REVIEWMarantz

Review: Marantz PM7000N

Michael Hamers | 04 november 2019 | Marantz

SAMENVATTING

Marantz heeft met de PM7000N een hele fijne geïntegreerde versterker in het assortiment. Dit is een systeem wat voor heel veel mensen dé ideale oplossing is. Alleen speakers eraan koppelen en je kunt van muziek gaan genieten. Daar heb je niet eens een betaald abonnement van een streamingdienst voor nodig. En voor de prijs van net geen 1200 euro hoef je het ook zeker niet te laten.

PLUSPUNTEN

  • Bediengemak via zowel app als stembediening
  • HEOS is een prettig platform
  • Meeslepende en grootse soundstage
  • Goed leesbaar display
  • Prijs-kwaliteitsverhouding

MINPUNTEN

  • Geen asynchrone USB-B ingang

Marantz introduceerde onlangs de Marantz PM7000N. Deze geïntegreerde stereoversterker is vanaf 15 november verkrijgbaar op de Nederlandse markt, was al eerder te zien en te horen op de XFI en zal ook op de aanstaande Audio Show iEar’ in Tilburg op 16 en 17 november acte de présence geven. Ik mocht al eerder aan de slag met de nieuwste telg uit de Marantz familie. Lucky me!

Marantz behoeft geen verdere introductie. Het merk wat tegenwoordig onder de vleugels van Sound United aan de man wordt gebracht is al vele jaren op de markt te vinden. Voordeel daarvan is dat Marantz ook het HEOS-platform deelt met Denon. HEOS is een erg fijn streaming- en multiroomplatform, waar ook de PM7000N weer dankbaar gebruik van maakt. Door middel van HEOS zijn alle bekende en minder bekende streamingdiensten binnen handbereik en ook de lokale muziekcollectie op je NAS is op een kinderlijk eenvoudige manier naar de Marantz te streamen.

De Marantz PM7000N is natuurlijk veel meer dan alleen een HEOS streaming-versterker. Onder de kenmerkende buitenkant, met de afgeronde hoeken en twee grote draaiknoppen op het front, is veel moois terug te vinden. Ten eerste de versterker zelf. Bij 8 Ohm levert de PM7000N een vermogen van 2 x 60 Watt. Bij 4 Ohm levert de Marantz 80 Watt per kanaal. De frequentierespons loopt van 5 Hz tot 100 kHz. De totale harmonische vervorming komt op 0,02%.

Het is de eerste volledig discrete geïntegreerde versterker mét HEOS van Marantz. De voorversterker is volledig nieuw ontwikkeld en de eindtrap is geheel discreet. Vertrouwde ingrediënten van Marantz die ook in de PM7000N zijn verwerkt zijn is de Current Feedback-versterker en de Hyper-Dynamic Amplifier modules (HDAM SA3) voor een zeer breed dynamisch bereik en een transparante sound. Daarbij heeft Marantz ervoor gezorgd dat de ingebouwde elektronica en netwerkmodule niet kan storen op de versterker door interne afscherming en is er gebruikgemaakt van een ruisarm OLED-scherm in het front, wat je ook nog helemaal uit kunt schakelen.

Luister je naar analoge bronnen dan is het digitale circuit zelfs in zijn geheel (of in delen) uit te schakelen. De Marantz PM7000N doet dan dus alleen dienst als analoge versterker. Het geheel wordt van stroom voorzien door een dubbel afgeschermde ringkerntransformator die niet alleen efficiënt is, maar vooral het systeem van een zeer zuiver voedingssignaal voorziet.

De digitaal-naar-analoog conversie wordt verzorgd door een AKM4490EQ DAC-chip. Deze audiofiele DAC-chip ondersteunt hoge resolutie audio tot 192 kHz / 24-bit via USB, via het netwerk en via de digitale ingangen, en kan met DSD 5.6 overweg. Er is ondersteuning voor de lossy formaten MP3, WMA en AAC en voor FLAC (192/24), ALAC (96/24), WAV (192/24) lossless bestanden. Voor de lossless bestandsformaten is er gapless playback.

Aansluitingen te over

Er is een behoorlijk aantal aansluitingen mogelijk. Zo is er een tweetal optische digitale ingangen aanwezig, evenals een coaxiale. Een USB-A poort is voorhanden voor het aansluiten van je externe opslagmedium. Verder kun je je platenspeler aansluiten op de ingebouwde phono-stage (MM) met een signaal-ruisverhouding van 87dB en is er een drietal analoge cinch-ingangen met een signaal-ruisverhouding van 115dB. Het enige wat ik eigenlijk mis, is een asynchrone USB-B poort zodat je je computer via die weg kunt aansluiten en zo de mogelijkheden van de uitstekende DAC kunt benutten.

De Marantz PM7000N kun je verbinden met je netwerk middels wifi, zowel 2.4 GHz als 5 GHz. Het bereik was in mijn luisterruimte op de zolder voldoende met de grote meegeleverde antennes. En natuurlijk kun je een LAN-kabel gebruiken om de PM7000N met het netwerk en het internet te verbinden. Ook Bluetooth behoort tot de mogelijkheden. Er is daarbij echter geen aptX of aptX HD-ondersteuning, voor zover ik kan ontdekken.

Domme en slimme bediening

Uiteraard stopt Marantz een ouderwetse afstandsbediening in de doos. Overigens een prima model. Hij is netjes afgewerkt en de knoppen geven een prettige feedback. Wel had ik graag een model met verlichte knoppen gezien, want de knoppen vinden in een verduisterde ruimte is een hele uitdaging. Wil je liever een andere afstandsbediening gebruiken, bijvoorbeeld van je tv, dan zijn de commando’s van je tv-remote makkelijk te programmeren in de Marantz zodat deze ook op die afstandsbediening reageert.

De Marantz is ook erg prettig te bedienen middels de HEOS-app. Eenmaal gewend aan de structuur van HEOS, dan werkt het allemaal erg prettig en kun je de instellingen snel terugvinden. Het is handig dat HEOS de muziekdiensten die het ondersteunt volledig integreert in de app. Het maakt dus niet uit naar welke bron je luistert, de bediening en look en feel zijn altijd hetzelfde. En dat is gewoon een zeer vriendelijke gebruikerservaring. HEOS komt wat mij betreft dan ook steeds meer in de buurt van mijn persoonlijke favoriet BluOS en dat is een compliment wat mij betreft.

Verder integreert de PM7000N naadloos in een smarthome omgeving. Mijn Google Home vindt het apparaat moeiteloos terug in het netwerk en binnen no time kan ik audiostreams afspelen met mijn stem, zet ik het volume hoger of lager en kan ik de boel aan- of uitschakelen. Het is wel aan te bevelen de naam van het apparaat zo in te stellen dat hij goed herkend wordt.

Al met al kan ik wel stellen dat de prettigste en meest overzichtelijke manier van bedienen die met de app is. Het werkt haast verslavend om de catalogus van diensten als Spotify en TIDAL door te spitten naar dat ene pareltje, dat ene nummer dat ergens in je achterhoofd rondspookte.

Marantz Maakt Muziek

Tijdens de reviewperiode heb ik de Marantz met de meegeleverde stroomkabel aangesloten. De gebruikte speakerkabels; een set AudioQuest SLiP 14/4 en een set AudioQuest Rocket 44. Ik heb de PM7000N met twee verschillende speakers getest; de Bowers & Wilkins 705 S2 monitors en de DALI Oberon 7 vloerstaanders. Compleet andere prijsklasse, compleet andere signatuur. Wel kan ik stellen dat het met beide speakers erg goed klonk. Waar de Bowers & Wilkins wat feller getuned zijn in het hoog en een zeer uitgesproken middengebied heeft, is de DALI wat vloeiender in de weergave met een wat minder uitgesproken midden en hoog. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat wat het lekkerste klinkt.

Uiteindelijk vond ik zelf de combinatie met de Oberon’s het prettigst, maar was het om praktische redenen de combinatie met Bowers & Wilkins die het langst gespeeld heeft.

Tot zover de testsituatie. Laat ik het eens over mijn ervaring hebben met het luisteren naar de Marantz PM7000N. Die is bovenal zeer positief. Ik heb wat gedraaid aan de bass en treble knop op de voorzijde, maar uiteindelijk heeft de Source Direct instelling mij het meest kunnen bekoren. Het stereobeeld op beide speakersets is groots en meeslepend. Lage tonen hebben ontzettend veel power en controle, het midden is erg natuurgetrouw en het hoog biedt een mate van detail die je in deze prijsklasse niet vaak hoort. Vooral luisteren naar akoestische livemuziek met de nadruk op vocalen is een waar genoegen met dit jongste konijn uit de hoge hoed van Marantz.

Mijn favoriete live album speel ik af via TIDAL; Wheels Turn Beneath My Feet van Fink. Er wordt een mooie stage neergezet waarbij achtergrondgeluiden uit publiek overtuigend worden neergezet zonder af te leiden van de muziek. Alsof ik in een concertzaal sta zonder het probleem dat het geluid te hard of misvormd is en zonder dat iedereen hinderlijk met zijn mobieltje voor mijn neus de artiest op het kleine en intieme podium aan het filmen is. Ik ben omringd door concertbezoekers die er zitten voor de muziek. Geen geroezemoes, maar aandachtig luisterende oren om me heen met na elk nummer een welgemeend en verdiend applaus. Ik moet mezelf haast bedwingen niet mee te klappen. Dat is wat een fijne installatie met je muziekbeleving kan doen; je erin meenemen, in de sfeer, de setting. Dat is puur genieten. En daar hoeft de Marantz PM7000N niet eens hard voor te spelen. Ook op lagere volumes word ik betrokken bij de muziek.

Dat klinkt allemaal erg zweverig, maar soms heb je van die reviews waarbij alles op zijn plek valt. Die versterkers, of speakers, bronnen, software of wat dan ook blijven je bij en maken indruk. Dat geldt zeker voor de Marantz PM7000N. Hoe langer hij speelt en hoe meer ik er naar luister, hoe meer ik de Marantz begin te waarderen.

Conclusie

Marantz heeft met de PM7000N een hele fijne geïntegreerde versterker in het assortiment. Het bediengemak van HEOS en slimme bediening met de Google Assistant en Siri maken het een versterker die niet vernieuwend, maar wel praktisch in de omgang en toekomstbestendig is. Dit is een systeem wat voor heel veel mensen dé ideale oplossing is. Alleen speakers eraan koppelen en je kunt gewoon van muziek gaan genieten. Daar heb je niet eens een betaald abonnement van een streamingdienst voor nodig. En voor de prijs van net geen 1200 euro hoef je het ook zeker niet te laten. Van harte aanbevolen!

Marantz PM7000N
€ 1199 | marantz.nl | soundunited.com
Beoordeling: 5/5

MERK

EDITORS' CHOICE