NIEUWSiFi

iFi Zen Dac: tweede product van iFi in de Zen-productlijn

Het Britse audiobedrijf iFi heeft eerder de Zen Blue uitgebracht en had op moment de Zen Dac aangekondigd. Welnu, de Zen Dac is inmiddels ook geboren en beide apparaten hebben dezelfde behuizing en voetafdruk. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland, maar we gokken dat de Zen Dac ongeveer gelijk geprijsd is aan de eerder uitgebrachte Zen Blue.

iFi Zen Dac: helemaal zen met je hoofdtelefoon

Het Britse iFi heeft de Zen aangekondigd, na de eerder uitgebrachte Zen Blue het tweede product in de Zen-productlijn. Beide apparaten hebben ongeveer hetzelfde uiterlijk en ook de functionaliteit van beide toestellen lijkt op elkaar. Het grootste verschil is de aanwezigheid van bluetooth-connectiviteit (wel op de Zen Blue, niet op de Zen Dac), een usb-ingang (niet op de Zen Blue, wel op de Zen Dac) en een hoogwaardige hoofdelefoonversterker (de Zen Blue heeft een meer simpele hoofdtelefoonversterker). Beide apparaten zijn 158 x 35 x 100 millimeter (B x H x D) groot en hebben een behuizing van aluminium.

iFi Zen Dac: ook voor hi-res weergave

De DA-converter in de Zen Dac is gebaseerd op de favoriete Burr-Brown DAC-chip van iFi. Het bedrijf zegt dat deze chip is geselecteerd vanwege zijn vloeiende, zeer 'muzikale' geluidskwaliteit en 'True Native'-architectuur.

De Zen Dac ondersteunt PCM- en DXD-signaal tot 24-bit/384 kHz. en DSD van 2,8 MHz tot 12,4 MHz (DSD256). Dankzij het True Native-ontwerp van de Burr-Brown-chip volgen PCM en DSD afzonderlijke paden, waardoor DSD in zijn oorspronkelijke vorm 'bit-perfect' kan blijven. Veel DA-converters die DSD-compatibiliteit claimen, accepteren weliswaar DSD-gegevens maar converteren deze vervolgens naar PCM. Voor DSD-puristen is de Zen Dac een betaalbare oplossing.

iFi Zen Dac: voorzien van aangepaste firmware

iFi heeft zijn eigen op maat gemaakte firmware geschreven om de audioverwerkingskracht te vergroten in plaats van alleen de firmware te gebruiken die bij de XMOS-chip wordt geleverd. Dankzij de voortdurende softwareontwikkeling van iFi kunnen functies worden toegevoegd of geoptimaliseerd via firmware-updates, waardoor de Zen Dac kan worden aangepast aan de afspeelprioriteiten van de gebruiker. De gebruiker kan zelfs verschillende versies van iFi-firmware downloaden en installeren om te experimenteren met verschillende digitale filters als hij dat zou willen.

Het hele digitale circuit is naar eigen zeggen voorzien van een uitgebreide klokvergrendeling teneinde jitter uit te bannen, waardoor de integriteit van het digitale signaal behouden blijft tot aan de conversie naar een analoog muzieksignaal.

iFi Zen Dac: kwaliteitscomponenten

De analoge fase van de ZEN DAC is een gebalanceerd ontwerp met een reeks hoogwaardige circuitcomponenten die volgens de fabrikant ongebruikelijk zijn in deze prijsklasse. Er zijn bijvoorbeeld C0G-condensatoren van TDK, een precisie-geluidsarme voedings-IC van Texas Instruments en een hoogwaardige analoge volumepotmeter.

iFi Zen Dac: hoofdtelefoonversterker

De hoofdtelefoonversterker heeft een schakelbare versterking, door iFi 'PowerMatch' genoemd. Hiermee wordt het niveau aangepast aan de belasting die wordt gepresenteerd door de hoofdtelefoon door de ingangsgevoeligheid en dus de signaalsterkte aan te passen. De gebruiker kan de versterkingsfactor regelen met de PowerMatch-knop op het front. Het resultaat? Voor een hoofdelefoon met een hoge gevoeligheid, zoals bij veel in-ear monitoren, staat PowerMatch op een lagere instelling voor ultra-ruisprestaties. Als de hoofdtelefoon echter meer drive nodig heeft, zoals meestal het geval is bij on-ear en over-ear modellen, kan de gebruiker op de PowerMatch-knop drukken om de versterking te vergroten.

TrueBass is een evolutie van iFi's gevestigde XBass-circuit dat lage frequenties subtiel verbetert zonder het middenbereik te vertroebelen. Bovendien werkt de boost volledig in het analoge domein in plaats van te knoeien met het digitale signaal via DSP en kan deze naar wens worden in- of uitgeschakeld, aldus iFi.

iFi Zen Dac: ingangen en uitgangen

De Zen Dac heeft gebalanceerde 4,4 millimeter Pentaconn uitgangen, zowel aan de voor- als achterzijde. De aan de voorzijde gemonteerde 4,4 mm-uitgang bevindt zich naast een standaard 6,3 mm hoofdtelefoonaansluiting. In beginsel kan dus iedere dynamische hoofdtelefoon worden aangesloten. De Pentaconn-aansluiting kan met een verloopstekker ook worden verbonden met een symmetrische versterker. De Zen Dac heeft ook een gewone cinch-lijnuitgang.

De lijnniveau-uitgangen, zowel de gebalanceerd als de ongebalanceerde, kunnen worden geschakeld tussen 'variabel' en 'vast', wat de veelzijdigheid van de Zen Dac vergroot. De variabele instelling past volumeregeling toe op het audiosignaal, waardoor de Zen Dac ook als voorversterker kan dienen, ter aansturing van een eindversterker of een set actieve luidsprekers.

De vaste optie omzeilt de volumeregeling en stelt de output in op 4,2 Volt (gebalanceerd) of 2,1 Volt (single-ended) voor aansluiting op een externe voorversterker of geïntegreerde versterker.

De asynchrone USB Type B-ingang van de ZEN DAC ondersteunt de 'SuperSpeed' USB 3.0-standaard en is ook compatibel met USB 2.0.

iFi Zen Dac: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting is de iFi Zen Dac is vanaf half oktober verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 Britse ponden. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland.


EDITORS' CHOICE