Er is iets merkwaardige aan de gang in hifi-land. Wie goed rondkijkt, ontdekt steeds vaker luidsprekers die bijzonder goed klinken, aardig zijn afgewerkt én beschikken over heel bereikbare prijskaartjes.
Een heel aantal is in FWD en deels online al de revue gepasseerd, zoals de 3050i van Q Acoustics, Definitive Technology D7 en Monitor Audio Bronze 6. Maar dat is slechts een deel van het speelveld. In dit dossier kijken we naar drie luidsprekers die recent geļntroduceerd zijn en die beschikken over prijskaartjes die helemaal niet afschrikkend zijn. We kiezen altijd een vloerstaander om beter te vergelijken, maar bijna alle geteste luidsprekers zijn deel van een ruimere luidsprekerfamilie met meerdere modellen.
Dossier luidsprekers
Vaak hebben we voor online een surroundtest gedaan met meerdere modellen van dezelfde reeks, waardoor we kunnen opmerken dat luidsprekerfamilies meestal coherenter zijn dan ooit. Er zijn weinig verschillen in klankkaraker tussen de modellen uit dezelfde familie, wat vroeger wel eens anders was. Natuurlijk zal een vloerstaander niet hetzelfde klinken als een boekenplankspeaker, maar die gelijkenissen binnen dezelfde luidsprekerreeks zijn er wel.
Maar let op: we blijven overtuigd dat je wel iets meer moet durven uitgeven als je een low-cost zoektocht naar een betere klank begint. Er zijn zeker budgetspeakers die niet slecht klinken, zoals de Polk T15 of de Dali Spektor 6. Maar je koopt luidsprekers misschien wel voor het leven of toch voor heel lang, en dan ga je volgens ons beter toch voor het niveau daar net boven. Rond 500 euro per stuk ontmoet je luidsprekers die echt heel veel bieden in termen van geluidskwaliteit en steeds vaker ook qua afwerking en design. En ook die twee zaken zijn belangrijk.
Deens design: DALI Oberon 7
De Oberon 7 de knapste luidspreker noemen die Dali ooit ontwierp is misschien kort door de bocht, maar misschien ook gewoon de waarheid. De hamvraag is natuurlijk: klinkt de Oberon even mooi als hij er uit ziet?
Dali werkt zijn speakers altijd wel netjes af, maar met de Oberon 7 bereikt het toch een nieuw en hoger niveau. Nu pas is Dali echt ‘Deens’, of toch wat veel mensen qua design bij dat etiket associėren. Zoals altijd bij geslaagd design zit het hem in kleine maar belangrijke zaken die ervoor zorgen dat deze speakers passen bij moderne meubels. Zoals het gebruikte houtfineer met reliėf dat over de betrekkelijk solide MDF-kast wordt gelegd. De versie die wij ontvingen is Light Oak, een lichte houtsoort die mooi wordt aangevuld door een matte, witte voorkant. Het houtfineer ziet er heel knap uit. Strijk je er met je hand over, dan voel het wel merkbaar kunstmatiger aan dan echt hout.
Een derde designelement dat de Oberon een hedendaagse smoel geeft, is de grille met afgeronde hoeken en bekleed met een fris, modern textiel met fijne grijze lichtschakeringen. Ja, het was helemaal ‘af’ geweest als de grille magnetisch bevestigd was, zoals inmiddels wel de norm wordt bij alles behalve de goedkoopste speakers. Ten slotte is er nog een sierlijke voet die af-fabriek gemonteerd wordt geleverd.
Naast de lichteiken versie zijn er Oberons in het klassiek matzwart, een mat wit en een donker walnoot. De witte uitvoering heeft dezelfde grijze grille als de light oak, de walnoot- en de zwarte uitvoeringen bezitten een bijna zwarte grille met een veel subtielere kleurschakering. Het zijn dan ook de eiken en de witte versies die wat ons betreft scoren qua designuitstraling.
Vlak tegen de muur
Zoals we van Dali’s gewoon zijn, is de Oberon 7 ontworpen om relatief dicht bij de muur te staan. Niet ingedraaid, gewoon gelijk met de achterliggende wand. En dat is – opnieuw - net iets interieurvriendelijker. Dat het indraaien van de luidsprekers in dit geval niet moet komt omdat Dali altijd zijn best doet om zeer goede horizontale off-axis weergave te behalen. Of in mensentaal: ook als de speakers niet recht op je oren gericht zijn, ervaar je veel detail. Het maakt ook de Oberon 7 een gezinsvriendelijke speaker. Iedereen in de zetel ervaart muziek op een goede manier.
Qua gevoeligheid zit de Oberon 7 op 88,5 dB, de impedantie is 6 Ohm. Dat maakt deze Dali-speaker niet de meest ongevoelige, maar ook niet de makkelijkste om aan te sturen. Hij heeft wel een beetje baat bij een versterker met wat vermogen, toch als je graag het volume opendraait bij het beluisteren van stevig orkestrale werken of technospul met veel dynamiek. Je zit wel nog met een baspoort achteraan, waardoor je de Oberon 7 naar ons gevoel best nog minstens een 20 cm van de muur moet houden.
SMC
Duurdere Dali-speakers (zoals de Rubicons waar we een zwak voor hebben) zijn echt heel sterk in het breed uitstralen van het hoog dankzij de combinatie van een dome- en een linttweeter. De Oberon 7 houdt het op een dome-tweeter. Deze tweeter wordt bij de Oberon 7 aangevuld met twee 7-inch woofers uit houtvezel – en met SMC. Dali-watchers zullen weten dat SMC zowat het ‘geheime’ ingrediėnt is van de duurdere Dali-lijnen. Het is een materiaal die gebruikt wordt in het magneetsysteem van drivers, met de bijzondere eigenschap dat het wel zeer magnetisch is maar niet zeer geleidend. Dit zorgt er voor dat een magneetsysteem met SMC sneller de omslag maakt van aantrekken naar afstoten (en omgekeerd) van de spreekspoel, zonder hysterisis – een fysisch fenomeen dat vervorming introduceert. SMC heeft ook minder last van ongewenste wervelstromen die het magneetsysteem opwarmen en het gedrag veranderen.
Luisteren
Ok, ‘Liquid Spirits’ van Gregory Porter is niet bepaald een album dat luidsprekers extreem uitdaagt. Bovendien was de stem van Porter op een bepaald moment te alomtegenwoordig op hifi-demonstraties, net zoals Diana Krall dat tot voor kort ook was. Misschien is het daarom dat we dit album lange tijd niet meer gedraaid hebben. Een beetje onterecht, realiseren we wel weer, als we het in lossless FLAC-formaat toch afspelen vanaf een Synology-NAS met Minimserver op een Primare i15-versterker die de Oberon 7’s aanstuurt. Zoals Dali het voorschrijft staan de Oberon-speakers niet ingedraaid opgesteld, in onze testruimte op ongeveer 3 meter opgesteld van de luisterplek.
Tracks als ‘Liquid Spirit’ en ‘Lonesome Lover’ horen we op deze Denen met plezier nog eens opnieuw. De Oberon 7 presenteert deze knettert-als-een-haardvuur-liedjes gewoon heel fraai, mooi tussen de twee speakers en er ook los van. De brede uitstraling waar Dali zo sterk in is, levert echt wat het beloofd. De muziek vult de kamer en verandert niet plots van karakter omdat je naar je kopje koffie reikt op het tafeltje naast de sofa. Als je met een paar vrienden op een lange bank zit, hoor jij niet radicaal meer detail dan die kerel een meter of twee van je af. Het zijn sociale speakers, deze Oberons (en eigenlijk alle Dali’s. Op de Epicon na misschien, hebben we de indruk na een korte luistersessie met die topmodellen.) Die ‘grote’ weergave maakt trouwens de al behoorlijke akelige ‘Suspiria’-soundtrack van Thom Yorke nog meer ijzingwekkend, vooral bij ‘The Hooks’ en ‘Belongings Thrown in a River’.
Ook meer funky tracks als Mark Ronsons ‘Feel right’ en ‘Happy’ en ‘Come Get it Bae’ van Pharell Williams gaan de Oberon 7’s bijzonder goed af. Heel exact is de plaatsing en positionering niet in het stereobeeld, wat een beetje de keerzijde is van de wijde uitstraling vermoeden we. En ook het hoogdetail is er niet helemaal, maar dat maakt het niet minder leuk om naar te luisteren. Deze Dali’s hebben er wel zin in, met een goede, snelle weergave die niet hyperkritisch is voor popmuziek. En neen, bij ‘War Anthem’ van Max Richter kan de Oberon 7 niet diep genoeg duiken om echt de extreme lage tonen in deze track met voldoende body te brengen. Dat is niet waar ze sterk in zijn. Ze hebben wel een voldoende laagextensie en snelheid om je snel aan het hoofdknikken te maken bij de snelle beats van de Mirapolis Remixes van technoartiest Rone (via Qobuz en Chromecast, ingebouwd op de Primare-versterker). Bij War Anthem gaat het voor ons om dat laatste stukje ultralaag, dat bij elke slag aanzwelt en uitdooft. Die sustain missen we hier een beetje.
Conclusie
De Oberon 7 en zijn kleinere Oberon-broers zijn een mooie opvolgers voor de Zensor-speakers. Dat mag je letterlijk nemen. Het zijn de soort speakers die je met plezier aanraadt aan een bevriend koppel dat je voor advies vraagt rond een betaalbare hifi-set voor hun woonkamer. Dat het prijskaartje nog heel acceptabel is, dat zie je niet aan deze speakers. En horen doe je het ook niet, want de Oberon 7 presteert prima voor het segment.
Dali Oberon 7
€ 898 / paar | www.dali-loudspeakers.com
Beoordeling 4,5 op 5
+ Heel mooi afgewerkt
+ Light oak-versie is bijzonder hip
+ Wijde uitstraling
+ Zeer makkelijk te plaatsen
- Houtfineer voelt niet geheel natuurlijk aan
- Geniet van een betere versterker
Lees verder op de volgende pagina.