NIEUWS

In memoriam Aretha Franklin, Queen of Soul

Sinan Kökbugur | 16 augustus 2018 | Fotografie Fabrikant

Vandaag is Aretha Franklin overleden aan de gevolgen van kanker. Het zwaartepunt van haar carrière lag in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, maar liedjes als Think en Respect zijn nog regelmatig op de radio te horen en dan niet alleen tijdens Gouwe Ouwe uren. Gedurende haar carrière kreeg Aretha Franklin achttien Grammy's uitgereikt. Aretha Franklin is 76 jaar oud geworden.

Aretha Franklin: zangeres en inspiratiebron voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging

Aretha Franklin werd geboren op 25 maart 1942 in Memphis Tennessee. Het grootste gedeelte van haar jeugd bracht zij door in Detroit. Al op jonge leeftijd zong zij samen met haar zussen gospelliederen in de kerk van haar vader. Reeds op veertienjarige leeftijd nam zij haar eerste plaat op. In haar carrière met een tijdspanne van ongeveer zestig jaar nam zij meer dan veertig platen op en ontving zij achttien Grammy’s. In 1987 was zij de eerste vrouw die een plek kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame.

Haar grootste succes was Respect dat een cover was van een nummer van Otis Redding. “Dat meisje heeft het nummer van me afgenomen,” zou Redding er liefkozend en bewonderend over hebben gezegd. Eind jaren 70 van de vorige eeuw daalden de verkoopcijfers van haar platen, maar een optreden in de film The Blues Brothers van John Landis in 1980 waarin zij een snellere en fellere versie van haar nummer Think uitvoerde, zette haar op de kaart bij een jongere generatie (ook bij de schrijver van dit nieuwsbericht). Aretha Franklin heeft ook muziek gemaakt samen met andere artiesten, onder andere met George Michael en het Britse popduo Eurythmics.

De nummers Respect, Think en Chain of Fouls werden tot op zekere hoogte de lijfliederen van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en het feminisme. Franklin geloofde zelf echter niet dat haar invloed groot was, zo stelde zei in een interview in 2014 in Rolling Stone. Franklin heeft gezongen op de begrafenis van Martin Luther King en ook bij de inauguraties van de Amerikaanse presidenten Carter, Clinton en Obama. Dit zegt wel iets over haar status en positie in de samenleving en de muziekwereld.

Aretha Franklin is 76 jaar geworden.


EDITORS' CHOICE