Monitor Audio WSS130, WSS230 en WSS430: geluid uit de muur

Het Britse Monitor Audio heeft onlangs een productlijn van versterkers voor rekmontage aangekondigd en komt nu ook met de ene na de andere inbouwluidspreker. Er komen steeds meer en steeds betere inbouwluidsprekers beschikbaar. De nieuwe WSS130, WSS230 en WSS430 van Monitor Audio haken dan ook in op een trend.

Monitor Audio WSS Super Slim Series: WSS130, WSS230 en WSS430

De Britse luidsprekerbouwer Monitor Audio heeft onlangs een complete lijn van tweekanaals en meerkanaals versterkers gelanceerd die geschikt zijn voor rekmontage en uit het zicht geplaatst kunnen worden. Zonder luidsprekers zijn versterkers tamelijk waardeloos en daarom heeft het Britse bedrijf ook al een tijdje inbouwluidsprekers in zijn portfolio opgenomen, zoals de CF230 en een subwoofer genaamd ICS-8. Inbouwluidsprekers kunnen inmiddels meer dan een achtergrondmuziekje weergeven. Wie meer wil weten over inbouwluidsprekers verwijzen wij graag naar ons achtergrondartikel over inbouwluidsprekers.

De nieuwe Super Slim Series lijkt een stap hoger te willen reiken dan de CF230. De WSS130, WSS230 en WSS430 zijn langwerpig van vorm en hebben meerdere drivers aan boord. De inbouwdiepte is niet meer dan vijf centimeter. De prestaties zouden er niet onder leiden, volgens Monitor Audio.

Monitor Audio WSS130: goede geluidskwaliteit

De WSS130 is 385 millimeter lang, 140,5 millimeter breed en 54,25 millimeter diep, inclusief het rooster. De inbouwmaten zijn 346 x 101 millimeter. De behuizing is gemaakt van ABS en is versterkt met glasvezel. De luidspreker weegt slechts 1,4 kilogram. Een drietal MMP II Cone drivers van drie inch nemen lage en middentonen voor hun rekening en een C-CAM Gold Dome tweeter van 25 millimeter verzorgt het hoog. Het frequentiebereik ligt tussen 75 Hz en 30 kHz. De impedantie is acht Ohm en de gevoeligheid is 87 dB. Desgewenst kan een passende montagebeugel worden meegeleverd.

Monitor Audio WSS230: betere geluidskwaliteit

De WSS230 lijkt in veel opzichten op de WSS130. De afmetingen en het gewicht zijn hetzelfde. Het verschil zit hem in de plaatsing van andere drivers. Midden en laag komt voor rekening van een drietal C-CAM conus drivers. De weergavekwaliteit is volgens Monitor Audio dan ook hoger dan van de WSS130. De tweeter is hetzelfde en gevoeligheid en impedantie zijn ook hetzelfde.

Monitor Audio WSS430: beste geluidskwaliteit

De WSS430 heeft eveneens dezelfde afmetingen als de WSS130 en WSS230. Het gewicht is met 1,1 kilogram iets lager. Het verschil met het vorige model is de plaatsing van een ribbon tweeter en een ander model C-CAM conus drivers voor midden en laag. De prestaties zouden zeer goed moeten zijn, beetje vergelijkbaar met de Platinum II-productlijn, aldus Monitor Audio.

Monitor Audio WSS130, WSS230 en WSS430: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe luidsprekers zouden per direct verkrijgbaar moeten zijn. De WSS130 kost 290 euro per stuk, de WSS230 wisselt voor 370 euro van eigenaar en de WSS430 doet dat voor 530 euro.


EDITORS' CHOICE

 • Review
  Cambridge Audio AXR100D
  Review
  lees meer »
 • Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  Zomeractie bij Kemp Elektroniks
  Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  lees meer »
 • Achtergrond
  Primephonic: toekomst voor klassiek
  Achtergrond
  lees meer »