NIEUWSQobuz

De 20 best beluisterde albums op Qobuz

Jasper Mijwaard | 14 augustus 2016 | Qobuz | Importeur: Qobuz

Dit is een herplaatsing in verband met de Hifi.nl Zomerweek: Muziek >>

Veel mensen hebben onlangs onze Top 20 van best klinkende albums aller tijden gelezen en de bijbehorende playlist beluisterd via de (geïntegreerde) hi-res streamingdienst Qobuz. Aangezien dat goed beviel, leek het ons een leuk idee om de mensen achter Qobuz te vragen naar de 20 best beluisterde albums op het streamingplatform. Daarnaast hebben we nog een flink aantal interessante weetjes! Wist je bijvoorbeeld dat er vooral in het weekend naar jazz geluisterd wordt?

Liefde voor muziek

Wat een enorm voordeel is van Qobuz, is dat het – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spotify – de muziek aan kan leveren in het kwaliteitsverliesvrije FLAC formaat. Hierdoor profileert het Franse bedrijf zich niet alleen als muziekliefhebbend, maar ook als hifi-liefhebbend. Het feit dat je alleen de beste geluidskwaliteit wilt afspelen over je eigen hifi-set begrijpen ze namelijk als geen ander.

Qobuz was wereldwijd de eerste streamingdienst die haar gebruikers kon laten genieten van 16-bit/44.1kHz audiobestanden – cd kwaliteit dus. Om dat nog even aan te vullen: Qobuz heeft bijna vier keer zoveel hi-res audiomateriaal in het bestand als hun grootste concurrent. Daarnaast is, waar het mogelijk is, ook het cd-boekje digitaal bijgevoegd. Zo weten ze niet alleen de geluidskwaliteit van een cd te evenaren, maar spelen ze ook goed in op de gehele ervaring van het opzetten van een cd.

En omdat liefde voor muziek centraal staat bij het Franse bedrijf, kunnen ze nog meer interessante diensten aanbieden. Zo ontvang je bij Qobuz op maat gemaakte aanbevelingen op basis van jouw muzieksmaak en perfectioneert een speciaal team dagelijks de gehele database – van Vivaldi tot Daft Punk.

De top 20

En dat brengt ons weer bij de top 20 van best beluisterde albums. Een verfrissende lijst, als je hem vergelijkt met de eerder door ons opgestelde best klinkende albums. Op de paar kleine raakvlakken (Pink Floyd is bijvoorbeeld ook hier vertegenwoordigd, zij het met een ander album) en legendarische albums na, is het vooral een lijst vol met moderne klassiekers. Niet vreemd voor een streamingdienst, overigens. Een dergelijke lijst is tenslotte onderhevig aan wereldwijde muzikale trends als Daft Punk’s monsterhit Get Lucky en David Bowie’s Blackstar, na het overlijden van de Britse legende. Maar bekijk (en beluister) de lijst vooral zelf even!

De top 20

1. Thriller (1982) - Michael Jackson
2. Random Access Memories (2013) - Daft Punk
3. Crime of the Century (1974) – Supertramp
4. The Division Bell (1994) - Pink Floyd
5. Blackstar (2016) - David Bowie
6. Currency of Man (2015) - Melody Gardot
7. The Chopin Album (2015) - Sol Gabetta & Bertrand Chamayou
8. This Is All Yours (2014) - Alt-J
9. Tracker (2015) - Mark Knopfler
10. If You Wait (2013) - London Grammar
11. Kind of Blue (1959) – Miles Davis
12. Wallflower (2015) – Diana Krall
13. Vulnicura (2015) – Björk
14. Bach, Vivaldi: Magnificat & Concerti (2014) – Jordi Savall
15. Hotel California (1976) – Eagles
16. Come Away With Me (2002) – Norah Jones
17. From Darkness (2015) – Avishai Cohen Trio
18. Ghost Stories (2014) – Coldplay 
19. G I R L (2014) – Pharrell Williams
20. Last Dance (2014) – Keith Jarrett & Charlie Haden

Beluister de volledige top 20 hier >>

Subliem

De abonnementen van Qobuz komen in vijf varianten, waarvan de goedkoopste slechts €4,99 kost: Basic, Hi-Fi Classical, Premium, Hi-Fi en Sublime. Hoewel die eerste vier al de moeite waard zijn, weet je met laatstgenoemde honderd procent zeker dat je goed zit. Sublime, dat op jaarbasis €219,99 kost, geeft je namelijk de mogelijkheid om 24-Bit hi-res bestanden te downloaden voor dezelfde prijs als een simpel MP3’tje – dat komt neer op een korting tussen de 30 en 60 procent. En dat is een mooie toevoeging op het streamen van de volledige catalogus in cd-kwaliteit (FLAC 16-Bit / 44.1 kHz).

MERK

EDITORS' CHOICE