REVIEWQ Acoustics

Review: Q Acoustics 3050i

SAMENVATTING

De Q Acoustics 3050i is een vloerstaander die nogal bedrieglijk kan zijn. Hoewel het prijskaartje niet zo spectaculair laag is als bij de 3020i-boekenplankspeakers, blijven deze luidsprekers toch heel scherp geprijsd voor wat je krijgt. Ze bieden een uitmuntende geluidskwaliteit, ver boven wat je zou verwachten aan dit prijspunt.

PLUSPUNTEN

  • Veel kwaliteit voor de prijs
  • Allround-weergever
  • Makkelijk aan te sturen
  • Solide, knappe afwerking

MINPUNTEN

  • Onthult niet alles
  • Stabilisatievoet achteraan

De vernieuwde 3050i van Q Acoustics heeft een moeilijk opdracht: beter waar voor geld bieden dan zijn bijna gelijknamige voorganger, de 3050. Raar, maar waar... het is gelukt.

De Q Acoustics 3000-familie vonden we al veel kwaliteit bieden voor een redelijk bedrag. Nu is er de 3000i-serie, met een nauwelijks merkbare naamsverandering en een zeer gelijkaardige propositie. Toch zijn er redenen genoeg om voor de nieuwere versie van deze elegante designspeakers van Q Acoustics te kiezen. Ook de 3000i-speakers blijven trouw aan de designfilosofie van Q Acoustics, die gericht is op interieurharmonie. Met andere woorden: de 3050i is een speaker die weinig protest zal uitlokken als je hem in de woonkamer plaatst.

Q Acoustics 3050i

Uiteraard zijn er nog veel fraaie speakers, maar in het budgetsegment zie je niet vaak deze mate van elegantie. Zo geven de sterk afgeronde hoeken aan de zijkanten de 3050i een heel moderne uitstraling, ongeacht welke kleur je uitpikt. Je kunt kiezen uit vier versies, die allemaal gelijk geprijsd zijn. Hoewel alle vier afwerkingen mooier ogen dan voorheen, is de knapste overduidelijk de totaal nieuwe English Walnut.

Walnut bij de 3000-reeks betekende een minder overtuigend houtpatroon aan de zijkanten en een zwarte voorkant, maar bij de 3000i is gekozen voor een fineer die heel de speaker bedekt. Bovendien is er een vrij realistisch reliëf aangebracht, waardoor de English Walnut-uitvoering heel wat luxueuzer aanvoelt dan je zou verwachten op dit prijspunt. Het is niet helemaal perfect (aan de rand tussen voor- en zijkant zie je van heel dichtbij een fijne witte lijn waar de fineerlagen elkaar afwisselen, bijvoorbeeld), maar toch wel verdomd goed voor zijn prijs. Er zijn zeker duurdere speakers die minder verzorgd ogen.

Lees ook ons verslag van de introductie van de 3000i-serie

Een andere blikvanger is de ring rond de woofers en tweeter in glanzend metaal, wat voor een streepje extra klasse zorgt. De 3050i is een ranke luidspreker die helemaal niet dominant overkomt. In de doos ontdek je wel een voet die je aan de achterkant bevestigt. Het ontsiert het slanke design wat. Maar de voet is niet enorm groot en in een huis zonder kinderen kun je het wagen weg te laten. Spikes en doppen ontvang je trouwens ook.

Ontworpen om solide te zijn

De afgeronde vormen van de speakers zijn niet puur gekozen om de 3000i-familie interieurvriendelijker te maken. Er zijn akoestische redenen voor, onder meer om staande golven in de kast te beperken. De 3000i-speakers zijn bovendien geconstrueerd op basis van de kennis opgedaan bij het ontwerpen van de high-end Concept 500-speakers, zegt Q Acoustics. We verstaan dat bij deze betaalbare lijn ook weer de Duitse ingenieur Karl-Heinz Fink betrokken was, de man die aan steeds meer audiomerken knowhow levert rond luidsprekerkastontwerpen. Zijn standpunt is dat een solide, resonantievrije kast een cruciale impact heeft op de geluidskwaliteit - een mening waar we ons helemaal in kunnen vinden. Fink bracht onder meer een Helmholtz Pressure Equalizer in de kast aan. Dit is iets wat Q Acoustics ook al deed in de high-end Concept 500-speakers. Het is een soort pijp in de behuizing die er voor zorgt dat zones met een hoge druk (bijvoorbeeld aan de hoeken) snel hun overdruk kwijtraken. Binnen de kast blijft de luchtdruk dus overal relatief gelijk, wat de resonantie voorkomt.

De behuizing is daarnaast verstevigd. Je merkt dat wel, ondanks een gewicht dat niet enorm hoog ligt. De 3050i is een 2-wegsspeaker, met een tweeter die geplaatst is tussen twee woofers. Voor deze nieuwe vloerstaander heeft Q Acoustics gezorgd voor een betere akoestische ontkoppeling van de tweeter, zodat de vibraties van woofers geen storend effect hebben. Achteraan de 3050i vinden we ook een basreflex, die je eventueel met de meegeleverde prop kunt afsluiten. Dat is wellicht een goed idee als je de luidspreker dicht bij een muur wilt plaatsen. Iets dat echt wel kan, want de luidsprekerterminals zijn heel bescheiden.

Als je werkt met naakte draad in plaats van banaanstekkers kan de 3050i op een kleine centimeter van een muur staan. Zouden we niet aanraden, maar het kan wel. Nog iets over versterkerkeuze. Omdat de 3050i wat langer in ons bezit waren, hebben we hem tussendoor aan verschillende versterkers gehangen. Een positieve noot daarbij is dat deze speakers duidelijk ontworpen werden om alles uit een budgetversterker te halen. Met de Pioneer A-40AE bijvoorbeeld, vormde de 3050i een goed koppel omdat het de beperkingen van de versterker wel wat verdoezelde. De harde kantjes, die soms optreden als je een goedkope versterker onder druk zet met dynamische tracks, wist de Q Acoustics mooi op te vangen.

Gezellig en warm

De 3050i stond een lange tijd in de testruimte omdat we hem voor online in een surroundopstelling getest hebben. De 3000i-reeks is daarvoor absoluut geschikt, ook prijstechnisch, dus als dat je interesseert moet je de recensie op homecinemamagazine.nl zeker nalezen. In een surroundopstelling is een set 3050i’s als de linkse en rechtse kanalen vooraan een boeiende keuze, omdat ze echt wel muzikale speakers zijn die gaan voor een gezellige, warme weergave waar luisterplezier primeert. ‘Mental Ilness’, een heel ontroerend album van Aimee Mann, komt heel pakkend uit de 3050i, die net detailrijk genoeg is om de snaarverschuivingen op ‘Stuck in the Past’ mee te geven. De focus ligt echter helemaal op de test van Mann, zoals het hoort bij dit album. Warm betekent vaak wat sloom, wat weer niet goed is voor pop en elektronische muziek. Maar dat valt reuze mee.

Als we overschakelen op ‘Here’ van Alicia Keys, bespeuren we niet echt een snelheidsprobleem. Je kunt genres op de Q Acousticsspeaker blijven afvuren en vaststellen dat deze vloerstaander de meeste dingen wel aankan. Kan het dieper, kan het gedetailleerder, kan de soundstage groter? Jawel, maar dan zit je bijna zeker bij een duurdere luidspreker. Onlangs kregen we het ‘Falco 60’-album van de overleden Oostenrijkse popheld uit de jaren tachtig binnen, wat natuurlijk een uitstekende gelegenheid is om nog eens de geremasterde ‘Rock me Amadeus’ op te zetten. Geef het toe, je vond het indertijd toch ook een cool lied? Popwerk zoals dit past perfect bij de 3050i, zoals je van een allrounder als deze verwacht. Waar zit de grens? Bij werken als ‘Pure Cello’ van Vincent Bellanger, een audiofiele opname die toch wel ruimtelijker en detailrijker kan klinken.

Conclusie

De Q Acoustics 3050i is een vloerstaander die nogal bedrieglijk kan zijn. Hoewel het prijskaartje niet zo spectaculair laag is als bij de 3020i-boekenplankspeakers, blijven deze luidsprekers toch heel scherp geprijsd voor wat je krijgt. Ze bieden een uitmuntende geluidskwaliteit, ver boven wat je zou verwachten aan dit prijspunt. Voor net geen 800 euro krijg je een geluidskwaliteit die echt zeer goed is. Dat is te danken aan de goed ontworpen behuizingen. Dat de 3050i bovendien ook een knappe verschijning is, maakt het helemaal fantastisch. Een aanrader.

Q Acoustics 3050i
€ 799,- per paar | www.qacoustics.co.uk
Beoordeling: 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE