NIEUWSQobuz

Hoor je het verschil tussen hi-res en mp3?

Menno Bonnema | 28 augustus 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl | Qobuz
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 04 augustus 2016

Hi-res audio is hot: streamingdiensten die audio in FLAC aanbieden worden steeds populairder en steeds meer apparatuur kan hi-res audio aan. Daar zijn wij uiteraard erg blij mee, dus ook op hifi.nl lees je er regelmatig over. Maar kun je het verschil tussen hi-res audio en een simpel mp3’tje eigenlijk wel horen? Vijf uitverkoren kandidaten deden voor ons de thuis-test. 

Om dat uit te zoeken zijn we wederom de samenwerking aangegaan met de hi-res streamingservice Qobuz, maar hebben natuurlijk ook weer de hulp ingeroepen van ons thuis-test panel. Uit de aanmeldingen kozen wij vijf mensen die twee weken de tijd kregen om twee verschillende playlists te vergelijken: één in het 320 kbps formaat en één in 16-Bit CD kwaliteit. Na afloop hebben we de deelnemers gevraagd naar hun ervaringen.

Het is een ‘eeuwig’ terugkerend fenomeen in de hifi-wereld. Welke muziek via welk medium klinkt nou het best, het mooist? Hoewel de cd in het leven geroepen werd omdat het aluminium schijfje zo veel betere hifi-kwaliteit te bieden had dan de vinylen langspeelplaat, was er toch nog altijd polemiek. Het vinylkamp bleef zweren bij de lp, cd-liefhebbers omarmden de digitale schijf, ook om het gemak. Dat gemak was er helemaal bij de komst van de mp3, een gecomprimeerd muziekbestand dat vooral via internet gemakkelijk te distribueren viel. De ware hifi-liefhebber gruwt nog steeds van de mp3-sering van de muziekwereld. Tegengewicht op schijf werd geboden via het uitbrengen van sacd, dvd-audio en uiteindelijk blu-ray audio-only. Het blijken in de praktijk allemaal marginale producten, die alleen een behoorlijk select gezelschap muziekliefhebbers weten te bereiken. Via internet komen er steeds meer muziekaanbieders die de behoefte aan een betere kwaliteit bij muziekluisteraars onderkennen en muziek aanbieden in een betere kwaliteit dan mp3. Qobuz is daar van begin af aan (nummer) één van geweest. Door het aanbieden van muziek in 320 kbps formaat heeft ze zich gericht op een publiek dat op zoek is naar muziek in de beste kwaliteit via streaming.

Aan ons thuis-panel hebben we de top-20 van best beluisterde albums bij Qobuz voorgelegd. Daarbij kon het panel de lijst in high-res en in mp3 formaat te beluisteren. Hier volgen de bevindingen van de vijf panelleden.

“De ware hifi-liefhebber gruwt nog steeds van de mp3-sering van de muziekwereld”

Sander van der Velden uit Gouda

De vraag of Sander al langer muziek aan het streamen is, hoefde eigenlijk niet gesteld te worden. Want Sander heeft net verteld dat hij de gelukkige bezitter is van twee Devialet Phantoms. En hoewel je daar ook nog een ‘gewone’ cd-speler op schijnt te kunnen aansluiten, zijn deze speakers pur sang bedoeld voor muziekstreamen. Dat doet Sander dus ook volop. En bij de aanschaf van de speakers verleden jaar zat dan ook nog eens een abonnement op een streaming service. Tidal in dit geval, dus de kennis met een aanbieder van de betere muziekkwaliteit was er ook al. Nu heeft de Gouwenaar dus kennis kunnen maken met Qobuz. En, is dat bevallen? Sander: “Het verschil tussen de twee aanbieders is niet zo groot. Bij de éen krijg je mooi de albumcovers erbij geleverd en bij de ander krig je meer achtergrondinformatie over de artiest.”

Het streamen van muziek doet hij trouwens al wat langer, ook met zijn vorige geluidsinstallatie. Maar om dat nog verder te perfectioneren was een dure in de versterker in te bouwen module nodig. De kosten daarvan waren zo hoog dat Sander besloot om eens verder te kijken. Bij de voor hem niet ver afgelegen winkel van Multifoon werd de aanschaf van zijn huidige installatie gedaan. Tot nu tot volle tevredenheid. Sander: “Jazeker. Hier kunnen we wel even mee vooruit.” Om dan maar gelijk naar de luistertest door te gaan, hoe zijn je ervaringen? Sander: “Ik heb samen met mijn vrouw naar de lijsten zitten luisteren, zij is ook een muziekliefhebber. En we waren het er snel over eens. Zij vatte de luister sessies  mooi samen: Mp3 is goed voor achtergrondmuziek, voor de muziek in high-res ga je echt even zitten. Daar kan ik me ook wel in vinden.”

“Mp3 is voor achtergrondmuziek, voor muziek in high-res ga je echt zitten”

Met de top-20 lijst van Qobuz hebben ze zich wel kunnen vermaken. Sander: “Ja, dat is zeker een mooie lijst. Natuurlijk staan er dingen in die je minder aanspreken. Andere albums verrassen dan weer positief. Zo’n Daft Punk met Random Access Memories uit 2013 vond ik wel bijzonder op nummer twee. Ik was dat album al weer een beetje vergeten, maar ik moet zeggen dat het de hernieuwde kennismaking goed beviel. Die bas klinkt erg goed. En dan vooral in de high-res versie, dan krijgt die muziek zijn volle dynamiek. Maar dan kun je ook horen dat het nog een vrij recente opname is. Bij Thriller van Michael Jackson hoor je toch wel dat het een vrij gedateerde productie is. Ja, daar luister ik wel naar. Nou ben ik zelf ook muzikant, wellicht let je er dan nog meer op. Ik speel piano en basgitaar. Dat laatste nog niet zo lang. Maar na een bezoek aan het North Sea Jazz Festival hoorde ik  een band met een zo’n fantastische bassist, dat ik dacht: dat wil ook. Dus naast de piano, let ik ook extra op de bas in de nummers, ha. Je hoort sowieso veel verschillen in kwaliteit onderling bij de albums, het ene album is beter opgenomen dan de ander. Maar ik kan toch wel zeggen dat de albums vrij wel allemaal pas echt tot leven komen in het high-res formaat. Dan pas komt er een echte dynamiek uit de speakers en lijkt de muziek echt los te komen. London Grammar met If You Wait was wel een ontdekking en vond ik ook bijzonder fraai klinken in high-res. En niet alleen omdat daar een hele goede piano en bas in voorkomt - maar dat helpt wel natuurlijk, haha.”

MERK

EDITORS' CHOICE