Wie in de markt is voor een nieuw setje speakers, heeft aardig wat keuzemogelijkheden. Groot, klein, actief, passief, bedraad, wireless; slechts een aantal van de afwegingen op je pad. Daarom vandaag een aantal tips en suggesties bij de verschillende beslissingen onderweg naar je aankoop.
Het antwoord op de vraag welk type luidspreker je in huis moet halen, begint eigenlijk met de vraag wat het voornaamste doel van die nieuwe aankoop is. Dat lijkt heel voor de hand liggend, maar het is toch een belangrijke beslissing.
Heb je bijvoorbeeld een mooie platenspeler staan en zoek je een goede set speakers om op een bestaande versterker aan te sluiten, én heb je de ruimte om wel wat weg te zetten, dan zou je aan twee vloerstaande luidsprekers kunnen denken. Maar misschien ben je juist op zoek naar een compacte alles-in-één oplossing voor je abo op die nieuwe streaming muziekdienst, en verder geen gedoe. In dat geval ben je waarschijnlijk het beste geholpen met actieve speakers, al dan niet met wireless mogelijkheden. En wat te denken van de ruimte waar je je nieuwe setje op gaat stellen?
Boekenplank of vloerstaand, groot of klein?
De optie tussen vloerstaander en boekenplankmodel is wel iets uitgebreider dan simpelweg het verschil tussen groot en klein. Bovendien heb je met deze optie ook meteen de twee meest gebruikelijke type speakers te pakken, toch zeker wanneer je op zoek bent naar een goed paar stereoweergevers. Of je moet natuurlijk in de markt zijn voor een opvallend afwijkende variant, zoals de Neat Iota Alpha.
Ten eerste is een vloerstaander niet standaard de betere keuze als je echt wil investeren. Groter is niet altijd beter. Natuurlijk, de kwaliteiten van dat model zullen die van een kleiner monitor niet onwaarschijnlijk overschaduwen, maar passen ze wel bij het doel dat je voor je speakers gesteld hebt? Of de ruimte waar je ze uiteindelijk wil zetten? En wat te denken van de akoestiek? De klankmatige eigenschappen van een bepaalde ruimte op een setje speakers aanpassen, kan een hele dure aangelegenheid zijn. Gelukkig moet je in dit geval de keuze voor de speakers nog maken, en is het doorgaans een stuk eenvoudiger om de weergevers op de akoestiek aan te passen in plaats van andersom.
Lees bijvoorbeeld deze uitgebreide dubbelreview van de nieuwe Q350 boekenplank- en Q750 zuilspeakers van KEF om een idee te krijgen van beide mogelijkheden.
Ten tweede zijn er maar genoeg voorbeelden van boekenplankspeakers die een loopje nemen met de prestaties van hun grotere broers. Lees bijvoorbeeld deze top 5 van boekenplankmodellen ‘on a budget’ eens, want de keuze voor een boekenplankmodel wordt al bij relatief lage prijzen interessant. Of wat te denken van de fraaie modellen die in de afgelopen maanden op HiFi.nl getest werden, waaronder:
Aan de andere kant hoeven we je natuurlijk niet te vertellen wat een degelijke vloerstaander méér te bieden heeft dan kleinere monitoren. Niet voor niets vind je in dit overzicht van bijzondere luidsprekers geen enkele boekenplankspeaker. En ook in deze categorie kwamen er recent meerdere reviews voorbij, zoals:
Specificaties
Als het om luidsprekers gaat, zijn technische specificaties relatief(!) onbelangrijk. Of kunnen we in ieder geval stellen dat het een moeilijke, zo niet onmogelijke opgave is om louter op basis van de specs een goede inschatting te maken van de geluidskwaliteit van een luidspreker. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het wel degelijk een slim idee is om de technische specificaties goed te bekijken alvorens je een luistersessie plant.
Luidsprekerprestaties verbeteren met nul euro?
Neem bijvoorbeeld het frequentiebereik. Dat geeft, uitgedrukt in trillingen per seconde, Hertz (Hz, aan in hoeverre een luidspreker in staat is om hoge en lage tonen weer te geven. We zijn met name geïnteresseerd in de weergave van lage tonen vanaf 20 Hz tot 20.000 Hz in de hoge tonen. Dat is namelijk het frequentiebereik van het menselijk gehoor. Goed, dat laatste is ietwat kort door de bocht, maar het zou ons te ver voeren om er hier verder op in te gaan. Het weergavebereik in de hoge tonen vormt eigenlijk nooit een probleem voor een luidspreker, dus daar hoef je verder niet van wakker te liggen. Het laagbereik is echter een ander verhaal. Een luidspreker die bastonen tot 20 Hz kan weergeven, zal je niet zo snel vinden. Ook niet als het om een kostbare, grote vloerstaander gaat. Zelfs als je gaat graven in de specificaties van de meest krachtige subwoofers, zal je merken dat 20 Hz zelden gehaald wordt.
Op Homecinemagazine.nl vind je een mooi overzicht van de belangrijkste specificaties
Het gegeven dat een stevige investering in een goede hifi-installatie – of, in dit geval, een fraai paar speakers – het dubbel en dwars waard is, beschouwen we voor nu even als feit. Als je er niet van overtuigd bent dat het hoog tijd is om die stereotoren, dat transistorradiootje of godbetert die ludieke mp3-speler met Bluetooth te vervangen door degelijke hardware om je favoriete muziek op een fatsoenlijk niveau af te spelen, dan was je zover niet gekomen in dit artikel. Heb je echter bovenstaande gelezen en in ieder geval ter kennisgeving aangenomen, dan is de volgende stap de daadwerkelijke kennismaking met je potentiële nieuwe huisgenoot. En net als bij iedere belangrijke uitgave of aanschaf hoort dat een stukje proeven bij. Een testritje. Je kunt maar zolang door magazines en catalogi bladeren of online reviews lezen en modellen vergelijken, uiteindelijk moet je je oren bij de specialist te luister leggen. Óók om jezelf te overtuigen van de zin en onzin van specificaties.
Zelf luisteren
Bijkomend voordeel van deze luistertest is het gegeven dat je ook uitgebreid advies in kunt winnen. Een specialist in een gerenommeerde hifi-zaak kan je uiteindelijk veel beter van dienst zijn dan een artikel met wat aandachtspunten. En los van deze tips en suggesties komen er bij iedere aanschaf diverse details, wensen en voorkeuren aan het licht die niet bij voorbaat te ondervangen zijn. Dat varieert van een zwak voor een bepaald model of design en de voorkeur voor een specifiek merk of type tot het feit dat een luidspreker een hele subjectieve aanschaf is. Wat voor de één warm en rijk klinkt, is voor de ander te klinisch.
Tot slot geeft een uitgebreide testrit bij de hifi-zaak je ook de gelegenheid om verschillende systemen te vergelijken. Want misschien heb je je oog al op merk A laten vallen, maar blijkt in de winkel dat merk B iets prettiger samenwerkt met de versterker die je al in huis had. Of was je echt van plan om een vloerstaander in huis te halen, maar is er een boekenplankmodel dat je toch heeft weten te overtuigen. Hoe dan ook maak je de juiste beslissing in de winkel, niet tijdens de voorbereiding.