NIEUWS

EISA Awards 2018-2019: onze reviews van de winnaars

Gastauteur | 16 augustus 2018

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van FWD.

Elk jaar worden op 15 augustus de EISA Awards uitgereikt aan de beste audio, video en elektronica. Er zijn wel meer awards in de wereld, maar deze zijn bijzonder omdat ze geselecteerd worden door een internationale groep van onafhankelijke redacteurs afkomstig uit meer dan 25 landen. Voorheen waren ging het altijd om bladen uit Europa, maar sinds twee jaar is EISA wereldwijd en omvat het leden uit Canada, de Verenigde Staten, Australië, Japan, India en Hong Kong/China. De 'E' in de EISA-naam staat dus niet langer voor ‘European’ maar voor ‘Expert’.

 EISA Winnaars 2018-2019

Een volledig overzicht van de awards vind je op de website van FWD Magazine, waarbij overzichtelijk onderscheid is gemaakt in de categorieën Hi-Fi, Home Theatre Audio, Mobiel en Home Theatre Video.

Via FWD Magazine zijn we deelnemer aan EISA en is Jamie Biesemans actief als manager van de Hi-Fi Expert Group. Het mag dus niet verrassen dat veel van de winnende producten getest heeft. Dat is immers de basis van hoe EISA werkt: de beste producten selecteren op basis van reële testing. Daarom presenteren we hieronder een bloemlezing met links naar de tests van de desbetreffende apparaten. Zo kun je ook ons eigen testverslagen van onze experts nalezen! Een aantal tests moeten nog verschijnen, die links voegen we dan wel bij dit artikel bij. Omdat we veel, maar niet alles getest hebben, check je best de volledige EISA Award-lijst op FWD om alle winnaars te kennen.

HiFi-producten

Denon haalde de award voor EISA COMPACT MUSIC SYSTEM 2018-2019 voor de CEOL N10, de nieuwste generatie van het CEOL-minisysteem. Het is een betaalbaar toestel dat trouw aan het CEOL-concept veel doet. Maar de N10 doet nog meer, want voor het eerst is het uitgerust met HEOS-functionaliteit. De volledige test verschijnt op 25/8.

De Naim Uniti Atom is de EISA ALL-IN-ONE SYSTEM 2018-2019. Die award is niet verwonderlijk want Naim neemt met Uniti een zeer eigen positie in. Het bijzonder aan de Uniti’s is dat ze het aangename Naim-geluid koppelen aan een heel modern design en heel veel gebruiksvriendelijkheid. Het belang van dat laatste mag niet onderschat worden. De goede app-ervaring is zeker een belangrijk element in de Uniti-ervaring. De Naim-app werkt vlot en weet goed een balans te vinden tussen een brede functionaliteit en het keep it simple-principe.

Lees de review hier.

De EISA WIRELESS SYSTEM 2018-2019 is de DALI Callisto 6C & Sound Hub. Het is een gedurfde nieuwe richting voor Dali, waarbij we tijdens het testen vooral vielen voor de integratie met BluOS. “Het is een mooi huwelijk tussen design, streaming, multiroom en hifi”, concludeerden we in de test

Kun je een versterker vinden die alle mogelijke streamingopties bezit, ook cd’s en draaitafels lust, én dan ook nog compenseert voor de akoestiek? Jawel, zegt Yamaha, die als toemaat met deze Yamaha R-N803D ver onder de kaap van duizend euro blijft. Een zeer veelzijdige versterker, zoals je kunt lezen in onze review.

Onvermijdelijk raak je in de hifi-wereld altijd wel verstrikt in de jacht op meer en beter. Ook als medium heb je daar soms last van, ook omdat duurdere toestellen vaak een mooier verhaal bieden. Maar door de test van de Pioneer A-40AE realiseerden we (opnieuw) dat ook in het instapsegment best wel goede producten zijn. Als pure versterker – geen streaming in zicht – waren we best onder de indruk van de Pioneer A-40AE, de EISA BEST BUY AMPLIFIER 2018-2019.

De Pro-Ject Stream Box S2 Ultra hebben we een aantal keer ontmoet tijdens perspresentaties en een reis naar het Pro-ject hoofdkwartier in Oostenrijk. Via EISA werden we vroeg betrokken bij de ontwikkeling van dit opmerkelijk toestel, dat fungeert als een netwerkbrug naar een DAC. Dat klinkt heel simplistisch, maar wat de Stream Box S2 – de EISA STREAMER 2018-2019 - aantoont is dat een pure streamer een grote invloed kan hebben. De review verschijnt op 18/8.

Wie onze tests van hoofdtelefoonproducten naleest, zal vaak de naam van de Chord Electronics Hugo 2 zien opduiken. Met dit compact maar toch niet mobiel toestel heeft het Britse Chord een aanzienlijke upgrade voor zijn geweldige Hugo. Het heeft een aparte naam, ziet er ook ongewoon uit, maar klinkt zeer goed, zoals je kunt lezen in onze test. Een verdiende award als EISA DAC 2018-2019.

Q Acoustics staat al een tijdje op onze radar. De Britten blijken steeds sterker in het afleveren van betaalbare speakers die bovendien verdomd interieurvriendelijk zijn. In het voorjaar woonden we de presentatie bij van nieuwe 3000i-familie, die we in juni in een surroundconfiguratie bespraken in deze test. De Q Acoustics 3050i-vloerstaander is EISA BEST BUY LOUDSPEAKER 2018-2019 en was deel van die setup. Deze uitstekende speakers komen apart aan bod op 2/9.

De Sennheiser HD 660 S is EISA HEADPHONE 2018-2019, een mooie award voor een hoofdtelefoon die een gedurfde verdere evolutie is van de klassieke HD 650 – één van de invloedrijkste koptelefoons ooit gebouwd. Daarbij werd niets van de kwaliteit van de HD 650 verloren, waardoor we de HD 660 S nu al opnieuw een klassieker durven noemen.

Focal is een relatieve nieuwkomer in het hoofdtelefoonsegment, maar wat voor één! Met de Elear en Utopia veroverden de Fransen al veel harten van high-end liefhebbers, met de Focal Clear gaat dat nog meer het geval zijn. “Het is een koptelefoon die wel heel dicht bij het perfecte middelpunt tussen veel detail en een volle klank zit”, concludeerden we in onze review van de EISA HIGH-END HEADPHONE 2018-2019.

De superslanke Micromega M-One M-150 is een intrigerende versterker die heel hard probeert alles te doen en een heel eigen identiteit uit te dragen. Als versterker slaagt het daar wonderwel in, met een krachtige, strakke presentatie en bijna oneindig vermogen. Net de ongewone aanpak leverde deze Franse versterker een EISA HI-FI INNOVATION 2018-2019-award op.

De Pro DSD vonden we al heel sterk, maar de betaalbare iFi Audio xDSD is wellicht nog indrukwekkender. Wat het biedt voor zijn geld, is heel sterk. De EISA PORTABLE DAC/HEADPHONE AMPLIFIER 2018-2019 is een uitstekende upgrade om mobiel en aan je computer in hoge kwaliteit te luisteren. In het bijzonder de 3D+-functie is een waardevolle extra, zoals je in onze test kunt lezen.

Home Cinema

Wat een machtige machine is de Denon AVC-X8500H wel. Een 13.2-receiver met elk kanaal apart versterkt en met een bijzonder stabiele voeding, het is wel de droom van iedereen die een uitgebreide thuisbioscoop wil bouwen. Het is high-end en niet goedkoop, maar de EISA HOME THEATRE AMPLIFIER 2018-2019 wel gewoon steengoed.

De Pioneer VSX-933 is de EISA HOME THEATRE RECEIVER 2018-2019. In tegenstelling tot Denon is dit een betaalbare receiver die opvalt door zijn enorm aanbod aan streamingopties en een degelijke featureset, zoals je leest in onze review van deze Pioneer.

Bij KEF denken we spontaan aan neutraliteit, een enorme fasecoherentie en een eerlijkheid in weergave die weinigen kunnen evenaren. Dat geldt ook voor de KEF Q Series, de betaalbare luidsprekerfamilie van het merk die we in een surroundopstelling op de pijnbank legden. Zijn kwaliteiten maken de Q Series helemaal terecht de EISA HOME THEATRE SPEAKER SYSTEM 2018-2019.

Na de prima presterende SJ9 van vorig jaar presenteert LG dit jaar een nog hoger gepositioneerde soundbar; de SK10Y. Met Dolby Atmos – uiteraard – en een scheut technologie van de Britse hifi-legende Meridian. We bekijken de premium soundbar in deze review. “Voed hem met een film of game met Dolby Atmos en je krijgt een soundtrack geserveerd die zeer omhullend overkomt – en dus meeslepend is”, concludeerden we in de test van de EISA SOUNDBAR 2018-2019.

SVS is een bekende naam op vlak van subwoofers. Dat de nieuwe SB-4000 zich de EISA HOME THEATRE SUBWOOFER 2018-2019 mag noemen is dus geen echte verrassing. Met een woofer van 13,5 inch en 1.200 Watt vermogen haal je een aardbeving in huis. Wat wij er van vonden, lees je in onze test die op 22/9 verschijnt.

Nu dat OPPO gestopt is met Blu-ray-spelers is het speelveld voor high-end UHD-spelers (voorlopig) enkel bevolkt door Panasonic. Maar het is niet omdat ze de last man standing zijn, dat de Panasonic DP-UB9000 series een award kreeg als EISA HIGH-END UHD BLU-RAY PLAYER 2018-2019. Onze test van deze functierijke UHD Blu-rayspeler met veel audiomogelijkheden lees je op 12/9.

Niet iedereen wil de duurste speler. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat goed is als je een bescheidenere budget uitgeeft. Je komt dan uit bij de Sony UBP-X700, de EISA BEST BUY UHD BLU-RAY PLAYER 2018-2019. “Dit is een bijzonder aantrekkelijke speler, met een feature-set die voor de meeste mensen ruim zal volstaan”, aldus onze expert.


EDITORS' CHOICE