NIEUWSNAD

NAD C 298: tweekanaals eindversterker met Purifi Eigentakt technologie

Sinan Kökbugur | 09 september 2020 | Fotografie Fabrikant | NAD

NAD Electronics heeft een nieuwe krachtige versterker aangekondigd die gebruik maakt van Purifi Eigentakt-versterkingstechnologie. De nieuwe C 298 is een tweekanaals krachtpatser die een ideale partner is voor hoogwaardige voorversterkers of in elke toepassing waar extra kanalen voor audiofiele versterking gewenst zijn. NAD’s C 298 levert 185 Watt per kanaal in acht Ohm. De twee eindtrappen kunnen worden gebrugd zodat een mono-versterker ontstaat die 620 Watt aan acht Ohm kan leveren. De C 298 komt op de markt in de loop van oktober.

NAD C 298: tweekanaals eindversterker, klasse D maar dan anders

De nieuwe C 298 van NAD Electronics is volgens de fabrikant een aantrekkelijke upgrade voor vrijwel elk geavanceerd hifisysteem en zijn robuuste kracht met upgrade flexibiliteit zal de meest geavanceerde luidsprekers op de markt moeiteloos aansturen.

NAD verklaart afgestapt te zijn van de ouderwetse en zeer energiehongerige lineaire voedingen en klasse AB eindtrappen die bijna de helft van de verbruikte energie verspillen en meer warmte produceren dan geluid. In plaats daarvan heeft het bedrijf nog beter presterende circuits ontwikkeld op basis van schakelende voedingen en klasse D-eindtrappen. Ooit gedacht dat ze inferieur waren aan traditionele ontwerpen, heeft het geavanceerde werk van NAD op dit gebied enkele van de best presterende versterkers gecreëerd, ongeacht het basisontwerpprincipe. Deze nieuwe ontwerpen zijn zeer lineair over een brede bandbreedte en bieden consistente prestaties bij alle luidsprekerbelastingen, wat een dramatische vooruitgang oplevert ten opzichte van eerdere modellen.

De royaal gedimensioneerde voeding van de C 298 maakt gemakkelijk 340 Watt continu in vier Ohm en meer dan 570 Watt piekvermogen mogelijk voor korte muzikale transiënten. Innovatieve asymmetrische PowerDrive maakt volledig gebruik van elke laatste beschikbare watt met zijn enorme reserves aan dynamisch vermogen om muzikale transiënten nauwkeurig te reproduceren zonder vervorming of compressie. Deze zeer efficiënte voeding biedt ook een bijna perfecte regeling van de spanning onder een breed scala van omstandigheden en biedt een solide ruisvrije basis voor de versterkertrappen.

Versterkertechnologie volgens Purifi 'Eigentakt'

Purifi is een Deens technologiebedrijf dat verschillende van de toonaangevende ingenieurs in de branche heeft samengebracht om geavanceerde wiskundige modellen toe te passen om de laatst overgebleven beperkingen van audioversterkers op te lossen. Hoewel er tegenwoordig veel goed klinkende versterkers op de markt zijn, heeft Purifi elk aspect van de versterkerprestaties met een frisse blik bekeken en veel schijnbaar kleine niet-lineariteiten gevonden die een dramatisch verschil kunnen maken in het algehele geluid. Deze terugkeer naar de eerste principes heeft geresulteerd in een verbluffend eenvoudige benadering van enkele opmerkelijk complexe problemen. De Eigentakt modules worden vervaardigd door NAD onder licentie van Purifi, waardoor NAD deze specifiek kan optimaliseren in combinatie met de op maat ontworpen voeding en ingangstrappen van de C 298.

De C 298 lijkt misschien slechts een eenvoudige eindversterker, maar de ingenieurs van NAD hebben zorgvuldig nagedacht over alle gebruikssituaties die doorgaans voorkomen om rijke inhoud te creëren. Selecteerbare gebalanceerde ingangen maken de C 298 een natuurlijke keuze voor studiogebruik of aansluiting op high-end voorversterkers en processors. Deze ingangen bevatten een trimregelaar die handig is voor afstemming op andere componenten.

Een line-out maakt het mogelijk om extra stroom op hetzelfde kanaal toe te voegen voor extra luidsprekers of subwoofers. Auto-sense met selecteerbare drempel is perfect voor het automatiseren van complexe systemen of het verbergen van de versterker uit het zicht in een kast. NAD heeft zelfs een aardingskabel meegeleverd die erg handig kan zijn voor het elimineren van aardlussen en ruis in complexe systemen met meerdere units.

Toegevoegd aan al deze connectiviteit is een bridge-schakelaar die de C 298 verandert in een verbazingwekkend krachtige monoblokversterker. “Begin met één en voeg later een tweede C 298 toe,” aldus de verklaring van NAD.

“Met onze recente introducties van de bekroonde Masters M33 (lees ook onze recensie over de NAD M33) en kort daarna de M28, wisten we dat er veel enthousiasme zou zijn voor een pure tweekanaals versterker met Purifi Eigentakt-technologie,” aldus Cas Oostvogel, NAD's Product Manager. “De C 298 zal vele toepassingen vinden waar men een state-of-the-art tweekanaalsversterker of een krachtige monoblock wenst. Binnen het portfolio van NAD is de C 298 de perfecte aanvulling op de veelgeprezen C 658 of als een extra tweekanaals versterker voor thuisbioscoopsystemen.”

NAD C 298: prijs en leveringsinformatie

De C 298 staat vanaf oktober 2020 in de winkel. We zijn nog in afwachting van prijsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE