REVIEWElac

Conclusie


Jamie Biesemans | 05 januari 2019 | Fotografie Fabrikant | Elac

Tijdens het testen hebben we de speakers aangesloten op verschillende versterkers. Tussendoor op testtoestellen die binnenwaaiden, maar om finaal te luisteren vooral met de combinatie Devialet Expert Pro 220 en Roon en met een Hegel Röst en Auralic Altair, wederom aangestuurd door Roon. Dat zijn toegegeven apparaten uit een hogere prijsklasse dan de geteste luidsprekers. Maar ze zijn goed bekend, wat toelaat om echt te focussen op wat een speaker te bieden heeft. Er is veel muziek beluisterd, maar voor het vergelijken grijpen we terug naar een playlist in Roon van allerlei tracks uit vele genres die we persoonlijk goede benchmarks vinden en die we door en door kennen. De drie speakers die we hier bekijken zijn zeker niet alles wat beschikbaar is. Als je op jacht gaat in dit segment, dan kun je ook de speakers die we eerder bekeken overwegen.

In de context van dit dossier hebben we het te maken met drie heel competente luidsprekers die bijzonder veel bieden voor hun prijs. De Beste Koop is zonder twijfel de ELAC F5.2, die voor een heel lage prijs veel geluidskwaliteit biedt. Best Getest is een taaie, want de DALI Oberon 7 en de Paradigm 6000F zijn elk op hun manier zéér goed. Moesten we puur voor de geluidskwaliteit kiezen, dan zou Paradigm de winnaar zijn. Het totaalplaatje – design, geluid, installatiegemak – klopt echter beter bij DALI. De Oberon krijgt daarom onze award voor Best Getest.

Rest van het speelveld

Er zijn nog andere waardige alternatieven voor wie op zoek gaat naar speakers van circa 300-600 euro per stuk. In het verleden hebben we er zo een aantal los getest. We hernemen hier even de conclusies van die reviews hier, op HiFi.nl vind je de volledige test terug.

Slanke vloerstaanders: Monitor Audio Bronze 5
Met de Bronze 5 heeft Monitor Audio een geslaagde speaker afgeleverd die heel wat biedt voor zijn prijspunt en gevestigde waarden durft te beconcurreren.  Maar wie echt van een beukende baslaag houdt, raden we toch aan om te gaan voor een 2.1-opstelling of te kijken naar de iets grotere Bronze 6-vloerstaanders met hun 3-wegopstelling en iets grotere C-CAM-drivers. Het is ook belangrijk om te realiseren dat je qua het toevoegen van lage frequenties altijd iets kan doen, terwijl een gebrek aan detail vaak onoverkomelijk is. De eventuele zwakte van de Bronze 5 is dus op te vangen en wat telt, is present. Wat ons betreft levert Monitor Audio met de Bronze 5 een zeer attractieve speaker die heel veel biedt voor een redelijk prijskaartje. Qua detailweergave speelt hij op een hoger niveau dan het prijskaartje zou laten vermoeden, en het is net zijn precisie en helderheid die hem in de smaak zal laten vallen bij mensen die graag de fijne details - de plectrum die over de snaren glijdt of de drumstick die op de rand van een snaredrum tikt - in hun muziek horen.

Brits afgerond geluid: Q Acoustics 3050i
De Q Acoustics 3050i is een vloerstaander die nogal bedrieglijk kan zijn. Hoewel het prijskaartje niet zo spectaculair laag is als bij de 3020i-boekenplankspeakers, blijven ze toch heel scherp geprijsd voor wat je krijgt. Ze bieden een uitmuntende geluidskwaliteit, ver boven wat je zou verwachten aan dit prijspunt. Voor net geen 800 euro krijg je een geluidskwaliteit die echt zeer goed is. Dat is te danken aan de goed ontworpen behuizingen. Dat de 3050i bovendien ook een knappe verschijning is, maakt het helemaal fantastisch. Een aanrader.

Excentrieke aanpak: Definitive Technology D7
De Demand 7-speakers zijn niet volmaakt. Maar als je bedenkt dat ze toch wel heel compact zijn, dan moet je toegeven dat ze meer dan behoorlijk goed presteren. Hun sterkste punt is het weergeven van vocals en de midrange, en dat op een manier die heel ruimtelijk overkomt. De speakergeek in ons wordt natuurlijk aangesproken door de ongewone keuzes die er werden gemaakt, maar die lijken echt wel resultaat te hebben. De D7 is redelijk geprijsd, mooi afgewerkt en relatief klein. Eigenschappen die hem een goede keuze maken.


EDITORS' CHOICE