NIEUWSFocal

Focal Aria K2 936: drieweg vloerstaander

Sinan Kökbugur | 16 november 2020 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Franse luidsprekerbouwer Focal heeft de Aria-productlijn aangevuld met de Aria K2 936, een vloerstaande drieweg luidspreker die is voorzien van een drietal woofers. Feitelijk gaat het om een gewijzigde versie van een bestaand model. De Aria K2 936 is uitsluitend verkrijgbaar in een Ash Grey afwerking en woofers zijn van het beproefde K2-type. In de loop van deze maand komt de Aria K2 936 in de winkel te staan.

Focal Aria K2 936: drieweg basreflex vloerstaander

De Aria-productlijn van Focal bestaat sinds 2013. Het succes van de Aria-luidsprekerserie van Focal kan te danken zijn aan de conussen gemaakt van een sandwich van vlas die de leden van de Aria-productlijn gebruiken. Het Franse merk kondigt vandaag echter de Aria K2 936 aan, een nieuwe editie van de populaire vloerstaander maar met de iconische K2-woofer en dit alles in een Ash Grey afwerking. De nieuwe Aria K2 936 is een compacte drieweg vloerstaande luidspreker ontworpen en gebouwd in Frankrijk. De drie 16,5-cm K2-basdrivers bieden de 936 een indrukwekkend vermogen en dynamiek, aldus de fabrikant.

Wij hadden de Focal Aria K2 936 al in huis. Lees ook onze recensie over de Focal Aria K2 936.

De woofers werken samen met een 16,5-cm K2-middentoner en een aluminium / magnesium TNF-tweeter (diameter 25 millimeter) die voor de hoge frequenties zorgt. Daarnaast is er een PowerFlow-systeem met meerdere poorten en een naar de vloer gerichte poort. De behuizing is een ultrastijve MDF-constructie voor zeer lage trillingen en uitstekende neutraliteit, aldus de bouwers van Focal.

De kenmerkende gele K2-sandwichconus van aramidevezel werd in 1986 door Focal onthuld en is in de loop der jaren geëvolueerd. Dat gezegd hebbende, is het ontwerp altijd gericht geweest op het combineren van de drie kritische succesfactoren voor een luidsprekerdriver: dat zijn stijfheid, lichtheid en demping.

De nieuwste generatie K2-drivers bevatten nu een ultralichte schuimkern die is ingeklemd tussen een laag aramidevezels en een laag glasvezels. Door deze conus in de Aria 936 op te nemen, beloven de ingenieurs van Focal hogere prestaties.

De Focal Aria K2 936 heeft een hoge gevoeligheid van 92 dB. Het frequentiebereik loopt van 39 Hz tot 28 kHz. De cross-overfrequenties zijn 260 Hz en 3,1 kHz. De nominale impedantie is acht Ohm met een laagste waarde van 2,8 Ohm. De afmetingen zijn 1.150 x 294 x 371 millimeter (H x B x D). De Focal Aria K2 936 weegt 29 kilogram.

De K2-editie van Focal's 936 vloerstaande luidsprekers wordt afgerond met een stijlvolle, eigentijdse Ash Grey-afwerking – een Premium-afwerking kenmerkend voor de Utopia EM EVO productlijn van Focal – die wordt gecombineerd met een voorpaneel dat van leer lijkt te zijn gemaakt.

Focal Aria K2 936: prijs en leveringsinformatie

De Focal Aria K2 936 zal in de loop van deze maand in de winkel komen te staan. De adviesprijs is 4.000 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE