Audio Research Reference Phono 3SE: referentie phono-trap met buizen

Het Amerikaanse audiobedrijf Audio Research heeft de Reference Phono 3SE aangekondigd, een phono-versterker met buizen aan de bovenkant van de markt. Feitelijk is de SE-versie de opvolger van de bestaande Reference Phono 3. De kast is precies hetzelfde gebleven, maar aan de binnenkant zijn volgens de fabrikant de nodige wijzigingen aangebracht. De huidige bezitters van de Reference Phono 3 kunnen hun toestel laten ombouwen naar de SE-versie. Naar verwachting zal de levering in de loop van april starten. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen.

Audio Research Reference Phono 3SE

Toen het in de VS gevestigde Audio Research in 1970 werd opgericht, was analoge vinylweergave de feitelijke muziekbron van die tijd. Audio Research heeft vanaf het begin stand-alone phono-versterkers gebouwd en phono-trappen in geïntegreerde versterkers geplaatst, zelfs tijdens het hoogtepunt van digitale muziek. De Reference Phono 3SE is volgens de fabrikant de volgende grote vooruitgang in analoog afspelen en vertegenwoordigt een nieuwe benchmark.

De kennis die is opgedaan bij het maken van de bekroonde Reference 160 versterkers van Audio Research is gebruikt voor beide Reference-voorversterkers. De Reference Phono 3SE zet de upgrades voort die zijn geïntroduceerd in de Reference 6SE line-stage, inclusief een aantal nieuwe, ultrahoogwaardige onderdelen die in het ontwerp zijn opgenomen en een nieuw niveau van sonische nauwkeurigheid en muzikaliteit presenteren. Vanwege het lage niveau van de signalen in een phono-versterker, combineren de component- en bedradingsupgrades die zijn opgenomen in de Reference Phono 3SE tot een verbluffende verbetering van de prestaties, aldus de fabrikant. De verbeteringen die onmiddellijk worden gehoord, zijn onder meer verbeterde resolutie op alle niveaus en een grotere zuiverheid en focus. De som van deze verbeteringen is uitzonderlijk, waardoor de barrière tussen gereproduceerd geluid en de onmiddellijkheid van een live evenement verder wordt weggenomen.

De Reference Phono 3SE phono-voorversterker bevindt zich in een enkel chassis met zware, machinaal bewerkte aluminium zijpanelen en speciale acryl boven- en onderafdekkingen voor het beste geluid. Het circuit maakt gebruik van zes 6H30 vacuümbuizen (drie per kanaal), terwijl een 6H30 en een 6550WE zorgen voor regulering van de voeding. Het grote fluorescerende display op het voorpaneel toont alle functies met betrekking tot de geselecteerde ingang.

Een rij van zes knoppen regelt de bediening voor aan / uit, dempen, invoer en menu. Menufuncties omvatten automatisch afsluiten, versterkings- en belastingsinstellingen, helderheid van het display, egalisatie-instellingen (RIAA, Columbia en Decca) en een urenteller voor de buizen. High- en low-gain-instellingen, evenals zes vaste en één aangepaste impedantie-instelling, zijn geschikt voor vrijwel elk mm- of mc-element. De gebruiker heeft de beschikking over een tweetal cinch-ingangen en kan dus twee draaitafels tegelijkertijd aansluiten. Er zijn twee uitgangen: 1 x cinch en 1 x XLR. RS-232 en IR-invoer zorgen voor extra bedieningsopties. De Reference Phono 3SE heeft een volledig functionele afstandsbediening.

Audio Reserach geeft een frequentiebereik op van 10 Hz tot 60 kHz op niveau ± 0,2 dB. De 3 dB punten liggen onder 0,3 Hz en boven 300 kHz. De opgegeven vervorming is lager dan 0,02%.

Audio Research Reference Phono 3SE: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de nieuwe phono-versterker van Audio Reserach in de loop van de maand april op de markt komen. Naar verluidt zullen de bezitters van de huidige Reference Phono 3 hun toestel kunnen laten ombouwen naar de SE-versie. Wij hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen.


EDITORS' CHOICE