REVIEWRotel

Review Rotel Michi P5 en M8: tophifi voor een redelijke prijs, een herboren legende?

Sinan Kökbugur | 02 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | Rotel

SAMENVATTING

Rotel heeft met de nieuwe vlaggenschepen P5 en M8 een set inclusieve, zwaar en degelijk gebouwde en uitstekend klinkende versterkers op de markt gezet. De gebruiker kan zo ongeveer elk type bron aansluiten en heeft een overdaad aan vermogen tot zijn beschikking. De apparaten zijn toekomstvast en voor een lange levensduur gebouwd. Er zitten geen functies op die snel zullen verouderen. De klank is neutraal, transparant, detailrijk en kamerbreed. De overdaad aan vermogen is daarbij mooi meegenomen. Mogelijk zal later blijken dat de koper van de nieuwe Michi’s een legende heeft gekocht en collectoritems in huis heeft staan. En als grote verkoopaantallen het bereiken van de status van collectoritem zouden verhinderen, is dat ook niet erg. De koper heeft dan misschien geen collectoritems, maar wel tijdloze tophifi voor een redelijke prijs in huis.

PLUSPUNTEN

  • Neutrale, transparante en detailrijke klank
  • Voorversterker P5 heeft een zee van aansluitingen
  • Voorbeeldige bouwkwaliteit, ook van de IR-remote
  • Fijne en makkelijke bediening
  • Geen verouderingsgevoelige hardware of software aan boord
  • M8 is een eloquente beschaafde spierbundel
  • Potentiële collectoritems
  • Tophifi voor een redelijke prijs

MINPUNTEN

  • Heel zwaar, optillen kan rugklachten veroorzaken

Het Japanse Rotel heeft in het laatste kwartaal van 2019 de nieuwe vlaggenschepen van zijn vloot van versterkers gepresenteerd. Het nieuwe trio P5, S5 en M8 draagt de merknaam Michi, een submerk van Rotel dat ongeveer dertig jaar geleden ook werd gebruikt voor de toenmalige vlaggenschepen van het merk. De Rotel Michi’s van begin jaren negentig van de vorige eeuw zijn gewilde en gekoesterde collectoritems geworden. De Michi-productlijn is nieuw leven ingeblazen en Rotel heeft circa drie jaar gewerkt aan de nieuwe P5, S5 en M8 alvorens deze te lanceren. Volgens Rotel presenteren de nieuwe Michi’s tophifi voor een redelijke prijs, net als de Michi’s van dertig jaar geleden. In onze luisterruimte staan de P5, de voorversterker, en twee stuks M8, mono-eindversterkers. Spelen de nieuwe Michi’s mee aan de bovenkant van de markt en worden het later wellicht ook gewilde collectoritems? Het eerste gaan we onderzoeken. Het laatste zal de tijd moeten uitwijzen.

Rotel: Japanse bouwer van versterkers en bronnen

Het Japanse audiobedrijf Rotel is circa zestig jaar geleden begonnen met de bouw van versterkers. Later zijn daar bronnen bijgekomen en in 1985 zag de eerste cd-speler van Rotel het levenslicht. Gemiddeld genomen mag wel gesteld worden dat versterkers de kern zijn geweest en nog steeds zijn van het portfolio van Rotel. Rotel heeft nooit luidsprekers gebouwd, maar is wel in 1981 een samenwerkingsverband aangegaan met de Britse luidsprekerbouwer Bowers & Wilkins. Beide merken maken gebruik van veelal dezelfde distributiekanalen en produceren complementaire producten, d.w.z. de producten concurreren niet met elkaar, maar vullen elkaar aan.

Volgens Rotel is de basis van een goede versterker een doordachte en degelijk gebouwde voeding. Het bedrijf legt al tientallen jaren de nadruk op de ontwikkeling en bouw van zijn eigen ringkerntransformatoren. Het koperdraad, de isolatie en de kern worden allemaal gekocht bij voor Rotel bekende leveranciers en de kwaliteit wordt streng bewaakt en periodiek gecontroleerd. Het gebruikte koper dient bijvoorbeeld van een hoge zuiverheid te zijn zonder noemenswaardige verontreiniging. Ook het voor de kern gebruikte ijzer dient van een hoge kwaliteit te zijn. De ontwikkeling en bouw en het testen van een nieuw model transformator krijgt veel aandacht bij de ontwikkeling van een nieuwe versterker.

Rotel zoekt naar eigen zeggen de onderdelen van zijn producten zorgvuldig uit. Onderdelen dienen met elkaar samen te werken en het heeft volgens Rotel geen zin om de kwaliteit van het ene onderdeel (in een reclamecampagne) te benadrukken als elders in het schema onderdelen van een lage kwaliteit worden gebruikt.

Rotel: portfolio, ook voor kleine budgetten

De thans goedkoopste versterker van Rotel is het model A11, een geïntegreerde versterker, die twee keer 40 Watt per kanaal kan leveren en die momenteel samen met de CD11 cd-speler voor minder dan 900 euro door diverse retailers wordt aangeboden. De op dit moment duurste geïntegreerde versterker is het model RA-1592 die een adviesprijs heeft van net geen 2.500 euro. Lees ook onze recensie over de RA-1592 van Rotel.

Rotel heeft afgezien van geïntegreerde versterkers ook voorversterkers, eindversterkers en bronnen in zijn portfolio. Daarnaast bouwt Rotel meerkanaals producten voor thuisbioscopen. Wat heeft Rotel niet? Voor luidsprekers en draaitafels zal een belangstellende naar een ander merk moeten gaan kijken.

Het portfolio bekijkende mag geconcludeerd worden dat Rotel producten bouwt voor kleine en middelgrote budgetten. Maar Rotel heeft ook de ambitie om kritische en iets meer gefortuneerde muziekliefhebbers te bedienen en dit is waar Rotel’s submerk Michi wederom om de hoek komt kijken.

Rotel Michi: de vlaggenschepen van Rotel

De merknaam Michi is niet nieuw. Begin jaren negentig van de vorige eeuw was de Michi-productlijn de vlaggenschip productlijn van Rotel. Zo was er de RHC-10, een voorversterker die destijds voor 1.800 dollar van eigenaar wisselde. De RHC-10 had een frequentiebereik van 4 Hz tot 100 kHz en een S/R-verhouding van 100 dB. Dit waren destijds indrukwekkende cijfers. Er was natuurlijk ook een bijpassende eindversterker, genaamd RHB-10, een stereomodel dat 200 Watt per kanaal aan acht Ohm en 330 Watt aan vier Ohm kon leveren. De RHB-10, die voor 2.700 dollar van eigenaar wisselde, had een frequentiebereik van 10 Hz tot 130 kHz en een S/R-verhouding van 130 dB (bron: https://www.radiomuseum.org). Deze cijfers zijn tegenwoordig geen uitzondering meer, maar destijds leverden voornamelijk apparaten in de topklasse dit soort prestaties. Voornoemde modellen uit de Michi-productlijn van Rotel zijn tegenwoordig collectoritems die heel soms opduiken op de tweedehands markt en dan meestal, mits in goede staat, snel weer weg zijn.

De Michi’s waren niet alleen fraai gebouwde en degelijke apparaten. Ze waren ook Rotel’s statement dat tophifi niet een topprijs hoeft te hebben. De Michi’s waren gebouwd om te concurreren met vooral Amerikaanse producten uit die tijd die twee tot vier keer zo duur waren. Na enkele jaren is de Michi-productlijn uitgefaseerd. We weten niet precies waarom, maar vermoedelijk was de reden meer van bedrijfseconomische en kostentechnische aard, of de verkoopaantallen werden te laag bevonden door de toenmalige leiding van Rotel. De prestaties en klank waren in elk geval geen reden om de productie te staken. De prijs/prestatieverhouding was zonder voorbehoud goed te noemen.

Rotel heeft de merknaam Michi dus recent nieuw leven ingeblazen. Maar het is meer dan een beroep op nostalgie of het uitbaten van naamsbekendheid van een merk. Veel muziekliefhebbers zullen de merknaam Michi immers niet kennen. Rotel heeft drie jaar gewerkt aan de drie nieuwe Michi’s, waarvan twee modellen in onze luisterruimte zijn opgesteld. Het uiterlijk en ook de binnenkant heeft vrijwel niets van de oude Michi’s. De nieuwe modellen zijn nieuw ontworpen en hebben allerlei nieuwe techniek aan boord. Voorversterker P5 is bijvoorbeeld ook voorzien van digitale ingangen en zelfs bluetooth-connectiviteit. De oude RHC-10 had uitsluitend analoge schakelingen aan boord en bluetooth bestond nog niet. De nieuwe eindversterkers S5 en M8 zijn veel krachtiger dan hun voorouders.

Met de nieuwe Michi’s heeft Rotel echter dezelfde insteek als dertig jaar geleden met de voorouders van onze testmodellen: tophifi leveren die kan concurreren met modellen van andere fabrikanten die twee tot vier keer zo duur zijn. Wie een set Michi’s koopt, zou niets meer te wensen hebben, afgezien van goede luidsprekers en ten minste één goede bron.

We gaan voorversterker P5 en de mono-eindversterkers M8 van dichtbij bekijken. Daarna gaan we vanzelfsprekend muziek luisteren.

MERK





EDITORS' CHOICE