NIEUWS

Metaxas T-RX: draagbare spoelenrecorder die rijp is voor productie

Sinan Kökbugur | 23 november 2018 | Fotografie Fabrikant

Audiobedrijf Metaxas bouwt aparte producten met een aparte vormgeving. Het bedrijf is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een nieuwe spoelenrecorder. De nieuwe machine is zo ongeveer rijp voor productie en heeft de naam T-RX gekregen. Vanaf maart 2019 kan de T-RX worden besteld. De officiële première vindt plaats op de High End audiobeurs in München in mei 2019.

Metaxas T-RX: nieuwe analoge spoelenreocrder

Wij hebben al eerder geschreven over de ontwikkeling van een nieuwe spoelenrecorder door het in Amsterdam gevestigde audiobedirjf Metaxas. Volgens opnametechnici en muziekliefhebbers is de analoge spoelenrecorder de beste bron en in elk geval de beste analoge bron. Zie ook ons artikel over de spoelenrecorder.

Nieuwe spoelenrecorders zijn al circa twintig jaar niet meer te koop, maar er is een voorzichtige opleving zichtbaar. Naast het Duitse bedrijf Ballfinger dat de M 063 Tonbandmachine heeft ontwikkeld (die inmiddels te koop is), is Metaxas ook al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een nieuwe machine.

De nieuwe spoelenrecorder van Metaxas heeft de naam T-RX gekregen en is inmiddels rijp voor productie. De T-RX is gebaseerd op de SM8 en TD9 van het Zwitserse Stellavox. Deze machines worden al heel lang niet meer geproduceerd maar golden destijds als een referentie op het gebied van draagbare spoelenrecorders. Draagbaar is bij spoelenrecorders overigens een relatief begrip. Eenvoudig verplaatsbaar is een betere kwalificatie.

De ontwikkeling van spoelenrecorders is eind jaren tachtig van de vorige eeuw min of meer gestopt, maar intussen zijn allerlei belangrijke onderdelen sterk verbeterd. Elektromotoren zijn sterk verbeterd en tegenwoordig helpt de computer met het berekenen en ontwerpen van nieuwe audioproducten.

Metaxas geeft nieuwe foto’s en gegevens vrij en heeft nu ook de naam T-RX voor zijn nieuwe spoelenrecorder bedacht. Technische gegevens en prijsinformatie zijn echter nog niet beschikbaar. Daar moeten we dus nog even op wachten.

Naar verwachting kunnen de eerste bestellingen in maart 2019 worden geplaatst. De wereldpremière zal plaatsvinden in mei 2019 tijdens de High End audiobeurs in München.

 EDITORS' CHOICE