REVIEWDevialet

Review: Devialet Phantom Gold

SAMENVATTING

Ondanks de echt innovatieve technologie onder de motorkap gaat iedereen toch eerst kijken naar het design van de Phantom Gold. Het ontwerp is niets minder dan outspoken. Je zal er van houden of het haten, niets tussenin lijkt mogelijk. Dat is wel vaker zo bij objecten die achteraf designiconen blijken te zijn. Kijk echter voorbij het design en je ontdekt een unieke draadloze speaker die zichzelf echt audiofiel mag noemen. En dat is meer zo voor de Gold dan voor de andere twee edities. De nieuwe tweeter en de verbeterde ADV-technologie leveren een meer hifi-waardig geluid waar een krachtige, gecontroleerde laag eindelijk gekoppeld wordt aan een detailweergave op een hogere niveau. Blijft er wel onze bedenking dat de Phantom Gold het best presteert in een stereo-opstelling. Voeg er nog de nodige stands aan toe en je spreekt wel over een prijzige opstelling die niet ver van 6.000 euro strandt.

PLUSPUNTEN

  • Sterk verbeterde hoogweergave
  • Belachelijk veel vermogen
  • Unieke design gekoppeld aan innovatieve technologie
  • Totaalklank is veel meer in balans

MINPUNTEN

  • Dialog is een must
  • En ook een stand is vaak onontbeerlijk
  • DLNA-ondersteuning

De Phantom is ontegensprekelijk de bijzonderste draadloze speaker beschikbaar – en misschien wel ook de krachtigste. Een nieuwe Gold-versie brengt een betere klank en 4,5 kilowatt aan vermogen.

Toen we de Phantom Silver enkele jaren geleden voor het eerst uitpakten voor een test, werden we net zoals veel reviewers even stil. Niet omdat het toestel in een onwaarschijnlijk kunstige verpakking zit of dat een Phantom veel zwaarder blijkt dan je eerst zou verwachten (11,4 kg). Wel omdat de vorm zo anders is dan wat er elders in de hifi-wereld te vinden is. De bolvorm lijkt zelfs eerder op een motorhelm of misschien de Death Star uit Star Wars. Een heel bijzonder design dus, maar wel één die in functie staat van een reeks technologieën die Devialet al eerder voor zijn lijn hoogwaardige Expert-versterkers ontwikkelde. Het is daardoor dat een Phantom Silver 3.000 watt aan piekvermogen bezit en 105 dB kan produceren, een immense hoeveelheid voor een draadloze speaker.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar na de lancering van de Phantom-speakers (de gewone en de Silver), en introduceert het Franse Devialet een Gold-editie. Ogenschijnlijk is dit gewoon meer van hetzelfde: meer vermogen, meer decibels, meer euro’s. In deze recensie van de Phantom Gold bekijken we of er meer aan de hand is.

Devialet Phantom Gold: een uniek concept

Conceptueel is de Phantom Gold helemaal gelijk aan de voorgaande Phantoms. Het is een draadloze speaker met multiroom-functionaliteit die zich onderscheidt van producten zoals van Sonos of Bluesound, door zich te beroepen op hifi-geloofsbrieven. Muziek afspelen kan draadloos via WiFi of via Bluetooth, of bekabeld aan een fysiek aangesloten digitale muziekbron. Denk dan aan een cd-speler, console of een televisie. Heel snel is een Dialog vereist, een bijkomend kastje dat je kunt zien als een brug tussen je netwerk en de Phantom. Je hebt een Dialog nodig als je meerdere Phantom-speakers wil gebruiken in je woning of naar streamingdiensten wil luisteren. In feite is de 300-euro kostende Dialog zo cruciaal dat volgens ons maar weinig Phantom-eigenaars hem kunnen missen. Een kritiek die we eertijds op de Phantom Silver hadden was dat een Dialog eigenlijk meteen meegeleverd zou moeten worden. Die opmerking geldt ook voor de Gold.

Het uiterlijk van de Gold is ook heel gelijkwaardig aan de gewone en de Silver Phantoms. Toch herken je dit topmodel meteen, dankzij twee zijflanken in 22-karaatsroosgoud. Ook het kleine Devialet-logo is goudkleurig.

De Phantom Gold is gemaakt om op de grond te plaatsen. Allemaal goed en wel als je beschikt over een gigantische loft, maar in de meeste situaties ga je hem toch op een stand willen plaatsen. Bij Devialet kun je kiezen uit twee modellen: een kolomstaander (Tree of White Tree) dat toch wel heel klassiek overkomt en een mooie driepoot (Treepod) uit hout. Daarnaast is er nog de Gecko, waarmee je een Phantom aan de muur kunt monteren. Nog wat centen over? Er is ook nog een fraaie metalen ronde remote.


EDITORS' CHOICE