 3.000 euro per stuk. De eerste review van deze gloednieuwe combinatie van Marantz mag je in de loop van de week op HIFI.NL verwachten.

MERK

EDITORS' CHOICE