NIEUWSNAD

In memoriam NAD-topingenieur Björn Erik Edvardsen


Sinan Kökbugur | 31 december 2018 | Fotografie Fabrikant | NAD

Lenbrook, het moederbedrijf van audiobedrijf NAD, heeft bekend gemaakt dat topingenieur Björn Erik Edvardsen halverwege december 2018 is overleden aan de gevolgen van botkanker. Edvardsen trad in 1976 in dienst van NAD en was de tweede fulltime medewerker van het bedrijf. Hij was onder andere de vader van de beroemde 3020 van NAD, de meest verkochte geïntegreerde versterker ooit. Zijn initialen BEE kwamen terug in sommige typeaanduidingen van NAD-apparaten.

Björn Erik Edvardsen RIP: meer dan veertig jaar gewerkt voor NAD

In 2018 heeft de wereld afscheid moeten nemen van een aantal bekende namen in de audiowereld en muziekindustrie. Onder andere Mike Viglas van Classé Audio en David Wilson van Wilson Audio hebben het tijdelijke verwisseld met het eeuwige. 2018 was ook het laatste jaar van Aretha Franklin en Charles Aznavour. Op de valreep van 2018 werd door Lenbrook, moederbedrijf van NAD, bekend gemaakt dat topingenieur Björn Erik Edvardsen de strijd tegen botkanker heeft verloren. Op 16 december 2018 heeft Edvardsen zijn laatste adem uitgeblazen.

Edvardsen werd door degenen die dicht bij NAD stonden beschouwd als een sleuteltechnicus die bijdroeg aan het succes van het bedrijf op lange termijn. Hij kwam in 1976 bij NAD als de tweede fulltime werknemer, die werkte vanuit het hoofdkantoor van NAD in Londen, na oprichter Marty Borish (die stierf in 2017). Maar misschien wel het belangrijkste: Edvardsen was de eerste technicus en hielp het bedrijf op te bouwen als een opstapmerk met belangrijke ontwerp- en technologische voordelen om accuraat geluid tegen betaalbare prijzen te leveren, en om een nieuw merk te lanceren.

Bekend onder vrienden als Erik, of onder zijn bijnaam BEE, was Edvardsen al vroeg verantwoordelijk voor productontwikkeling voor het bedrijf en wordt hij liefdevol herinnerd als de vader van de beroemde NAD 3020 geïntegreerde versterker, gemaakt in 1977 door Edvardsen en een team van ingenieurs . De 3020 is een iconisch product uit de geschiedenis van NAD waarvan Lenbrook zegt dat het “de best verkopende hi-fi versterker in de geschiedenis” was. Later in zijn carrière bij NAD leidde Edvardsen, als directeur van Advanced Research, ook de drive om in de jaren negentig een productiebasis en aanvullende ontwerpmiddelen in China te creëren. De initialen BEE komen terug in diverse typeaanduidingen van NAD.

“Het succes van de 3020 werd gevolgd door vele andere successen en primeurs in de branche,” zegt Lenbrook in de verklaring over het overlijden van Edvardsen. “Erik werd gedreven door niets meer dan een gepassioneerde overtuiging dat true-to-source geluid voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

De bijdrage van Edvardsen zal nog steeds voelbaar zijn bij NAD, omdat hij naar verluidt erg betrokken was bij het proces van het opleiden van nieuwe ingenieurs die bij het bedrijf kwamen werken. Door zijn opleiding leerden deze ingenieurs alles over de bedrijfsfilosofie en aanpak van productontwerp en merkpositionering.

De uitvaart van Björn Erik Edvardsen was op 19 december 2018, in een kleine privé-dienst gehouden voor familieleden.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »