Musical Fidelity kondigt phono-versterker M3x Vinyl aan

Het in Groot-Brittannië gevestigde Musical Fidelity heeft zijn eerste phono-versterker in de M3-productlijn aangekondigd genaamd M3x Vinyl. Natuurlijk is de M3x Vinyl geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen. De gebruiker kan capaciteit en impedantie instellen. 

Musical Fidelity M3x Vinyl

De M3x Vinyl is naast cd-speler M3scd en geïntegreerde versterker M3si het derde apparaat in de M3-productlijn van het Britse Musical Fidelity. De nieuwe phono-versterker is volgens de fabrikant een ongecompliceerd product. De gebruiker heeft een ingang en een uitgang, meer niet. Geen van beide kan aan de ingang worden overbelast of beperkt in de aandrijfcapaciteit van de uitgang. De M3x Vinyl biedt volgensde Musical Fidelity state-of-the-art technische en sonische prestaties, net als vlaggenschip M6x Vinyl, maar op een goedkoper niveau door onder andere XLR-aansluitingen weg te laten.

Musical Fidelity M3x Vinyl: ontwerpfilosofie

De M3x Vinyl is, net als in zijn grotere broer de M6x Vinyl, overgeschakeld naar een geheel discrete schakeling, hetgeen volgende makers resulteert in betere technische metingen en beter geluid. Er is een enkele ingang en uitgang. Maar de belangrijke vraag is: wat is er zo speciaal aan discrete schakelingen? Een discrete schakeling is samengesteld uit elektronische componenten die ongelijksoortige, individuele apparaten zijn, ook wel discrete componenten genoemd. Dit kunnen ‘passieve’ componenten zijn, zoals weerstanden, condensatoren en spoelen, maar ook ‘actieve’ componenten, zoals transistors. Het tegenovergestelde hiervan zou een geïntegreerd circuit zijn, dat operationele versterkers (Op-Amps) in de signaalketen gebruikt.

De audiobranche gebruikt gespecialiseerde Op-Amps die zijn gebouwd voor audiotoepassingen, waardoor we zeer kleine en efficiënte elektronica kunnen produceren en tegelijkertijd tijd kunnen besparen voor ontwerpingenieurs. “Ontelbare uren aan luistertests en jarenlange ervaring hebben ons echter geleerd dat zelfs de allerbeste Op-Amps niet zo neutraal, natuurlijk, dynamisch of levendig zijn,” aldus Musical Fidelity. Waar standaard phono-voorversterkers met geïntegreerde schakelingen enkele tientallen of honderden componenten hebben, zullen discrete ontwerpen in vergelijking honderden of duizenden componenten gebruiken. Dat zorgt voor een uitgebreid ontwerpproces, maar levert volgens Musical Fidelity het beste geluid voor je geld op.

Musical Fidelity M3x Vinyl: ringkerntransformator en zeer groene standy-functie

De speciale audiotransformator met lage kernverzadiging verlaagt het niveau van elektromagnetische straling, wat essentieel is omdat anders een phono-versterker nooit naar behoren zal kunnen werken. Samen met de afstand tussen transformator en versterkingsgedeelte en de elektromagnetische afscherming wordt een hele lage S/R-verhouding gecreëerd. Dit is van groot belang vanwege de zeer lage signaalspanning die van het aangesloten element afkomstig is. Elke decibel aan extra signaal-ruisverhouding is van cruciaal belang.

Musical Fidelity heeft ook nagedacht over de stroomvoorziening met als resultaat geen stroomverbruik in stand-by. “Absoluut nul! Het is een supergroen product en we zijn er zeker van dat er geen ander product bestaat met een dergelijke ecologische standby-functie,” aldus de fabrikant.

Musical Fidelity M3x Vinyl: split passieve EQ

Veel andere phono-trappen gebruiken een enkel vereffeningsnetwerk in een feedbacklus. Door middel van een EQ-netwerk wordt het versterkte signaal van de uitgang van de phono-voorversterker teruggebracht naar de ingang van de phono-voorversterker. Dit is de eerder genoemde feedbacklus en de resultaten zijn naar eigen zeggen niet in overeenstemming met de hoge normen in de ontwerpfilosofie van Musical Fidelity. De M3x Vinyl gebruikt gesplitste passieve egalisatie in afzonderlijke versterkingsfasen zonder terugkoppelingslussen voor zowel zijn RIAA- als DECCA-curven. Dit is duurder om te ontwerpen en te implementeren, maar zorgt voor de meest nauwkeurige weergave van de ideale EQ-curve. Gesplitste passieve egalisatie zorgt voor een betere aanpassing van de impedantie en een kleinere afwijking van de ideale RIAA- of DECCA-curve.

Musical Fidelity M3x Vinyl: high-tech met de hand gemaakt in de EU

M3x Vinyl heeft een stalen chassis en een dikke, zware aluminium frontplaat, die het hele systeem een uitstekende stijfheid geeft en tegelijkertijd een uitstekende isolatie tegen inmenging van buitenaf. De belangrijkste factor om de S/R-verhouding op het hoogst mogelijke niveau te houden, is de enorme afstand tussen de voedingstransformator en de signaalschakelingen. De kwaliteit van de buitenkant van het chassis evenals de elektronica aan de binnenkant – allemaal met de hand bedraad – wordt gehandhaafd volgens de hoogste productienormen die de fabrikant nu bereikt door de productie volledig om te schakelen naar productie in de EU.

Dat laatste, t.w. een zekere trots op de kreet “Made in de EU”, vinden we aan de ene kant wel opmerkelijk voor een van oorsprong Engels bedrijf, dat is gevestigd in een land dat zich zojuist heeft afgesplitst van de EU. Aan de andere kant is het ook weer niet opmerkelijk als men bedenkt dat Musical Fidelity is overgenomen door Heinz Lichtenegger, de oprichter en hoogste baas van het Oostenrijkse Pro-Ject Audio Systems. Hoe het ook moge zijn, waar de producten worden gemaakt lijkt ons van minder belang dan hoe de producten worden gemaakt.

Musical Fidelity M3x Vinyl: prijs en leveringsinformatie

De M3x Vinyl is verkrijgbaar in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE