NIEUWSMarantz

Marantz NR1200: slanke stereonetwerkreceiver met HDMI en streaming

Rob Nijman | 01 augustus 2019 | Fotografie Fabrikant | Marantz

Marantz introduceert vandaag de NR1200 stereonetwerkreceiver, een 2-kanaals AV-receiver in het bekende design van de Japanners, met een willekeur aan moderne functies en connectiviteitsopties. 

Marantz NR1200: stereonetwerkreceiver

De compleet nieuwe NR1200 van Marantz is een krachtige 2-kanaals AV-receiver gericht op een entertainmentervaring 'zonder de stap te hoeven zetten naar een multikanaals AVR die nogal lastig kan zijn om te installeren en configureren'. De NR1200 is daartoe in het midden uitgerust met een nieuw, high-current versterkeronderdeel van 75 Watt per kanaal. Het circuitontwerp is voorzien van afzonderlijke, symmetrische versterkers aan de linker- en rechterkant. Deze delen een centrale voeding met afzonderlijke wikkelingen voor iedere belangrijke functie.

De voedingstransformator is dus afzonderlijk bekabeld van de printplaten van de versterker, voorversterker, draadloze module en het display op het voorpaneel. Dit zorgt voor een betere kanaalscheiding, minder overspraak en waarborgt het muzikale geluidsveld en de gedetailleerde helderheid waar liefhebbers behoefte aan hebben. Dankzij de twee afzonderlijke DAC's per kanaal heeft de stereoreceiver een groter dynamisch bereik en een betere signaal-ruisverhouding. 

Streaming, DAB+, Phone EQ

Dankzij HEOS multiroom hebben gebruikers toegang tot muziek van Spotify (gratis en premium), Amazon Music, Tidal, TuneIn Internet Radio en meer, of lokale muziekbibliotheken via de HEOS App. Bovendien kunnen luisteraars muziek overal in huis afspelen met behulp van HEOS-speakers, -systemen of -onderdelen. Ook kan content eenvoudig worden afgespeeld via Bluetooth of Apple AirPlay 2.

Dankzij de ingebouwde DAB+ tuner is er bovendien toegang tot digitale radio. Liefhebbers van vinyl kunnen hun platenspeler eenvoudig aansluiten op de phono-ingang van de NR1200. De geavanceerde HDAM-phono-ingang overtreft volgens de fabrikant de mindere op-amp-oplossingen en levert helderheid en details.

HDMI, spraakbesturing en Bluetooth

Om blu-rayspelers, settopboxen of gameconsoles aan te kunnen sluiten, is de NR1200 voorzien van vijf HDMI-ingangen die allemaal de nieuwste standaarden ondersteunen, waaronder HDCP 2.3, 4K Ultra HD 60Hz video, 4:4:4 Pure Color sub-sampling, HLG, High Dynamic Range (HDR10), 21:9 video, 3D en BT.2020 pass-through. Bovendien kan audio van de tv dankzij ARC (Audio Return Channel) met één HDMI-kabel worden overgebracht. HDMI-ingangen worden automatisch herbenoemd op basis van de door de bron verstrekte informatie. Alle surroundformaten worden bovendien automatisch gedownmixed voor een naadloze weergave van filmgeluid.

De Marantz NR1200 is compatibel met spraakbesturing en flexibiliteit van de belangrijkste systemen, zoals Google Assistant of Apple Siri. Geef een spraakopdracht om de muziek af te spelen, het volume harder of zachter te zetten, door te gaan naar het volgende nummer en meer. Wissel tussen spraakbesturingssystemen of kies een favoriet. De functionaliteiten variëren per spraakbesturingssysteem.

Na een firmware-update die eind 2019 beschikbaar zal worden gesteld, zullen gebruikers bovendien hun Bluetooth-hoofdtelefoon kunnen aansluiten. Eenmaal aangesloten, kunnen gebruikers ervoor kiezen om het geluid alleen af te spelen via de hoofdtelefoon of tegelijkertijd via de speakers in surroundmodus en de hoofdtelefoon in stereo. De hoofdtelefoon is voorzien van afzonderlijke volumeregeling.

De NR1200 van Marantz is vanaf september verkrijgbaar bij Marantz-dealers in zwart of zilvergoud, de adviesprijs is 699 euro. Voor meer productspecificaties kun je terecht op www.marantz.eu

MERK

EDITORS' CHOICE