Het Franse audiobedrijf Devialet heeft een kleinere en minder krachtige versie van zijn actieve Phantom-luidspreker uitgebracht. De nieuwe luidspreker heet Phantom Reactor en is in twee versies verkrijgbaar. De Phantom Reactor 600 levert tot 600 Watt vermogen en de 900 levert 900 Watt vermogen. Dat zal voor het overgrote deel van de gebruikers wel genoeg zijn. Vanaf de eerste helft van 2019 kunnen twee Phantom Reactors als stereopaar worden geconfigureerd, net als de eerste Phantoms.
Devialet Phantom Reactor 600 en 900: luidspreker, versterker en streamer
Het in 2007 opgerichte Franse audiobedrijf Devialet presenteert aparte technische inzichten en innovaties in hun versterkers en actieve luidsprekers. In de versterkers wordt bijvoorbeeld klasse A-techniek en klasse D-techniek gecombineerd. De compacte luidsprekers van Devialet zijn desondanks zeer krachtig. Wie meer wil weten verwijzen wij bijvoorbeeld graag naar onze recensie over de Devialet Expert Pro 220, onze recensie over de Devialet Silver Phantom en onze recensie van de Devialet Phantom Gold.
In 2015 bracht Devialet de originele Phantom uit, een aluminium en polycarbonaat luidsprekersysteem. De Phantom gaat tot 750 Watt terwijl zijn gepimpte broer, de Silver Phantom, doorloopt tot 3.000 Watt met een frequentiebereik van 16 Hz tot 25 kHz. De Gold Phantom volgde in 2016 en met dezelfde 253 x 255 x 343 millimeter afmetingen levert de Gold Phantom een verbluffende 4.500 Watt, acht keer meer dan het origineel.
De nieuw geïntroduceerde Phantom Reactor komt aan de onderkant van het portfolio van Devialet’s luidsprekers maar het verschil met de duurdere modellen zit hem vooral in het wat lagere vermogen. De Phantom Reactor 600 levert 600 Watt en de Phantom Reactor 900 levert 900 Watt. De originele Phantom levert na een software-update 1.200 Watt en dat is toch wel wat veel voor de gemiddelde Nederlandse woonkamer. Niet gek dus dat Devialet minder krachtige en goedkopere versies uitbrengt van de succesvolle originele Phantom.
De Phantom Reactor is ontworpen om gemakkelijker te installeren dan de grotere Phantom-broers en krijgt muzieksignaal via Bluetooth, Spotify Connect, AirPlay, UPnP of via een analoge of optische aansluiting. Het afspelen wordt geregeld via een speciale app. De oorspronkelijke Phantoms hadden geen Bluetooth, AirPlay of Spotify Connect, maar Devialet moest erkennen dat streaming nu moet worden ondersteund.
Beide Phantom Reactors zijn voorzien van een tweetal woofers met een aluminium conus en een enkele fullrange driver die ook voorzien is van een aluminium conus. Het frequentiebereik van beide luidsprekers loopt van 18 Hz tot 21 kHz. Het volume van drie liter en het gewicht van 4,3 kilogram is voor beide luidsprekers gelijk, ondanks het verschil in vermogen. De Phantom Reactor 600 levert 600 Watt en gaat tot 95 dB SPL op één meter, terwijl de Phantom Reactor 900 met zijn 900 Watt een geluidsdruk van 98 dB SPL op één meter afstand kan leveren. De bediening vindt plaats met een app, maar op de bovenkant zijn ook aanraakknoppen geplaatst.
Vanaf de eerste helft van 2019 kunnen twee Phantom Reactors als stereopaar worden geconfigureerd, net als de eerste Phantoms.
Devialet Phantom Reactor: prijzen en leveringsinformatie
De Phantom Reactor 600 is verkrijgbaar voor 990 euro per stuk, de grotere 900 kost 1.290 euro. Via importeur D&D Audio kunnen we spoedig voorzien in het eerste model in de Benelux, dus de review volgt zo snel mogelijk.