Audio Research lanceert voorversterker Ref6SE en monoblok Ref750SEL

Het in de Amerikaanse plaats Minnesota gevestigde Audio Research heeft zijn Reference 6 voorversterker en de Reference 750SE mono-eindversterker bijgewerkt. De nieuwe Reference 6SE en Reference 750SEL komen naar verwachting aan het begin van 2020 op de markt. Het bedrijf heeft de nodige verbeteringen doorgevoerd. De huidige Reference 6 kan worden gemodificeerd naar de nieuwe Reference 6SE.

Audio Research Reference 6SE: voorversterker

De REF6SE van Audio Research vervangt de REF6, die volgens het merk sinds de introductie in 2015 enorm populair is gebleken. De REF6SE heeft verschillende bedradings- en componentupgrades ontvangen die een onmiddellijke sonische impact zouden moeten hebben. Audio Research stelt dat de bijgewerkte voorversterker “een hogere resolutie, meer transparantie, betere focus en een moeiteloze kwaliteit biedt die de luisteraar naar het rijke muzikale soundscape trekt.”

Met een enkele trap is de Ref6SE een volledig gebalanceerd klasse A ontwerp zonder feedback. Naast zes duurzame 6H30-buizen, heeft de enorme en sterk gereguleerde voeding nog een 6H30 met een 6550 die vacuümbuisregeling biedt. Het frequentiebereik loopt van 0,4 Hz tot 200 kHz. De opgegeven ruisvloer ligt lager dan -109 dB.

De SE-update zal beschikbaar zijn voor de huidige REF6-eigenaren in de VS in januari 2020 en kan worden geïnstalleerd via Audio Research. We weten nog niet wanneer de update in Nederland beschikbaar zal komen.

Audio Research Reference 750SEL: mono-eindversterker

Naast de vernieuwde REF6SE heeft Audio Research ook een beperkte editie van de REF750SE monoversterker aangekondigd. Er zijn slechts tien paar beschikbaar van de nieuwe REF750SEL. Dat is heel erg weinig en we weten niet of er ook exemplaren naar Nederland zullen komen.

De verbeteringen aan de REF750SE zijn tot stand gekomen door de ontwikkeling van de Reference 160M- en 160S-versterkers. Die component- en bedradingsupgrades zijn opgenomen in de nieuwe 750SEL. De SEL-versie bevat 23 nieuwe draden en 26 nieuwe condensatoren als onderdeel van een naar eigen zeggen verbluffende sonische transformatie.

De Reference 750 SEL levert meer dan 750 Watt vermogen in luidsprekerbelastingen van 4 tot 16 Ohm. Dit wordt bereikt door het gebruik van massieve, op maat gemaakte uitgangstransformatoren die stroom leveren van zestien buizen van het type KT150 in elk kanaal.

Volgens Audio Reseach vormt dit nieuwe product een nieuwe maatstaf voor kwaliteit van de versterkers van het merk. Het freqeuntiebereik loopt van 15 Hz tot 150 kHz (-3 dB). Bij een vermogen van 1 Watt is dat 1 Hz tot 200 kHz. De ruisvloer ligt lager dan -110 dB.

Helaas is er geen updatekit beschikbaar om de REF750SE om te zetten in een REF750SEL omdat de wijzigingen volgens Audio Research te substantieel zijn om de upgrade mogelijk te maken.

Audio Research Ref6Se en Ref750SEL: prijzen en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de nieuwe versterkers en de upgrade-kit naar Nederland zullen komen en voor welke prijs.
EDITORS' CHOICE