Met de introductie van de 700 Series vernieuwt Bowers & Wilkins zijn belangrijkste luidsprekerfamilie. Van ver lijken de verschillen met de voorgaande CM-familie misschien minder groot, technisch is er wél heel wat veranderd. Met dank aan een ‘trickle-down’ van allerlei technologieën vanuit de spectaculaire high-end 800 D3-luidsprekers.
De 700 Series mikt op liefhebbers van stereo én van surround. Het wordt dan meteen een grote familie, met acht nieuwe modellen. Wie een opstelling wil bouwen, kan kiezen uit drie vloerstaanders, drie boekenplankspeakers/monitors en twee centerspeakers. Bowers & Wilkins voorziet ook een fraaie staander om de kleine speakers op elegante wijze op oorhoogte te plaatsen. De goedkoopste 700-speaker start aan 499 euro, de duurste tikt af op 1.999 euro. De nieuwe 700-reeks is altijd beschikbaar in een glossy zwart, satijnwit of rosenut.
Ontkoppelde tweeter
De topmodellen in de 700 Series zijn de 705 S2 (1.099 euro/stuk) en de 702 S2 (1.999 euro/stuk), zeg maar de tegenhanger van de CM6 S2 en CM10 S2. Boven op deze luidsprekers prijkt de kenmerkende aparte ‘tweeter-on-top’-constructie. Deze is akoestisch ontkoppeld van de rest van de behuizing, zoals voorheen. Nieuwigheden zijn de tweeterbehuizing uit één stuk aluminium (bij CM werd er zink gebruikt) en het gebruik van tweeters die verstevigd zijn met koolstofvezel. De Diamond-tweeter uit de 800-reeks evenaren doet de carbon-tweeter niet, maar het zou wel op een hoger niveau presteren dan wat de CM-reeks te bieden had. Zo ligt de bovenste grens qua frequentieweergave op 47 kHz. Dat is uiteraard te hoog om waar te nemen met het menselijke oor, maar door de lat zo hoog te leggen worden alle eventuele breakup-problemen naar onhoorbare frequenties verlegd.
Voor de aparte solid dome-tweeter moet je dus bij de twee topmodellen zijn, maar er zit ook heel wat innovatie van de 800-reeks bij de lagere modellen. Alle 700-luidsprekers zijn voorzien van Continuum Conus-midrange drivers, met een gevlochten structuur die ongewenste resonanties in de conus voorkomt. Je vindt ook Aerofoil terug bij de woofers van de 700-reeks. Aerofoil is een combinatie van materialen en techniek waarmee het mogelijk wordt om de conus in het midden een verschillende dikte te geven dan aan de buitenkant. Via computermodellen wordt gezocht naar de juiste diktes om de optimale sterkte en stijfheid te vinden. “Het resultaat is een drastische verbetering in basgeluid ten opzichte van de uitgaande CM Series 2”, stelt Bowers & Wilkins.
Eerste indruk
We konden de 705 S2 en 702 S2 even kort bekijken bij een bezoek aan de ID Lounge van Bowers & Wilkins. Helaas zonder luistermogelijkheid – daar dient een uitgebreide test voor - maar we kregen wel de gelegenheid om de behuizing aan een snelle inspectie te onderwerpen. Wat in eerste instantie opviel was hoe naadloos de behuizingen wel zijn, met heel licht afgeronde hoeken en met nergens een schroef te bespeuren. Visueel zijn er wel wat aandachtrekkers, zoals een subtiele aluminium ring rond elke driver. De blinkende Continuum-midrangedrivers kun je niet missen, even knap is het contrast met de Aerofoil-woofers die in tegenstelling tot de 800 Series glad en mat zijn.
Nieuwe subwoofer
Goed nieuws ook voor thuisbioscoopfans: de Britse fabrikant voorziet voor de 700 Series een nieuwe subwoofer in de DB-familie. Deze DB4S komt onder de high-end DB3 te staan en is ook bereikbaarder geprijsd. Ook de nieuwe instapper maakt gebruik van Aerofoil, maar bezit wel maar één woofer. De DB3, DB2 en DB1 positioneren twee woofers tegenover elkaar voor een zeer gecontroleerd laag. Wel kunnen DB4S-eigenaars rekenen op correctiemogelijkheden via een app, dankzij de aanwezigheid van een Bluetooth-module waarmee een koppeling met een smartphone mogelijk is.