Audio Research LS28 SE: buizenvoorversterker

Audiobedrijf Audio Research bestaat vijftig jaar en bracht eerder de Reference 6 SE, Reference 750 SEL en Reference Phono 3 SE uit. Het bedrijf kondigt zijn nieuwste speciale jubileumeditie aan, de LS28 SE, een voorversterker die uiteraard net als alle producten gebaseerd is op buizentechniek. Naar verwachting zal de levering in juli gaan beginnen.

Audio Research LS28 SE

De nieuwe LS28 SE van het in de VS gevestigde Audio Reserach is een voorversterker met uitsluitend lijningangen. Voortbouwend op voorganger LS28, volgt het Special Edition-model het voorbeeld door geen draaitafelingang aan te bieden. Het nieuwe model zou echter profiteren van technische ervaringen die zijn opgedaan tijdens ontwikkeling en bouw van de Reference 160 Series-versterkers van het bedrijf.

In een vergelijkbaar upgrade-traject als m.b.t. de ontwikkeling van de Reference 6 SE en Reference Phono 3 SE, heeft Audio Research de standaarddraden en componenten vervangen door items van superieure kwaliteit die naar eigen zeggen allemaal samen de prestaties van de LS28 SE naar een geheel nieuw niveau tillen. Onder deze verbeteringen zijn dezelfde gepatenteerde vergulde aansluitingen die worden gebruikt in de Reference 6 SE-versterker.

Audio Research heeft dan wel wat dingen gewijzigd maar de basis van de nieuwe LS28 SE volgt dat van de voorganger LS28. De schakeling is gebouwd rondom vier triode buizen van het type 6H30P. De fabrikant geeft een frequentiebereik op van 0,4 Hz tot 200 kHz (-3 dB) bij een belasting van 200 kOhm. Audio Research vermeldt ook THD + ruis van minder dan 0,007 procent bij 2 Volt RMS op de XLR-uitgang. Het dynamisch bereik is 122 dB. Overspraak is beter dan 105 dB.

Met het menu van de LS28 SE kan de gebruiker tal van parameters regelen of aflezen, waaronder naamgeving van ingangen, buisuren, automatische uitschakeling en thuisbioscoop passthrough. Natuurlijk worden faseomkering en monofuncties nog steeds standaard aangeboden.

De LS28 SE is voorzien van vier gebalanceerde XLR-ingangen en vier ongebalanceerde cinch-ingangen. De uitvoer naar de eindversterker gaat via naar keuze een tweetal XLR-uitgangen en een tweetal cinch-uitgangen. Er is ook een XLR-uitgang en een cinch-uitgang voor een opnameapparaat.

Audio Research biedt ook de mogelijkheid om de bestaande LS28 om te bouwen naar de nieuwe LS28 SE. Dat kost natuurlijk veel minder dan een compleet nieuw apparaat en het is ook nog eens milieuvriendelijker.

Audio Research LS28 SE: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de LS28 SE en de upgrade-kit van de bestaande LS28 in de loop van deze maand op de markt komen. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

EDITORS' CHOICE