NIEUWSMcIntosh

MA252: de eerste hybride geïntegreerde versterker van McIntosh

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft een nieuwe versterker genaamd MA252 aangekondigd. De MA252 is een geïntegreerde versterker met buizen in de voortrap en halfgeleiders in de eindtrap. McIntosh heeft naar eigen zeggen het beste van twee werelden in één apparaat gecombineerd. Naar verwachting zal de MA252 in de loop van deze maand november op de markt komen.

McIntosh MA252: buizen in de voortrap, halfgeleiders in de eindtrap

Het in de Amerikaanse stad Binghamton in de staat New York gevestigde McIntosh heeft de afgelopen maanden een aantal nieuwe versterkers uitgebracht die allen gebaseerd waren op de techniek van halfgeleiders. De MA9000 is de grootste geïntegreerde versterker van McIntosh. De MA8900, MA7200 en de MA5300 zijn afgeleide modellen met wat minder aansluitingen en wat minder vermogen. Kennelijk was het weer eens tijd om een nieuw product met buizentechniek op de markt te zetten. Dit nieuwe product, een geïntegreerde stereoversterker genaamd MA252, maakt gebruik van buizen en transistors in de signaalweg en is daarmee de eerste hybride versterker van McIntosh.

In de voortrap van de MA252 zijn twee buizen van het type 12AX7 en twee buizen van het type 12AT7 geplaatst. De eindtrap is voorzien van transistors en kan 100 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren of 160 Watt per kanaal aan vier Ohm.

McIntosh MA252: alleen analoge ingangen

De MA252 heeft alleen analoge ingangen. De gebruiker heeft de beschikking over een XLR-ingang, twee gewone cinch-ingangen en een ingang voor een draaitafel met mm-element. Voor iedere ingang kan de gebruiker zelf een naam kiezen en het inputniveau vastleggen. Voorts is de versterker voorzien van een toonregeling en een mono subwoofer-uitgang.

De MA252 is voorzien van een enkel paar luidsprekeraansluitingen en een hoofdtelefoonuitgang. Bronkeuze, toonregeling, volume, balans en inputniveau van elke ingang kunnen met de knoppen op de voorkant of met de meegeleverde afstandbediening worden geregeld. Het centraal geplaatste OLED-display geeft de gebruiker de nodige terugkoppeling.

McIntosh MA252: Monogrammed Heatsinks en Power Guard beveiliging

Net als de modellen die de afgelopen maanden zijn uitgebracht, is de MA252 voorzien van de nieuw ontwikkelde koellichamen die door McIntosh Monogrammed Heatsinks worden genoemd. De nieuwe koellichamen hebben volgens McIntosh uitstekende thermische eigenschappen waardoor de opwarmtijd kort is. De MA252 heeft volgens McIntosh helemaal geen opwarmtijd en presteert direct na het aanzetten op topniveau. Een microprocessor doet de besturing en beveiliging van de MA252.

McIntosh heeft nadrukkelijk ook aandacht besteed aan het uiterlijk van de nieuwe versterker en heeft de buizen in fraaie beschermingskooitjes geplaatst. Normaal gesproken zijn de buizen met groen licht omhuld. Als de versterker wordt overstuurd, grijpt de beveiliging genaamd Power Guard in en zullen de buizen oranje knipperen. Als de oversturing is gestopt, keert het groene licht weer terug.

McIntosh MA252: prijs en leveringsinformatie

De MA252 zal naar verwachting in de loop van deze maand op de markt komen. De prijs in de VS is 3.500 dollar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, invoerrechten, transportkosten en het lokale BTW-tarief. Vermoedelijk zal de MA252 in Europa dus wat duurder zijn dan in de VS.

McIntosh

McIntosh is opgericht in 1949. Alle producten worden door circa 150 medewerkers gebouwd in Binghamton in de Amerikaanse staat New York. De veelvuldig terugkerende blauwe VU-meters zijn iconisch voor het merk.

MERK

EDITORS' CHOICE