NIEUWSiFi

iFi Zen Phono: nu ook helemaal zen met je draaitafel

Sinan Kökbugur | 04 september 2020 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse iFi Audio heeft de Zen Phono toegevoegd aan de Zen-productlijn. De Zen Phono is een phono-versterker en is het vierde product in de Zen-productlijn. De Zen Phono is geschikt voor aansluiting van mm-elementen en mc-elementen en heeft volgens de fabrikant een ultralage vervorming. Vanaf heden zou de Zen Phono verkrijgbaar moeten zijn.

iFi Zen Phono: compacte phono-versterker

Het is Groot-Brittannië gevestigde audiobedrijf iFi Audio heeft eerder de Zen Blue, Zen Dac en Zen Can uitgebracht. De relatief compacte apparaten krijgen gezelschap van de Zen Phono, een phono-versterker met dezelfde vorm en afmetingen als zijn stalgenoten. De Zen Phono is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen. Bovendien biedt het apparaat een versterkingsaanpassing van 36 dB tot 72 dB om met name het beste te halen uit een aangesloten mc-element. De vier gain-instellingen zijn: 36 dB (mm), 48 dB (mc met hoge output), 60 dB (mc met lage output) en 72 dB (mc met zeer lage output).

De gebruiker krijgt ook een subsonische filterknop met een naar eigen zeggen gepatenteerd circuit dat op intelligente wijze de ongewenste subsonische uitvoer (rumble) weg filtert zonder de lage tonen in  de opname te beïnvloeden, een ongewenst neveneffect van sommige rumble-filters.

De Zen Phono biedt stereo cinch-ingangen en uitgangen, een 4,4 mm Pentaconn gebalanceerde uitgang, een aardingsklem en de versterkingskeuzeschakelaar, allemaal geplaatst op de achterkant van het apparaat. De gebalanceerde uitgang van Pentaconn kan worden gebruikt om verbinding te maken met een versterker of actieve luidsprekers die zijn uitgerust met een gebalanceerde ingang, zoals ook aanwezig op de Zen Can analoge hoofdtelefoonversterker. Indien nodig kan de 4,4 millimeter Pentaconn aansluiting met een verloopkabel omgezet worden naar XLR. Dit maakt een volledig gebalanceerde verbinding mogelijk, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de gebalanceerde schakelingen van de Zen Phono.

Gebalanceerde aansluiting biedt een optimaal gebruik van  het discrete, gebalanceerde dual-mono circuitontwerp van de Zen Phono. Gebalanceerd circuitontwerp kan volgens iFi Audio ruis en overspraak verminderen en wordt al lang verdedigd door de bekende ontwerper/ingenieur John Curl, die nu werkt als technisch adviseur voor iFi. In samenwerking met het eigen technische team van iFi, onder leiding van Thorsten Loesch, heeft de groep een volledig uitgebalanceerd ontwerp met een ultralage ruisvloer geproduceerd, dat “ongekend is voor zo'n lage prijs.”

iFi Audio heeft de Zen Phono voorzien van topcomonenten, zoals TDK C0G en Murata meerlagige keramische condensatoren en ook Panasonic ECPU polyfenyleensulfide filmcondensatoren. Dit zijn geen goedkope onderdelen en iFi stelt dat hun toonaangevende ESL (Equivalent Series Resistance) en individuele kwaliteiten zoals hoge stabiliteit en lage vervorming grote vruchten afwerpen in termen van geluidskwaliteit en de nauwkeurigheid van RIAA-egalisatie. Net als veel producten van iFi, bevat de Zen Phono een aangepaste OV-serie op-amp, in dit geval de OVA2637, die naar verluidt aanzienlijk bijdraagt aan de ultralage vervorming van 0,0001 procent.

Ten slotte kent iFi het belang van een schone stroomvoorziening. De betaalbare Zen Phono heeft een eigen stroomvoorziening die los staat van het lichtnet, vergelijkbaar met een netregenerator. Om de Zen Phono op zijn richtprijs te houden, was echter wat creatief denken nodig. De ZEN Phono heeft een voeding met een oscillatiefrequentie van 1,2 MHz, hetgeen 20.000 keer zo hoog is als die van het elektriciteitsnet. In dit circuit is een filtercondensator met een capaciteit van 10 uF gelijk aan 200.000 uF bij lagere en dus hoorbare frequenties. Bovendien bevindt het voedingscircuit zich op een eigen “eiland” op de printplaat om te voorkomen dat het audiosignaal wordt vervuild.

iFi Zen Phono: prijs en leveringsinformatie

De iFi ZEN Phono is vanaf heden verkrijgbaar. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux, maar kijkende naar de prijs op Engelstalige websites en kijkende naar de prijzen van de andere drie leden van de Zen-productlijn, vermoeden we dat de prijs van de Zen Phono ergens tussen de 150 euro en 175 euro komt te liggen.

MERK

EDITORS' CHOICE