HI-VISITAVNUE

Zomeractie Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature bij Audio TV Centrum

Vandaag een heuse primeur in onze serie met zomerse dealervisits: bij ons bezoek aan Audio TV Centrum in Eindhoven werden we getrakteerd op een combinatie met een hoofdrol voor de gloednieuwe Bowers & Wilkins 700 Signature-modellen, zo nieuw dat we er pas gisteren over mochten schrijven. 

Zomerse HiVisits

De lente is officieel voorbij en het lijkt echt alweer een stuk beter te gaan in Nederland. Hoewel waakzaamheid geboden blijft kan er alweer een stuk méér, maar op vakantie naar verre oorden gaat voor veel mensen letterlijk en figuurlijk nog een beetje te ver. De zomerse uittocht naar exotische landen zal dit jaar aanzienlijk kleiner zijn en veel mensen beraden zich dus op alternatieve manieren om zichzelf een beetje te kietelen van het vakantiegeld dat eind vorige maand is bijgeschreven. Met liefde en plezier biedt HIFI.NL de consument raad en de vakhandel een steuntje in de rug.

Voor deze editie van onze zomerserie is het de beurt aan Audio TV Centrum in Eindhoven, om te zien en te horen hoe zij zich door de coronacrisis hebben geslagen, maar vooral om te luisteren naar een bijzondere set waarmee zij als hifi-expert hun beste beentje voorzetten, en waarmee ze voor de consument een goed en duurzaam alternatief bieden voor de besteding van hun vakantiegeld.

Audio TV Centrum

Een thuiswedstrijd voor mij deze keer, Audio TV Centrum is namelijk al decennialang een begrip in Eindhoven en verre omgeving. De winkel op de Geldropseweg wordt al een aantal jaar gerund door Wilbert Schepens en Roel van Nunspeet, die zo’n tien jaar geleden de winkel overnamen van hun oude werkgever Leo Weekers. Mijn gastheer was Menno Diepstraten, die ik al jaren in verschillende hoedanigheden ken uit de handel en met wie ik een bijzondere liefde voor wereldmuziek deel. Toen ik vlak na hun lekker vroege openingstijd van negen uur ’s morgens de winkel in liep is er al volop bedrijvigheid. Niet alleen aan de koffietafel, er is ook daadwerkelijk ‘werk aan de winkel’, want de eerste klanten lopen al rond. Als ik Menno vraag hoe het gaat zegt hij lachend: “We hebben het hartstikke druk gehad de afgelopen weken, en met mij gaat het ook prima.”

Dat hij eerst vertelt hoe de handel gaat en het daarna pas over zichzelf heeft is als je Audio TV Centrum een beetje kent eigenlijk niet zo opmerkelijk. Audio TV Centrum is zo’n winkel waar je als bezoeker alleen al vanwege de sfeer graag komt, en waar het personeel doorgaans zeer lang in dienst is en écht hart heeft voor de zaak en de klant. “We hebben een lekker platte organisatie,” vertelt Menno. “Wilbert en Roel zijn mijn werkgevers maar het voelt soms meer als vrienden. We hebben hier een geweldige mix van plezier en professionaliteit. We houden van een lolletje, en we lachen samen ook heel wat af, maar als er serieus gewerkt moet worden gaat binnen een seconde de knop om en gaan we er met volle aandacht voor.”

Laagdrempeligheid, vakkennis en onvermoeibare inzet zijn al jaren de belangrijkste kenmerken van deze winkel, en dat hebben ze tijdens vooral de beginperiode van de coronamaatregelen goed gemerkt. Want ondanks dat er grote bezorgdheid heerste in de branche wisten niet alleen de vaste klanten Audio TV Centrum nog goed steeds te vinden, maar bleek de aanloop van nieuwe klanten ook nauwelijks af te nemen. Menno illustreert dat met een voorbeeld: “Wij houden ons uiteraard ook aan de richtlijnen van het RIVM, maar het is de afgelopen weken toch wel eens zó druk geweest dat we tegen de maximale capaciteit van de winkel aan zaten. Daar zijn we uiteraard heel gelukkig mee. Van wat we de afgelopen jaren gezaaid hebben kunnen we nu dus nog steeds oogsten.”

Bowers & Wilkins Signature, Rotel, Auralic en AudioQuest

Na de koffie en het praatje is het tijd geworden om naar de luisterruimte te gaan. De set die Menno voor me heeft klaargezet en waarmee AudioTV Centrum in het kader van deze serie artikelen haar klankmatige visitekaartje afgeeft bevat een aangename verrassing. In de luisterruimte staat namelijk één van de eerste paartjes van de spiksplinternieuwe Bowers & Wilkins 702 Signature luidsprekers opgesteld.

De introductie van de Signature versies van bestaande modellen in dit geval de 705 en de 702 die in 2017 werden geïntroduceerd is bij Bowers & Wilkins altijd een bijzonder evenement. Signature luidsprekers krijgen bij de Britten niet alleen een mooier jasje aan  in dit geval schitterend hoogglans gelakt Datuk Ebony fineer dat wordt betrokken van de Italiaanse houtspecialist Alpi  maar zijn ook in technisch opzicht naar een hoger plan getild. Bowers & Wilkins doet dat met betere interne bekabeling en een geoptimaliseerd filter waar aanzienlijk betere componenten van de Duitse fabrikant Mundorf in zijn gebruikt. De Signature serie ziet er daarom niet alleen zéér luxueus uit, maar biedt ook klankmatig betere prestaties. Dat de prijs voor al dit fraais hoger ligt zal niemand verbazen, maar het gaat er natuurlijk om of de geluidskwaliteit gelijke tred houdt met de uiterlijke luxe.

Om dat te laten horen heeft Menno gekozen voor twee verschillende versterkers. Voor de eerste helft van de luistersessie wordt een Rotel RA-1592 ingezet, een potige geïntegreerde versterker met ingebouwde digitale ingangen, die eigenlijk de bekroonde Rotel RC-1590 voorversterker en de krachtige RB-1582 MkII eindversterker samenvoegt in één behuizing. Door de ingebouwde DAC met lekker veel ingangen is de RA-1592 een zogenaamde ‘super-integrated’ die compact gebruiksgemak combineert met de prestaties van losse componenten. Het is een categorie versterkers die snel aan populariteit wint en die het inmiddels ook verrassend goed doet in het écht kostbare high-end segment.

De RA-1592 levert een vertrouwenwekkende 2 x 200 Watt per kanaal bij 8 Ohm. Wat hij echter niet heeft is een ingebouwde streamer. Je kunt weliswaar draadloos streamen via aptX HD Bluetooth of Apple AirPlay, maar voor internetradio, online streamingdiensten en het afspelen van lokaal opgeslagen muziekbestanden zul je een externe muziekstreamer moeten toevoegen. In deze set is gekozen voor de geweldige Auralic Aries G1. Daarmee vormen zowel de streamer als de versterker qua kostenplaatje een perfecte match voor de luidsprekers in de Signature uitvoering. Een AudioQuest Niagara 1200 powerfilter en Monsoon en Blizzard powercords, Water interconnects en Type 9 luidsprekerkabels van hetzelfde merk smeden de set tot een geheel.

Luisteren deel 1

De luidsprekers waren nog zó nieuw dat Menno ze de hele nacht heeft laten doorspelen, en hoewel ik niet weet hoe ze vers uit de doos klonken zak ik bij de eerste tonen van het titelnummer van The Astounding Eyes Of Rita van Oud-speler Anouar Brahem bijna vanzelf wat dieper weg in de bank. Potverdriedubbeltjes, dat klinkt lekker zeg! Sinds ze voor hun middentoners het nieuwe Continuum materiaal gebruiken vind ik de sound van Bowers & Wilkins op zeer aangename wijze neutraler geworden. Klankkleur is er nog genoeg, maar een bepaalde ‘presence’ die de oude kevlar middentoners in mijn oren een beetje hadden is helemaal verdwenen. Samen met de bovenop de kast geplaatste tweeter met een behuizing van massief aluminium wordt een enorm breed en diep geluidsbeeld neergezet dat helemaal loskomt van de luidsprekers. Stem en akoestische instrumenten krijgen een bepaalde ‘zachtheid’ waardoor ze natuurlijker klinken en beter geïntegreerd zijn in de mix. De muziek klinkt samenhangend en meeslepend. Hier zijn ongetwijfeld ook de betere filtercomponenten debet aan.

Van de akoestische world-jazz van Anouar Brahem is het een grote maar niet onlogische stap naar het bijna volledig elektronische album The Cozmic Key van Nodens Ictus. Deze ambient spin-off van de Britse spacerockband Ozric Tentacles maakt heerlijk wijdse en gelaagde muziek vol dwarrelende geluidjes. Het laagfundament is diep, doorzichtig en mooi in balans, wat blijkt met het nieuwe album Arrow van Noveller. De breekbare folky dreampop van de IJslandse zangeres JFDR wordt transparant en met mooie dynamiek weergegeven. Sa Talaia van het album Linkwood & Foat van Linkwood en Greg Foat klinkt zelfs volledig holografisch. Er is in de studio flink geknutseld aan de fase van bepaalde geluiden, maar het effect is verbluffend. Surround met twee luidsprekers? Het kan…en het kan héél goed. Een mooie, zorgvuldig samengestelde set met een prachtige balans, die met goed geplaatste luidsprekers tot zeer audiofiele prestaties in staat is.

Luisteren deel 2

Menno vertelde vooraf dat hij een beetje getwijfeld had of hij de prachtige Rotel Michi P5 en S5 voor- en eindversterker ook nog voor me zou neerzetten, want de adviesprijzen daarvan lijken een beetje uit balans met de luidsprekers. Toch ben ik er wel blij mee, want daarmee kunnen de luidsprekers naar mijn idee laten horen waar ze onder extremere omstandigheden toe in staat zijn. Nou, dat gaat inderdaad toch nog wel een paar stapjes verder dan wat met de al zeer fraaie RA-1592 bereikt wordt. Meteen valt op dat de klankmatige ‘signatuur’ van de Rotel Michi set prachtig overeenkomt met die van de RA-1592. En dat is geen geringe prestatie, aangezien de Michi’s echt totaal anders gebouwd zijn. Fabrikanten die die kunst beheersen mogen serieus genomen worden. Waar de meerprijs van de loodzware en prachtig strak vormgegeven Michi’s zich in uit is in een nog verdere toename van de ruimtelijkheid, een vloeiendere weergave met nog mooiere klankkleuren en een betere controle over het laag. Vergelijk het maar met het professioneel kalibreren van een mooie 4K OLED televisie, waarbij zaken als kleurechtheid, contrast en balans worden geoptimaliseerd.

Als ik de tracks uit de vorige sessie nogmaals de revue laat passeren lijken de wanden van de luisterruimte te vervagen. Het laag is strakker en lijkt ook wat dieper te gaan, de plaatsing is stabieler en het beeld komt wat verder naar voren, wat het live-gevoel vergroot. Maar ook naar achteren toe is het podium een stuk dieper. Dat is vooral goed te horen wanneer het het nummer Springtime Coming Soon van The Nits draai, afkomstig van hun album Omsk. De percussie van Rob Kloet lijkt soms echt méters achter de set te staan. Zeer fraai!

Concluderend

Audio TV Centrum geeft met deze set een overtuigend bewijs van hun kunde ten aanzien van het combineren en opstellen van componenten en luidsprekers. De set waar het eigenlijk om gaat – rond de Rotel RA-1592 – zet een uiterst muzikaal plaatje neer dat mij vooral dwingt om mijn mening over Bowers & Wilkins luidsprekers nóg verder te herzien. De set speelt met de autoriteit, neutraliteit en ruimtelijkheid die je in deze hogere – maar beslist nog bereikbare – prijsklasse mag verwachten, and then some… Hoewel ik het lastig vind om de menselijke eigenschap ‘muzikaliteit’ toe te kennen aan apparatuur ga ik dat hier voor de tweede keer in deze conclusie tóch doen. Deze set weet mij als luisteraar moeiteloos op een hoog emotioneel niveau bij de muziek te betrekken, en dat is een groot compliment waard. Well done!

De luistersessie met de Rotel Michi set beschouwde ik in eerste instantie als een aangename bonus, maar al luisterend groeide het besef dat de combinatie – ondanks het prijsverschil tussen de versterkers en de luidsprekers – eigenlijk gewoon staat als een huis. En de eer daarvoor komt óók de Bowers & Wilkins 702 Signature luidsprekers toe. Dat wilde ik toch nog graag even gezegd hebben.

De opstelling bij Audio TV Centrum (prijzen juni 2020, ovb)

Bowers & Wilkins 702 Signature luidsprekers - 2.500 euro per stuk
Rotel RA-1592 geïntegreerde versterker - 2.499 euro
Auralic Aries G1 netwerkspeler - 2.199 euro
AudioQuest Niagara 1200 powerfilter - 999 euro
AudioQuest Type 9 luidsprekerkabel - 699 euro per paar/3 meter
AudioQuest Monsoon powercords - 439 euro per stuk/2 meter
AudioQuest Blizzard powercords - 749 euro per stuk/2 meter
AudioQuest Water interconnects - 579 euro per set/1 meter
Rotel Michi P5 voorversterker - 3.499 euro
Rotel Mich S5 stereo eindversterker - 5.999 euro

Kijk voor meer informatie op audiotvcentrum.nl. En lees ook alle andere afleveringen van onze zomerserie.


EDITORS' CHOICE