NIEUWSiFi

iFi Zen Can: helemaal zen met je hoofdtelefoon

Sinan Kökbugur | 26 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse audiobedrijf iFi Audio heeft zijn derde product in de Zen-productlijn uitgebracht. Na de eerder uitgebrachte Zen Blue en Zen Dac is het nu de beurt aan de Zen Can, zijnde een compacte hoofdtelefoonversterker die werkt in klasse A. De Zen Can heeft geen digitale schakelingen aan boord, wel een volledig symmetrisch circuit en een hoog uitgangsvermogen. De nieuwe iFi Zen Can zou binnenkort in de winkel moeten liggen.

iFi Zen Can: uitsluitend analoge schakelingen

De nieuwe Zen Can van iFi Audio is een hoofdtelefoonversterker en is het derde lid van de Zen-productlijn. iFi heeft bewust digitale schakelingen weggelaten. Wie behoefte heeft aan DA-converter of bluetooth-connectiviteit zou immers de Zen Blue of de Zen Dac op zijn bureau kunnen zetten. Alledrie apparaten hebben dezelfde vorm aluminium behuizing van 158 x 117 x 35 millimeter en passen dus goed bij elkaar. De Zen Can weegt 515 gram.

De Zen Can is dus “analogue-only”, maar dan wel op een hoog niveau. Het signaalcircuit is volledig symmetrisch en werkt in klasse A. Vanwege het hoge uitgangsvermogen kan volgens de fabrikant zo ongeveer elke hoofdtelefoon probleemloos worden aangestuurd. Voorts stelt iFi Audio dat de nieuwe Zen Can gebaseerd is op dezelfde principes als de iFi Audio Pro iCAN, het vlaggenschip van het bedrijf.

Overigens, de eerder uitgebrachte Zen Dac heeft ook een hoofdtelefoonversterker aan boord die prima kan presteren, maar duidelijk van mindere kwaliteit zou moeten zijn in vergelijking met de nieuwe Zen Can van iFi Audio.

Er zijn drie ingangen beschikbaar op de achterkant: 1. een paar cinch-aansluitingen, 2. een 3,5 mm stereo mini-jack-aansluiting en 3. een symmetrische aansluiting in de vorm van een 4,4 mm Pentacon-aansluiting. Een dergelijke aansluiting is ook beschikbaar als uitgang om signalen door te lussen naar andere apparaten. De stroom wordt geleverd door een externe 5 V 2,5 A-voedingseenheid.

De voorkant is voorzien van een centraal geplaatste volumeregelaar, geflankeerd door een andere versterkingsregelaar, een knop als hoofdschakelaar, een knop voor ingangsselectie, evenals een knop voor het activeren van speciale circuits en natuurlijk een 6,3 mm stereo jack-aansluiting plus een 4,4 mm vierpins gebalanceerde uitgang.

Zoals reeds opgemerkt is de interne werking gebaseerd op een symmetrische schakeling in klasse A gebaseerd op een dual mono circuit met de Texas Instruments OV2637A J-FET Op-Amp in het midden. Daarnaast somt de fabrikant een aantal andere componenten op, zoals Panasonic ECPU-condensatoren, TDK COG Class 1 keramische condensatoren, MELF-weerstanden en een Tokyo Cosmos Electric Co. Multi-track potentiometer voor een nauwkeurige regeling van het volume. Het uitgangsniveau (pre gain) voor de respectievelijke koptelefoons kan in stappen tussen 0, 6, 12 en 18 dB worden aangepast.

Dan zijn er nog twee interessante opties beschikbaar. Allereerst is er de XBass-functie, bedoeld voor hoofdtelefoons met een wat dunnen basweergave. Als tweede kan de luisteraar het speciale 3D Special Sound Circuit inschakelen, dat het beruchte “luisteren in het hoofd” zou moeten voorkomen of verminderen zonder het geluidssignaal aan te tasten. De fabrikant benadrukt uitdrukkelijk dat hier geen digitale componenten worden gebruikt, alles is uitsluitend op analoog niveau geïmplementeerd. Daarom spreekt de fabrikant ook van het XBass Analogue Bass Correction System of de 3D Holographic Dual-Analogue Matrices.

We hadden al gezegd dat een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Zen Can van iFi Audio het hoge uitgangsvermogen is. De fabrikant stelt dat een opmerkelijke 1.890 mWat bij 64 Ohm beschikbaar is aan de symmetrische uitgang. Bij 300 Ohm zou het nog steeds 385 mWatt moeten zijn. De ongebalanceerde output levert ook een indrukwekkende 1.600 mWatt bij 32 Ohm en 196 mWatt bij 300 Ohm.

iFi Zen Can: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe iFi Zen Can is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van 165 euro. De eerste 1.000 stuks worden aangeboden in een bundel met de iFi Audio iPower Ultra Low Noise plug-in voeding voor een prijs van 185 euro. Als de eerste oplage van 1.000 stuks is uitverkocht, zal de Zen Can worden geleverd met een standaard plug-in adapter voor de genoemde prijs van 165 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE