NIEUWS

In memoriam Charles Aznavour

De Franse chansonnier Charles Aznavour is vandaag overleden. Hij was 94 jaar oud. Aznavour’s zaakwaarnemer heeft zijn overlijden gemeld aan het Franse persbureau AFP. De zanger overleed in zijn woning in de Zuid-Franse regio Les Alpilles.

Charles Aznavour: meer dan een halve eeuw aan de top

Charles Aznavour (bron: ANP)

Charles Aznavour is een pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian. Hij werd op 22 mei 1924 in Parijs geboren als zoon van Armeense immigranten. Hij begon al met dansen en acteren op negenjarige leeftijd. Samen met Pierre Roche vormde hij in de jaren veertig van de vorige eeuw een muzikaal duo. Zangeres Edith Piaf hoorde hem zingen en zorgde daarna min of meer voor Aznavour’s grote doorbraak. Ze nam hem mee op tournee door Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada. Aznavour heeft ook liedjes voor Piaf geschreven.

Aznavour wordt gezien als een van de grootste zangers en liedjesschrijvers van Frankrijk. Hij schreef meer dan 1.400 liedjes, die ook door anderen werden uitgevoerd. Aznavour bleef tot op hoge leeftijd optreden. Zijn laatste concert in Nederland was afgelopen maart in Afas Live in Amsterdam. In mei moest hij een aantal concerten afzeggen nadat hij zijn arm had gebroken bij een val. Voor eind van deze maand stond nog een optreden in Brussel gepland en daarna zou hij op tournee gaan in Frankrijk. “Ik ben niet oud, ik ben op leeftijd. Dat is niet hetzelfde,” zou hij onlangs gezegd hebben toen hem werd gevraagd naar zijn fysieke ongemakken.

Charles Azanavour: Fransman met Armeense wortels

Aznavour wordt vaak omschreven als de Franse ‘Frank Sinatra’. De kleine Fransman was grotendeels zijn eigen tekstdichter en componist, zoals het een echte chansonnier betaamt. Aznavour zong meestal in het Frans en maakte een enkel uitstapje naar het Engels, bijvoorbeeld met She, wat hem in Groot-Brittannië een platina plaat opleverde. De Fransen hoorden hem natuurlijk het liefst in het Frans zingen. Andere bekende nummers van Aznavour zijn For Me Formidable, La Mamma, Hier encore, Les Plaisirs Démodés en La Bohème. Zijn liedjes gaan bijna altijd over de liefde. Aznavour heeft gezongen in acht verschillende talen (Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Portugees en Armeens) en heeft meer dan 100 miljoen platen wereldwijd verkocht. Ook speelde hij in zo'n zestig films.

In 1960 won Aznavour de Étoile de Cristal (Kristallen Ster) voor beste Franse mannelijke acteur. In 1996 werd Aznavour toegevoegd aan de Songwriters Hall of Fame. Op zijn 93ste kreeg hij een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Bij de onthulling daarvan zei hij: “Ik ben Frans en Armeens, die twee zijn met elkaar verbonden als koffie en melk. Het is fantastisch om twee culturen mee te dragen.”

De Franse president Emmanuel Macron reageerde op het overlijden van de zanger. “Zijn meesterwerken, zijn stemgeluid en zijn unieke uitstraling zullen we ons nog lang blijven herinneren.”

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »