NIEUWSDynaudio

Nieuwe afwerkingen Dynaudio Special Forty: Black Vine en Ebony Wave

Dynaudio heeft in het spoor van de volledig nieuwe Contour i-serie ook een kleinere update: twee nieuwe afwerkingen voor de Dynaudio Special Forty luidsprekers. Het merk introduceert twee fineerafwerkingen ter vervanging van de originele Red Birch en Grey Birch-uitvoeringen, te weten Black Vine en Ebony Wave.

Dynaudio Special Forty

De Dynaudio Special Forty’s werden in 2017 ter ere van het 40-jarig bestaan van Dynaudio geïntroduceerd. Onze uitgebreide review van de jubileummodellen lees je hier. Nu introduceert het merk twee nieuwe, opnieuw uiterst opvallende fineer-afwerkingen: Black Vine en Ebony Wave. Black Vine heeft een opvallend contrast tussen het dieprode, haast zwart ogende fineer, en de felle robijnrode streken die het geheel tot leven brengen. Ebony Wave heeft, zoals de naam al impliceert, een opvallend golvende structuur in het grijsbruine berkenfineer en is daarmee de logische opvolger van de Grey Birch uitvoering.

Beide houtfineers worden naar Dynaudio specificaties met de hand gemaakt, waardoor de fabrikant er zeker van is dat beide luidsprekers in een set altijd perfect op elkaar afgestemd zijn. De afwerkingsgraad is van een ongekend hoog niveau – de transparante laklaag lijkt haast van glas en het fineer is van een kwaliteit zoals je die bij exclusieve meubelen vindt, zo lezen we in het schrijven dat de mooie foto's begeleidt. 

Techniek

De Special Forty Esotar tweeter en woofer hebben beide een groot frequentiebereik, wat zorgt voor een optimale integratie tussen beide units. Het robuuste ontwerp van de Esotar Forty tweeter betekent dat deze doorloopt tot aan de bovenste regionen van het middengebied - rond de 1000Hz. De Esotar Forty tweeter maakt gebruik van een DSR (Dynaudio Secret Recipe) precision-coated softdome, een ultra-krachtige neodymium magneet, een geoptimaliseerde AirFlow en Dynaudio’s bekende met ferrofluid gedempte aluminium spreekspoel.

De woofer kan frequenties tot 4000Hz verwerken dankzij Dynaudio’s gepatenteerde, en uit een stuk gevormde, geometrisch geoptimaliseerde Magnesium Silicate Polymer (MSP) conus-materiaal. Doordat het middelste gedeelte van de conus direct aan de spreekspoel gekoppeld is kan deze bovendien gebruikt worden om middentonen weer te geven. De Dynaudio engineers hebben ervoor gezorgd dat de frequentie-overgang in de driver zelf plaatsvindt, in plaats van dat het signaal in het wisselfilter aangepast moet worden. Het wisselfilter is afgeleid van het klassieke Dynaudio eerste orde filter - een ontwerp dat het bedrijf in de afgelopen decennia steeds verder heeft verfijnd en maakt gebruik van geselecteerde hoogwaardige componenten.

Belangrijkste specificaties

  • Frequentiebereik (+/-3dB): 41Hz - 23kHz
  • Impedantie: 6 ohm
  • Rendement: 86dB (2.83V/1m)
  • Wisselfilter: tweeweg, eerste orde
  • Afmetingen (B x H x D): 19.8 x 36 x 30.7cm

Lees ook onze review van de Dynaudio Special Forty

MERK

EDITORS' CHOICE