REVIEWTeufel

Review: Teufel Ultima 40 Active

Teufel roept graag dat de Ultima 40 (499 euro/paar, review hier) de populairste luidspreker van Duitsland is. Het blijft wel een zeer klassiek product, een passieve 3-wegsspeaker waarbij je nog de nodige versterking moet voorzien. Maar consumenten zijn steeds meer geïntrigeerd door actieve speakers - luidsprekers met ingebouwde versterking die geen bijkomende apparaten vereisen. Alles zit in de luidsprekerkast. Ze vereisen minder kabels en randapparatuur, wat in een minimalistisch of modern interieur gewoonweg beter oogt. Bovendien vallen er zeker argumenten te geven waarom actieve speakers beter kunnen klinken. In theorie kan de fabrikant immers zorgen voor een ultieme match tussen luidsprekers en versterker, voor een optimale geluidskwaliteit.

De toegenomen interesse in actieve speakers is wellicht de drijfveer achter het verschijnen van de Ultima 40 Active, evenals de zoektocht van veel consumenten naar een oplossing voor beter tv-geluid. Net als KEF dat deed met zijn uitstekende LS50-boekenplankspeakers (lees hier de recensie), vertrok Teufel vanuit de bestaande luidsprekers en voegde er wat zaken aan toe.

Tegelijkertijd pakt Teufel het wel anders aan dan KEF. De 2.300 euro kostende LS50 Wireless is een set die eerder gericht is op audiofielen die naar muziek luisteren en over een groter budget beschikken, terwijl de Ultima 40 Active alles aan boord heeft om het geluid van je televisie danig te verbeteren en best redelijk geprijsd is. Je kunt met de Teufels uiteraard ook naar muziek luisteren. Aansluitmogelijkheden zijn er genoeg.

Hoe installeren?

De Ultima 40 Active installeren gaat bijzonder snel. De grootste uitdaging is wellicht de wat grotere vloerstaanders uit hun doos te bevrijden. Ze zijn niet enorm zwaar en er is geen kwetsbare laklaag aanwezig, maar met twee mensen gaat het sowieso vlotter. Wie Teufel-producten niet kent, wees gewaarschuwd: de verpakking is bij dit online merk altijd extreem no-nonsense. Maar dat zegt niets over wat er in de doos zit. Als je de speakers uitpakt, zal je zijn dat de kast vooraan en aan de zijkant voor deze prijsklasse goed is afgewerkt. Neen, een dure laklaag is er niet, maar de behuizing is vrij naadloos afgewerkt en oogt elegant met zijn afgeronde hoeken. De achterkant ziet er wat ruwer uit, maar staat wellicht toch naar de muur gericht.

Eén van de twee Ultima 40-speakers is de actieve en heeft stroom nodig. Omdat je via een schuifknop achteraan aangeeft of deze speaker links of rechts staat, kun je een plek zoeken dicht bij een stopcontact. De meegeleverde luidsprekerkabel loopt naar de andere luidspreker. Het is een doorsnee luidsprekerkabel, dus desgewenst gebruik één van je favoriete kabelmerk. Je hebt dus de vrijheid om de twee Teufel-speakers te plaatsen hoe je het zelf wil. Voor het beste resultaat volg je natuurlijk de spelregels van goed luidsprekers plaatsen (zie video), maar vermoedelijk zal de set in de meeste gevallen aan weerszijden van een scherm worden geplaatst.

Nog even opmerken dat deze speakers zowel in het zwart of wit beschikbaar zijn. Persoonlijk vinden we de witte uitvoering iets mooier, maar dat is smaak. Goed om weten is dat ook die witte versie een zwarte voorkant heeft, wat een klein pluspuntje is als je graag naar films kijkt in een donkere kamer. Het zwarte front contrasteert ook mooi met de drivers, waardoor de Ultima 40 Active wel meer een aanwezigheid is in de kamer worden. Iets om rekening mee te houden als je partner liever een subtielere audio-oplossing verkiest.

Koppelen aan de tv

Aan de achterkant van de actieve speaker – dus het exemplaar met de stroomkabel – vind je alle andere aansluitingen en een aantal knopjes om zaken af te regelen. De Ultima Active 40 aansluiten aan je televisie kan op twee manieren: via een optische kabel of via HDMI. Dat laatste krijgt van ons de voorkeur omdat je dan het volume regelt via de afstandsbediening van je tv én de Ultima’s bij het inschakelen van de televisie uit een ruststand komen. Bij een AV-receiver zijn er bij HDMI ten opzichte van een optische kabel ook voordelen op vlak van audiokwaliteit, maar dat is niet relevant gegeven de insteek van deze stereospeakers. En blijf nog even lezen, want er is nog een derde manier om je tv aan te sluiten – draadloos!

Sluit je de tv aan via HDMI, dan kun je de optische ingang uiteraard ook voor een andere bron inzetten. Een cd-speler bijvoorbeeld. Wij zouden je aanraden om hier een Chromecast Audio aan te hangen, want dat maakt dit product helemaal compleet. Zo worden deze Teufel-speakers niet enkel een mooie oplossing voor je tv-geluid, maar kun je ook vanaf je mobiele toestellen muziek streamen vanuit heel wat bronnen: YouTube, Spotify, Deezer, Qobuz, Tidal, TuneIn-internetradio en nog anderen. We hebben dan ook een suggestie voor de productontwikkelaars van Teufel: voorzie de volgende keer achtheraan een USB-poortje die enkel 5V naar buiten stuurt. Zo kun je meteen een Chromecast Audio voeden, zonder dat je een extra stroomkabel nodig hebt.

Draadloos met je tv?

Als derde ingang is er nog een analoge cinch-aansluiting, de standaard voor allerlei muziekbronnen. Met de juiste splitterkabel kun je hier zelfs een muziekspeler op aansluiten. Neem je schroevendraaier er even bij, want je kunt dan meteen best een ingangsniveau afregelen via de Sensitivity-afregeling. Je doet dit om te zorgen dat bij het schakelen van ingangen het analoog aangesloten toestel niet opeens veel luider of stiller klinkt dan bijvoorbeeld de tv. Uiteraard kun je het volume altijd in de zetel fijn afregelen met de meegeleverde remote.

Daarmee zijn we nog niet rond. Sterker nog: nu wordt het zelfs heel interessant. De Ultima 40 Active komt namelijk met Bluetooth, inclusief ondersteuning voor de betere aptX-codec. Je kunt dus via deze weg draadloos muziek streamen vanaf een mobiel toestel. Om dit laatste te gebruiken, zul je moeten beschikken over een recentere en betere Android-telefoon of -tablet. iMacs hebben inmiddels ook aptX-ondersteuning. Maar ook steeds meer televisies bezitten de mogelijkheid om geluid via Bluetooth uit te sturen. Dat betekent dat je bij een geschikte tv een draadloze verbinding kunt leggen. Geen HDMI- of optische kabel vereist!

We hebben het getest in combinatie met een LG OLED55B6V (lees hier de test) en het werkte prima. Het meest uitdagende aan de zaak is even achter de actieve speaker duiken om op de pair-knop te drukken. Qua geluidskwaliteit was de verbinding via Bluetooth iets doffer dan via HDMI, met een aflevering van ‘The Grand Tour’ gestreamd via Amazon Video als bronmateriaal. Maar het was zeker acceptabel. We vermoeden – maar weten het niet zeker – dat dit komt omdat de B6 via de minderwaardig SBC-codec Bluetooth-audio uitstuurt.

2.1 is een optie

De Ultima 40 Active is een pure stereo-oplossing, maar kun je wel uitbreiden met een bekabelde subwoofer. Het is niet dat deze vloerstaanders dat echt nodig hebben. Teufel als merk houdt wel wat van indrukwekkende bassen – zoals iedereen kan getuigen die ooit een demonstratie van het merk meemaakte – en heeft ook gezorgd dat deze speakers bij films goed doorklinken. Maar wie een grotere kamer (>30m2) met geluid moet vullen of graag iets diepere, meer verfijnde bassen wenst, kan een sub overwegen om een 2.1-opstelling te bouwen. Van ons kant vinden we een subwoofer bijna altijd een verrijking, maar enkel als die sub ook iets beter is. Ga je voor 2.1 dan koppel je de subwoofer via de sub-out en regel je de crossover-frequentie (het overgangspunt waar de subwoofer het overneemt van de vloerstaande-speakers) via de draaiknop er naast. Dit is wel een mooie extra voor deze prijsklasse. | www.teufelaudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE