NIEUWSQobuz

Pagina 3

Menno Bonnema | 28 augustus 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl | Qobuz | Importeur: Qobuz
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 04 augustus 2016

Maarten Green uit Delft

Als we Maarten te pakken krijgen om te spreken over zijn ervaringen, gaat het al heel snel over muziek, in al zijn vormen. Want hoewel Maarten al weer zo’n drie jaar muziek streamt, is zijn liefde voor vinyl nooit verdwenen, zo blijkt al vrij snel tijdens de conversatie. En al pratend over de kwaliteit van de muziek en de manier waarop muziek tot je komt, komen allerlei facetten die daar van invloed op zijn, voorbij. Van afgeschermde kabels tot opgehangen doeken achter de luisterpositie in verband met staande golven, je kan zo uren met Maarten over muziekweergeving en muziekbeleving praten. Maar we proberen het hier toch te beperken tot de luistertest. Heeft hij verschil kunnen horen tussen de verschillende bestandsformaten. De vraag stellen is hem eigenlijk gelijk beantwoorden in het geval van Maarten. “Ja, natuurlijk hoor je dat,” antwoordt hij resoluut (in hoge resolutie zouden we bijna willen zeggen). Om vervolgens een beetje zijn filosofie uit te leggen: “Daar is ook het nieuwste gedeelte van mijn audioset op gebaseerd. Sinds een jaar of drie heb ik een Linn Majik DS streamer. Die maakt het mogelijk om de beste kwaliteit uit mijn muziek die ik stream te halen. Dus in high-res.” En hoe ziet de rest van zijn installatie er uit, om ons plaatje compleet te maken? Maarten: “Ik heb een Moon versterker, het uiteindelijke geluid wordt weergegeven door twee Kharma 3.2 luidsprekers, mijn grote trots mag ik wel zeggen. Dan over Qobuz: “Daar werkte ik al mee, vind ik erg prettig om mee te werken, vanwege gebruiksvriendelijkheid en het aanbod aan high-res. Met het testen van jullie lijst had ik in het begin wel enige moeite, omdat ik een nieuw wachtwoord moest aanmaken, anders ging het systeem telkens terug naar mijn eigen lijsten. Maar goed, uiteindelijk lukte het.

“Laat ik het zo zeggen: je hebt muziek die je moet beleven, gevoelsmatig, en je hebt muziek die ontzettend knap uit de speakers knalt”

Mijn luisterervaringen kan ik kort samenvatten: ik hoef geen mp3 bestanden te horen, vind ik zonde van mijn tijd. Pas bij high-res vind ik het interessant worden om echt te gaan luisteren, om de nuances in de muziek te pakken te krijgen.” Vervolgens neemt het gesprek een verrassende wending, als we het over de top-20 luisterlijst zelf gaan hebben. Maarten: “Op zich is het een mooi lijstje, met voldoende interessante dingen erin. Maar wat mij vooral opviel was het aantal albums dat ik er nog van ken via vinyl. Ik ben namelijk ook – nog steeds – een enorme vinylliefhebber.” En dan blijken we plotseling weer terug te zijn bij de discussie waarmee dit verhaal bovenaan begon. En gaat het weer over het mooie, warme geluid van de lp, het ‘kille’ geluid van cd, het ‘arme’ geluid van mp3 en de kracht en sterkte van high-res geluid. Maarten: “Eigenlijk kun je wat mij betreft de aangeboden lijst in tweeën delen: de albums die het mooist tot zijn recht komen op vinyl, en de albums die op high-res floreren. Laat ik het zo zeggen: je hebt muziek die je moet beleven, gevoelsmatig, en je hebt muziek die ontzettend knap uit de speakers knalt.” Dus weer het oudje liedje hearts or mind? “Ja, eigenlijk wel.” Zo’n Thriller van Michael Jackson bijvoorbeeld, dat klinkt natuurlijk fantastisch. Maar verder heb ik er niet zo veel mee. Een Supertramp hoef ik echt niet digitaal te horen, nee hoor, lekker van vinyl. Pink Floyd? Mwah, dat kan beide. Die bas lijkt bij de high-res weergave toch nog iets lager door te lopen, en die gitaarpassages klinken ook geweldig. Melody Gardot wil ik gewoon op vinyl horen, net zoals Mark Knopler en Diana Krall. Die laatste heb ik trouwens nog het liefst live hier in de huiskamer, ha. Björk heb ik niks mee, niet op vinyl en niet in high-res. Kind of Blue van Miles Davis vind ik persoonlijk een zwaar overschat album, sorry. De man heeft veel beter en mooiere dingen gemaakt. En die draai ik uitsluitend vanaf vinyl. Hotel California van The Eagles vind ik dan wel weer erg mooi in high-res. Die krijgt er extra dynamiek bij. Gek genoeg kan Norah Jones ook wel in high-res, hoewel je mischien zou  verwachten dat ik die ook op vinyl zou prefereren. Als het echt moet knallen, dan geef ik de voorkeur aan streamen in high-res. Bij zo’n Coldplay bijvoorbeeld. Is ook goed opgenomen. Voor de rest zit er niet zo veel dynamite in de lijst. Ik mis bijvoorbeeld Yello. Kijk, als we het daar over gaan hebben… dat moet toch echt in de high-res versie. En een David Guetta bijvoorbeeld.”

Redmar Hueting uit Bilthoven

Redmar streamt inmiddels zo’n anderhalf jaar zijn muziek. Dat doet hij via een Apple tv kastje, digitaal verbonden met een Cyrus versterker met DAC, die het geluid op zijn beurt weer doorgeeft aan twee B&W CM8 luidsprekers. De bediening vindt plaats middels een iPad. Van daaruit streamt Redmar muziek vanaf Spotify. Inmiddels heeft hij ook een abonnement op Qobuz genomen. Ook die muziekstreamingdienst wordt via de tablet (en app) aangestuurd. Wat zijn zijn luisterervaringen? Redmar: “Ik heb meteen de lijst doorgenomen en ben telkens gaan vergelijken tussen Qobuz en Spotify. Over de lijst zelf: er zit wel redelijk wat bij dat bij mijn muzieksmaak aansluit. Natuurlijk zitten er ook dingen tussen die niet echt mijn ding zijn. Melody Gardot met Currency of Man en Diana Krall met Wallflower, dat zijn wel echt mijn favorieten. Ja, ik hou van jazz, dus ook Miles Davis kan ik goed hebben, maar ook van klassieke muziek. Om daar dan mee te beginnen: The Chopin Album van Sol Gabetta & Bertrand Chamayou kende ik nog niet. Die vond ik heel erg mooi klinken in high-res. Dat geldt ook voor veel andere stukken die ik heb beluisterd, waaronder vooral de eerder genoemde artiesten. Ik hoor duidelijk verschil, het klinkt duidelijker, opener, helderder, hoe je ook wilt noemen. Daarbij de volgende kanttekening: tussen de albums onderling bestaat ook veel kwaliteitsverschil. Waarbij ik de nieuwere albums beter vind klinken, kennelijk zijn die beter opgenomen.”

“The Chopin Album van Sol Gabetta & Bertrand Chamayou kende ik nog niet. Die vond ik heel erg mooi klinken in high-res”

“De app van Qobuz vind ik erg mooi, door die mogelijkheid om boekjes te bekijken. Bij Spotify vind ik de ‘ontdekfunctie’ uitgebreider. Daar vind ik ook meer lijsten, van ‘Lazy Sunday Afternoon’ tot ‘Alle Honderd Fout’, bij wijze van spreken. Naast het streamen in de woonkamer, beluister ik ook muziek veel via de hoofdtelefoon. Dan hoor je het kwaliteitsverschil tussen de verschillende formaten ook. Eigenlijk luister ik ook nog best veel muziek in de auto. Ik heb zo’n Volkswagen Up gekocht met een speciale geluidsinstallatie met zes speakers. Daar waar normaal het reservewiel zit, zit bij mij de subwoofer. Al met al levert dat voor mij ook een prachtig geluid op. Ook in de auto stream ik muziek. Dat doe ik dan via mijn mobieltje. En dan via bluetooth of via een kabeltje dat ik aansluit op de autoradio, een Fender. Ook in de auto hoor ik duidelijk verschil tussen vooral mp3 en high-res. Bij high-res klinkt het allemaal toch een stuk strakker zeg maar.” 

MERK

EDITORS' CHOICE