NIEUWSVPI

Vinyl Alliance beschrijft impact van Covid-19 op vinylindustrie

De economische impact van de Covid-19-pandemie is ernstig en treft de vinylindustrie hard met een dalende vraag, gesloten winkels, beperkte productie en transportverboden. Een snel onderzoek onder leden van Vinyl Alliance toont echter de inzet en veerkracht van de industrie.

Gebroken productie- en distributieketens en gesloten winkels

Veel bedrijven lijden momenteel door de gevolgen van de maatregelen die wereldwijd zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de vinylplatenindustrie is hard getroffen, zo stelt Vinyl Alliance, een vereniging van bedrijven die werkzaam zijn in de vinylindustrie. Hoewel veel fysieke winkels overstappen op online verkoop, zal de verkoop naar verwachting sterk dalen. Vooral sinds Amazon, een van de grootste vinylplatendealers, zijn focus tijdelijk heeft verlegd naar essentiële producten. Vinylplaten zijn volgens Amazon geen essentiële producten, hoewel de meningen daarover natuurlijk kunnen verschillen.

Hoewel de impact op de detailhandel groot is, zijn de meeste persfabrieken nog steeds actief. “We werken met een capaciteit van 75% en we zijn voornamelijk bezig met het verwerken van reeds geplaatste orders en bestellingen”, zegt Michal Sterba, CEO van GZ Media, “maar nieuwe bestellingen zijn met 50% gedaald.” De situatie is vergelijkbaar met MPO in Frankrijk en is waarschijnlijk hetzelfde voor persfabrieken wereldwijd. Labels zijn nog steeds toegewijd aan vinyl en stellen nieuwe releases uit in plaats van ze te annuleren.

Het grootste probleem zijn de gebroken distributieketens. Het afsluiten van vliegvelden en verminderde transportcapaciteiten leidden tot een sterke stijging van de scheepvaarttarieven. Transport tussen persfabrieken, dealers en eindklanten is simpelweg te duur geworden, zelfs als er vraag is, zoals Robert Morgan-Males, CEO van Audio-Technica Europe uitlegt: “We hebben een toenemende vraag naar bepaalde producten, zoals hoofdtelefoons. Maar bezorgen is te duur of helemaal niet mogelijk.”

Trouwe fans ondersteunen artiesten en winkels

Het vinylbedrijf heeft één groot voordeel: het is gezegend met trouwe fans, anders had het formaat niet eerst de opkomst van de cd en daarna van muziekstreaming kunnen overleven. De huidige crisis bewijst dit nogmaals. Verzamelaars gebruiken hun tijd thuis om platen te reorganiseren, verborgen juweeltjes te ontdekken of gewoon om hun geliefde schijven een keer grondig te reinigen. Anderen graven hun oude platenspelers op uit de rommel op zolder of in de kelder en beginnen met een renovatieproject.

Christen Nielsen, CEO van Ortofon legt de onwankelbare steun uit: “Vinyl is een geweldige manier voor mensen om hun favoriete artiest te helpen, vooral als ze een concert of tour moesten annuleren. En zelfs als ze het zich niet kunnen veroorloven om nieuwe platen te kopen, vinden ze andere manieren. Zo zijn er online uitdagingen zoals het presenteren van je meest geliefde plaat en de winkel waar je de plaat gekocht hebt. Een geweldige manier om de artiest en de winkel wat liefde te tonen en ze gratis publiciteit te geven.”

De industrie helpt mee om Covid-19 te bestrijden

Onlangs schreven wij dat Sony een bedrag van 100 miljoen ter beschikking zal stellen in de strijd tegen het coronavirus. Eerder schreven wij dat de Amerikaanse draaitafelfabrikant VPI Industries zijn productielijn van vinylreinigingsmiddel heeft omgewerkt naar een productielijn voor desinfectiemiddel. Het desinfectiemiddel wordt gratis uitgedeeld.

VPI is nog verder gegaan. Het bedrijf had 5.000 draaitafelhandleidingen op voorraad met een dikke plastic voorkant. De voorkanten zijn handmatig losgeknipt. Vervolgens heeft VPI riemen en snaren, die normaal worden gebruikt om draaiplateaus rondjes te laten draaien, gebruikt om maskers te maken van de plastic bladen die zijn losgeknipt van de handleidingen. Aan de bovenkant van het masker zit een stuk verpakkingsschuim geplakt. Ziekenhuizen in New Jersey, waar VPI is gevestigd, zaten te springen om beschermingsmiddelen en waren blij met de inspanningen van VPI.

De 3D-printers van VPI worden normaal gesproken gebruikt om toonarmen en andere onderdelen te fabriceren, maar nu even niet. De 3D-printers worden nu gebruikt om onderdelen voor beademingsmachines te maken.

Uiteraard tracht VPI Industries ook bedrijfseconomisch te overleven want producten maken en weggeven houdt geen enkel bedrijf lang vol. VPI heeft een website online gebracht voor direct verkoop aan de consument. De lancering van deze website was overigens al gepland voor het derde kwartaal van dit jaar. De lancering is nu gewoon naar voren gehaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

EDITORS' CHOICE