NIEUWSDynaudio

Dynaudio Contour i-serie geïntroduceerd

Rob Nijman | 23 april 2020 | Dynaudio

Dynaudio is verheugd de nieuwe Contour i-serie te kunnen onthullen. De i-serie is een omvangrijke update van de succesvolle Contour-serie uit 2016, met onder meer een nieuwe Esotar tweeter en verbeterde woofers, en bestaat uit de Contour 20i boekenplankspeaker, de 30i en 60i vloerstaanders, en de Contour 25Ci centerspeaker. We vertellen je alles wat je over de nieuwe Contour i-serie moet weten, en morgen publiceren we bovendien de eerste review van de Dynaudio Contour 20i. 

Dynaudio Contour i

De Dynaudio Contour serie heeft onderhuids een complete ‘make-over’ gekregen waarbij rijkelijk geleend is van de geavanceerde akoestische technologieën uit Dynaudio’s huidige vlaggenschip-serie, de Confidence. "We hebben dat niet gedaan omdat het moest, maar omdat het kon", stelt product manager Otto Jørgensen. “Want dat is wat er gebeurt als je onze ingenieurs even alleen laat met een luidspreker – ze kunnen het niet laten hem nog verder te verbeteren. We hebben namelijk zoveel kennis opgedaan tijdens het Confidence-project dat we vonden dat we die kennis ook moesten implementeren in de Contour-serie. En we zijn ongelooflijk blij met het resultaat.”

Dynaudio Esotar 2i tweeter

In alle modellen wordt gebruikgemaakt van de nagelnieuwe Esotar 2i tweeter met Hexis dome, die ongewenste resonanties moet minimaliseren. Daarnaast heeft de Esotar 2i een nieuwe, grotere dempingskamer. In combinatie verminderen deze verbeteringen de vervorming en zorgen ze voor een vlakkere frequentie-respons.

De woofers van de Contour 20i, 30i en 25Ci zijn nu voorzien van een Nomex spider. Deze nieuwe spider heeft dezelfde geometrie als voorheen (met variërende ‘vouwen’ voor een betere controle over de woofer-uitslag) maar het nieuwe materiaal klinkt volgens de fabrikant ook simpelweg beter. "Een resultaat van menig uurtje luisteren in Dynaudio Labs." De Contour 60i heeft volledig nieuwe woofers met een krachtiger magneetsysteem, een nieuw ontwerp van de spreekspoel en een glasvezel spreekspoelhouder, zoals ook toegepast in de Confidence-serie en de Sub 6 subwoofer. Dat zorgt voor een strakkere basweergave, ook op hoge volumes.

Dynaudio Contour i: verbeteringen

De middentoner van de Contour 60i is ongewijzigd, maar is nu geplaatst in een nieuw ontworpen, resonantie-dempende behuizing zoals die ook in het vlaggenschip van de Dynaudio Pro-series - de Core-series – gebruikt wordt. De Contour 20i, 30i en 25Ci hebben bovendien een verbeterd wisselfilter. Omdat de verschillende wijzigingen aan de units hebben gezorgd voor een vlakkere frequentierespons, heeft Dynaudio het ‘impedantie-correctie circuit’ achterwege kunnen laten, met als resultaat een eenvoudiger filter met minder componenten.

Het wisselfilter van de Contour 60i is, vanwege de nieuwe woofers en de Esotar 2i tweeter, volledig nieuw ontworpen. Het effect dat de nieuwe behuizing voor de middentoner én de Nomex spiders van de woofers hebben, zorgt er ook voor dat de Dynaudio ingenieurs de overgangsfrequenties konden verschuiven. Zo is de frequentiecurve rond 300Hz nu vlakker, waardoor een betere midden-weergave is bereikt met een eenvoudiger wisselfilter. Zelfs het dempingsmateriaal is volledig nieuw en gebaseerd op de ervaringen die zijn opgedaan met de Evoke- en Confidence series.

Uiteraard heeft de serie eerst uitgebreide metingen ondergaan in Dynaudio’s state-of-the-art meetruimte ‘Jupiter’ voordat de nieuwe ontwerpen door de experts van Dynaudio gedurende vele uren zijn beluisterd en verfijnd.

Dynaudio Contour i: prijzen en marktbeschikbaarheid

Tot slot zijn ook de afwerkingen van de Contour i-serie verbeterd. De modellen zijn verkrijgbaar in drie kleurvarianten: Walnut, Grey Oak High Gloss en Black High Gloss. De walnoot-variant heeft een fineer met een open structuur waardoor hij een natuurlijkere uitstraling heeft. Grey Oak High Gloss is een prachtige grijstint gelakt eikenfineer, afgewerkt met een verbeterde high-gloss blanke laklaag. Black High Gloss is een diepzwarte afwerking met een verbeterde high-gloss laklaag. De Contour i-serie is per direct leverbaar. 

  • Contour 20i: € 4.500 per paar
  • Contour 30i: € 7.000 per paar
  • Contour 60i: € 9.000 per paar
  • Contour 25Ci: € 3.250 per stuk

Dealeroverzicht Dynaudio Contour i

De gloednieuwe Dynaudio-modellen zijn momenteel bij onderstaande dealers te beluisteren. Kijk voor de meest actuele lijst Dynaudio-dealers op dynaudio.com/find-dealer. Let wel, de Benelux telt momenteel heel wat meer Dynaudio-dealers dan dealers waar ook specifiek de Contour i te vinden is. Neem in verband met de coronamaatregelen vooraf even telefonisch contact op voor het maken van een luisterafspraak. In België zijn de audiospeciaalzaken momenteel nog altijd gesloten. 

MERK

EDITORS' CHOICE